Znano je, da jabolka vsebujejo veliko hranljivih snovi.
Jabolka - vsaka ima okrog 50 kalorij - imajo visoko nutritivno vrednost. Da bi povečali zdravstvene dobrobiti, jih je najbolje uživati cele, surove in z nedotaknjeno lupino, poroča The Healthy. Neka ženska se je tako odločila, da bo vsak dan uživala jabolka - in opisala je, kaj se ji je zgodilo. NJeno zgodbo je prenesel portal N1 Hrvatska.
"Vsakodnevno uživanje jabolk mi ni samo pomagalo, da dosežem svoje cilje o vlakninah - pomagalo mi je, da jih še presežem. No, samo jabolke vam pri tem ne bodo pomagale. Pomembno za doseganje cilja je še dodajanje druge hrane, bogate z vlakninami, kot so sadje, zelenjava, stročnice in žitarice," je dodala.
Opazila je še, da je dlje časa bila sita. Dietetičarka Amber Sommer pojasnjuje, da glede na to, da jabolka vsebujejo veliko vode in vlaken, predstavljajo malico, ki lepo nasiti. "Vlakna upočasnjujejo prebavo, tako da dlje časa čutite sitost," poudarja in dodaja, da so poleg tega še nizkokalorične, kar lahko pripomore k ohranjanju zdrave teže.
"Jabolka pogosto omenjajo kot naravno zobno ščetko. Čeprav vsekakor ne morejo zamenjati vašo dnevno rutino umivanja zob, bi lahko uživanje jabolk vaši oralni higieni podarilo malce več pozornosti. Raziskovalci so ugotovili, da čeprav jabolka ne čistijo zob, lahko enostavno grizljanje lahko vzpodbudi vašo slino. Povečanje sline v ustih pa lahko pomaga pri zmanjšanju ravni bakterij v ustni votlini," je še dodala.
Študije so še pokazale, da lahko uživanje jabolk zmanjša tveganje pred kardiovaskularnimi boleznimi, zmanjšanju "slabega" holesterola, visokega krvnega pritiska in vnetij, medem ko povečujejo "dobri" holesterol in zdravje krvnih žil. Zato si jih le privoščite, če so vam pri srcu - surove in z lupino (seveda dobro oprane).
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču