Zaradi serije Černobil kar 40-odstotna rast rezervacij za obisk prizorišča katastrofe

Zaradi serije Černobil kar 40-odstotna rast rezervacij za obisk prizorišča katastrofe (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2019

Pred kratkim je HBO predvajal serijo Černobil, ki je dosegla izjemno priljubljenost med občinstvom, hkrati pa je to dejstvo s sabo potegnilo tudi druge posledice.

Tuji mediji tako poročajo, da so turistične agencije v Ukrajini zabeležile rast rezervacij za obisk kraja, kjer se je zgodila jedrska katastrofa. Ena od agencij je celo zabeležila 40-odstotno rast rezervacij.

Serija Černobil, ki ima pet delov, prikazuje resnične dogodke, ki so se odvijali od 26. aprila 1986 dalje. Takrat se je v jedrski elektrarni Černobil v ukrajinskem mestu Pripjat zgodila največja jedrska nesreča v Evropi. Nesreča je po prepričanju številnih tudi vodila do poznejšega končnega razpada Sovjetske zveze.

Tisti, ki so Černobil že obiskali, pravijo, da je obisk edinstveno doživetje, saj nečesa takega ni mogoče začutiti nikjer drugje. Sprehod po praznih ulicah mesta Pripjat, iz katerega se razprostira pogled na razrušeni reaktor je posebno doživetje. Zapuščene ulice in vasi, prazne bolnišnice in šole in drugi prizori opustošenja dajejo jasno sliko o tem, kako se človeštvo odziva v trenutkih nepričakovane krize. Hkrati pa gre za kraj, ki je odsev velike tragedije in žalosti.

Turistični obiski Pripjata in Černobila so se začeli v poznih 90-ih letih, a je treba upoštevati številna pravila, da obiskovalci ne bi ogrozili lastnega zdravja. Veliko ljudi, ki je sodelovalo pri čiščenju posledic nesreče je še dandanes živih, številni med njimi pa so utrpeli fizične in psihične posledice.

Če si serije še niste utegnili ogledati, vam jo toplo priporočamo. Gre za temo, ki je vsem nam v opomin, pa tudi v spomin na požrtvovalne ljudi, ki so - kljub temu, da so se zavedali nevarnosti - pogumno opravili svoje delo, ne glede na posledice, ki bi lahko bile še veliko hujše.

Priporočamo