Zavese Bele hiše so že v Trumpovi zlati barvi!

Zavese Bele hiše so že v Trumpovi zlati barvi! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
21. 1. 2017

Spreminjanje ZDA v slogu novega predsednika Donalda Trumpa se je v petek začelo v Beli hiši, kjer so temno rdeče zavese zamenjali z novimi zlate barve, podobne barve pa je tudi nova preproga v ovalni pisarni Bele hiše.

Barack Obama je odšel, v Beli hiši pa so ostali stari časopisi s fotografijami podpisovanja zdravstvene reforme.

Obamovo osebje Bele hiše vsaj po uvodnih poročilih naslednikom ni zagodlo, kot je na primer osebje Bele hiše Billa Clintona, ko je z vseh računalnikov snelo črko W, ki je bila ena od črk v imenu predsednika Georga Busha mlajšega. Trumpovim ljudem in novemu predsedniku pa je za spomin ali morda opomin ostalo več naslovnic časopisov s fotografijo Obame, ki podpisuje zdravstveno reformo.

Trump napoveduje, da bo reformo odpravil, obenem pa obljublja, da jo bo nadomestil z nečim boljšim. Njegovi podporniki to sedaj tudi pričakujejo.

Obama je svojim sodelavcem ob slovesu, preden se je odpravil z družino na počitnice v Palm Springs, povedal, da ima Amerika še vedno razloge za optimizem, ker je to, kar se dogaja, le majhna postaja v zgodovini države.

Majhna postaja bo morda Obamova dediščina, ki jo Trump želi večinoma odpraviti, čeprav ne tudi tistega dela, ki govori o padcu stopnje brezposelnosti z osmih na 4,7 odstotka od januarja 2009 do januarja 2017. V tem času je število ljudi brez zdravstvenega zavarovanja padlo s 50 na 30 milijonov, obenem pa je nacionalni dolg narasel z 10.600 na 20.000 milijard dolarjev.

Obamo danes v večini anket podpira okoli 60 odstotkov Američanov, Trumpa okoli 40, kar je najmanj v zadnjih 40 letih za novega predsednika.

Pomanjkanje navdušenja nad Trumpom pri večini Američanov je bilo opazno tudi med prisego. Fotografije s travnika National Mall od kongresa do Lincolnovega spomenika iz leta 2009 in leta 2017 so govorile same zase. Leta 2009 je bil travnik nabito poln z 1,8 milijona ljudmi. Letos je bil podoben švicarskemu siru.

Tudi tribune ob aveniji Pensilvanija, po kateri je potekala predsedniška parada po prisegi, so bile precej prazne.

Tudi hoteli niso bili polni, čeprav so hotelirji sprva močno zasolili cene. Nacionalna služba za parke sicer več ne upa ocenjevati množic na National Mallu zaradi spora z organizatorji temnopoltega protesta pred leti, ki se je skoraj končal s tožbo. Obstajajo pa številke o prevozih z metrojem, kot podzemni železnici rečejo v Washingtonu.

Ob drugi inavguraciji predsednika Busha mlajšega leta 2005 se je do 11. ure zjutraj z vlaki prepeljalo 197.000 ljudi. V petek se jih je za Trumpa 193.000. Ob drugi inavguraciji Obame leta 2013 se jih je do 11. zjutraj peljalo 317.000, ob prvi leta 2009 pa 513.000. Številke so tako nizke, da se Trump v petek presenetljivo ni hvalil z največjo inavguracijo v zgodovini ZDA.

Za STA iz Washingtona: Robi Poredoš

Priporočamo