Zato bi morali piti kavo brez sladkorja (in mleka)

2. 5. 2025
Zato bi morali piti kavo brez sladkorja (in mleka) (foto: profimedia)
profimedia

Strokovnjaki pravijo, da bi morali slediti zgledu manjšine, ki pije grenko kavo. Glede na raziskave v kavo ne bi smeli dodajati niti mleka, saj se ob mešanju z velikimi količinami kofeina poveča izločanje kalcija z urinom, velika količina pa se odloži v črevesju.

Kazein, ki ga najdemo v mleku, se ob stiku s kofeinom strdi in ustvari plin, ki povzroča napihnjenost, bolečine v želodcu in nelagodje v trebuhu. Poleg tega nutricionisti pravijo, da mleko v kavi blokira presnovo in je glavni razlog, zakaj nekdo ne more shujšati.

Enako velja za kavne kolačke, ki so v zadnjih nekaj letih postali zelo priljubljeni dodatek v kavo. Kave, bogate s plastmi stepene smetane in sirupa, pa dosegajo astronomske količine kalorij.

Tudi če se tej vrsti kave izogibate, boste verjetno dodali eno do dve čajni žlički sladkorja, kar ne le povzroči številne zdravstvene težave, kot sta sladkorna bolezen in debelost, temveč tudi spremeni prvotni okus kave.

Če pa vam ni všeč pitje grenke kave, potem poiščite alternativo med naravnimi sladili.