Zaradi Trumpa premaknili "Uro do sodnega dne" na dve minuti do polnoči!

Zaradi Trumpa premaknili "Uro do sodnega dne" na dve minuti do polnoči! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
25. 1. 2018

Vse večja možnost jedrske vojne in popolna nepredvidljivost ameriškega predsednika Donalda Trumpa sta na simbolični "uri do sodnega dne" potisnila kazalce na zgolj dve minuti do polnoči, so danes objavili ameriški znanstveniki. Ura, ki je v bistvu metafora za to, kako blizu uničenju je človeštvo, se je tako pomaknila naprej za 30 sekund.

"Doomsday clock", kot jo imenujejo v angleščini, je zdaj spet najbližje dvanajsti; zadnjič so bili kazalci te ure na tem položaju leta 1953, ko sta ZDA in Sovjetska unija preizkušali svoje vodikove bombe.

"V tem letu so osrednjo pozornost znova dobila vprašanja o uporabi jedrskega orožja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorila voditeljica ameriškega Glasila jedrskih znanstvenikov Rachel Bronson.

Strahove ne krepijo le severnokorejsko preizkušanje jedrskega orožja, pač pa tudi vse večje zanašanje na svoje jedrske zmogljivosti na Kitajskem, v Indiji in Pakistanu. Prav tako ni v pomoč nepredvidljivost ameriškega predsednika v njegovih tvitih in izjavah, je dejala.

To uro so vzpostavili leta 1947, od takrat pa so jo prestavili 19-krat. Nazadnje so jo premaknili lani na dve minuti in pol pred polnočjo, pred tem pa leta 2015 s petih na tri minute pred dvanajsto. Odločitev za premik ure je sicer v rokah skupine znanstvenikov in razumnikov, med katerimi je 15 Nobelovih nagrajencev.