Zaposlene na BBC zahtevajo takojšnje ukrepanje za odpravo plačne neenakosti

Zaposlene na BBC zahtevajo takojšnje ukrepanje za odpravo plačne neenakosti (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 7. 2017

Vodilne voditeljice in novinarke britanske medijske mreže BBC so v pismu, ki ga je podpisalo več kot 40 zaposlenih na BBC, objavil pa britanski časnik The Telegraph, danes zahtevale takojšnjo ukrepanje za odpravo plačne neenakosti glede na spol. BBC je ta teden prvič objavil seznam svojih največjih zaslužkarjev.

Ta je razkril manjši delež žensk med največjimi zaslužkarji in hkrati velike razlike zaslužkov glede na spol.

"Podrobnosti izplačil... so razkrile, kar so številne med nami domnevale že vrsto let... da so ženske na BBC za isto delo plačane manj kot moški," so v javnem pismu poudarile zaposlene na BBC, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pod pismo, ki so ga zaposlene naslovile na direktorja BBC Tonyja Halla, so se med drugim podpisale sovoditeljica oddaje One Show Alex Jones, voditeljica poročil Fiona Bruce in poročevalka iz Wimbledona Sue Barker.

Direktor Hall je sicer že obljubil, da bo BBC naslovil vprašanje plačnih neenakosti, a so podpisnice poudarile, da je "BBC za plačne neenakosti vedel že leta".

BBC je v sredo prvič objavil seznam svojih največjih zaslužkarjev in bil nemudoma deležen kritik, ker je na njem samo tretjina žensk. Na vrhu seznama je televizijski in radijski voditelj Chris Evans, z okoli 2,2 milijona britanskih funtov letnega zaslužka. Najbolje plačana ženska je voditeljica televizijskega šova Stricly Come Dancing Claudia Winklemann z letnim zaslužkom od 450.000 do 500.000 britanskih funtov.