Zaradi pasivnega kajenja trpijo tudi hišni ljubljenčki!

Zaradi pasivnega kajenja trpijo tudi hišni ljubljenčki! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
3. 4. 2018

Hišni ljubljenčki so za škodljive učinke tobačnega dima še bolj dovzetni kot otroci.

Pasivno kajenje ne škoduje le nekadilcem, ki živijo s kadilci in vdihavajo cigaretni dim. Ker hišni ljubljenčki preživijo ogrom­no časa v stanovanju in okoli nas, so precej izpostavljeni nevarnim strupom. Zanje je škodljiva že majhna količina dima, nevarnost katerega se povečuje s količino pokajenih cigaret in časom izpostavljenosti. Dim vsebuje rakotvorne snovi, povzroča težave z dihali in alergije. In ne le dim, zdravje načnejo že najmanjši ostanki tobaka, ki se prime naše kože, oblačil in pohištva. Na njih ostajajo še dolgo po tem, ko je zrak že očiščen cigaretnega dima. Mačke in psi so v stiku s preprogami in odejami, nam ležijo v naročju – strupi se kopičijo na njihovi dlaki in koži, z lizan­jem pa jih prenašajo še v svoje telo.

Posledice pri mačkah in psih

Raziskave kažejo, da imajo mačke lastnikov kadilcev kar trikrat večje tveganje za razvoj smrtonosnega raka limfatičnega tkiva, pri katerem se začnejo celice imunskega sistema nenadzorovano deliti. Pogost je rak ustne votline, pri psih pa dihalne bolezni (astma in bronhitis). Psi lastnikov kadilcev imajo za razvoj tega kar 60 odstotkov večjo verjetnost, še večje je tveganje pri pasmah z dolgim gobčkom (zlati prinašalec in nemški ovčar), saj se strupi cigaretnega dima kopičijo v dolgih nosovih in vplivajo na sluznico. Pljučni rak je pogost pri pasmah s kratkim gobčkom (angleški buldog in mops), saj strupi hitreje dostopajo do pljuč.

Zastrupitev z nikotinom

Nikotin vpliva na živčni sistem. Zastrupitev prinaša tresenje, trzanje, napade, slinjenje, zožene zenice, slušne in vidne halucinacije, tudi bruhanje in drisko. Povzroči jo lahko že zaužitje cigarete ali cigaretnega ogorka, tudi vode, v kateri je plavala cigareta, ali nikotinskega obliža. Dve cigareti sta lahko za mačke in pse že usodni.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Shutterstock