Zaradi Trumpovih prepovedi so zaskrbljeni ameriška javnost, kongresniki in podjetja!

Zaradi Trumpovih prepovedi so zaskrbljeni ameriška javnost, kongresniki in podjetja! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 1. 2017

Skupina ameriških podjetij, med njimi Starbucks, Tesla in Uber, je izrazila zaskrbljenost zaradi poteze ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v petek ukazal 90-dnevno prepoved vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav, prepoved vstopa beguncem za 120 dni in popolno prepoved vstopa beguncem iz Sirije. Prizadetim napovedujejo podporo.

Generalni direktor družbe Starbucks Howard Schultz je v pismu zaposlenim izrazil "globoko zaskrbljenost in težko srce" zaradi Trumpovega izvršilnega ukaza. Napovedal je, da bo veriga kavarn po vsem svetu v petih letih zaposlila 10.000 beguncev.

"Prizadevanja bomo začeli tukaj v ZDA in se najprej osredotočili na zaposlovanje tistih, ki so služili naši vojski kot tolmači in podporno osebje," je zapisal Schultz.

Generalni direktor Tesle Elon Musk je na Twitterju zapisal, da uredba "ni najboljši način za naslavljanje izzivov države". "Številni, ki jih ta prepoved zadeva, so močni podporniki ZDA. Delali so, kar je prav, in nič napačnega, zato si ne zaslužijo zavrnitve," je poudaril.

Podporo državljanom "držav s seznama" je napovedal tudi generalni direktor podjetja Uber Travis Kalanick. Kot je sporočil prek Facebooka, bodo podpirali vse svoje voznike, ki so zaradi Trumpove "nepravične priseljenske prepovedi" ostali ujeti zunaj ZDA.

Podporo svojim zaposlenim so obljubili tudi v največji ameriški banki JP Morgan Chase. Predsednik njene uprave Jamie Dimon je skupaj s Kalanickom in Muskom član Trumpovega strateškega in programskega foruma, skupine poslovnežev, ki jih je Trump izbral za svetovalce na področju gospodarske politike.

Oglasili so se tudi voditelji skupine kanadskih tehnoloških podjetij in kanadsko vlado pozvali, naj zagotovijo vize za vse tiste, ki bi v luči Trumpove prepovedi vstopa v ZDA izkoristili kanadsko ponudbo in postali začasni prebivalci Kanade. "Kanadska tehnološka podjetja razumejo moč vključevanja in raznolikosti misli ter da talenti in znanje ne poznajo meja," so zapisali v odprtem pismu.

Letalski prevoznik Emirates pa je sporočil, da je že prilagodil svoje kabinske ekipe za polete v ZDA. Po njihovih trenutnih podatkih prepoved sicer še ni neposredno vplivala na katerega od njihovih uslužbencev, po načrtih potekajo tudi vsi leti.

Zaskrbljeni tudi v kongresu, po ZDA protesti!

Veliko zaskrbljenost so v nedeljo izražali tudi ameriški kongresniki. Najbolj jih je skrbelo, ker je novi predsednik Donald Trump reorganiziral svet za nacionalno varnost in zaradi njegove mlačne oziroma neobstoječe podpore sankcijam proti Rusiji zaradi Ukrajine.

V nedeljo so se nato nadaljevali še protesti proti predsedniku Donaldu Trumpu, predvsem zaradi ukaza o prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav, prepovedi vstopa beguncem  in popolni prepovedi vstopa beguncem iz Sirije. Demonstracije so med drugim potekale pred Belo hišo, množice pa so glasno pozdravljale priseljence na letališčih, ki so jih imigracijske oblasti izpustile. Po 30 urah so izpustili tudi 70-letno iransko vdovo, ki je prišla k sinu v Dallas.

Trumpov ukaz je ločil družine in teoretično vpliva na več kot 200 milijonov ljudi. Njegovi sodelavci trdijo, da je prizadetih le okrog 100 ljudi.

Trumpa na tej točki zdaj brani le še Bela hiša.