"Zavidam prijateljici, ki ima boljšega moža." Porotniki odgovarjajo!

"Zavidam prijateljici, ki ima boljšega moža." Porotniki odgovarjajo! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
29. 5. 2018

Sem 40-letna mama dveh otrok, sem poslovna ženska pa tudi žena. Pred nekaj meseci sem na izobraževanju spoznala žensko, s katero sva takoj postali dobri prijateljici. Pred kratkim naju je s partnerjem povabila na večerjo. Spoznala sem tudi njenega moža in ugotovila, da se sama svojega partnerja v resnici sramujem. Njen mož je urejen, izjemno pozoren, skupaj sta nama pripravila večerjo, zelo je sposoben, ima dobro plačano službo. Moj partner pa je prišel na večerjo v isti srajci, s katero je odšel zjutraj v službo, imel je malce črnega za nohtom, ker je prejšnji dan nekaj 'šraufal' pri avtu, pri večerji je cmokal. Da ne omenjam tega, da jaz več zaslužim kot on. Ne morem vam povedati, kako me je bilo sram, ko sem ju med večerjo primerjala, hkrati pa sem postala zelo ljubosumna na prijateljico, prav zavidam ji, ker ima takšnega moškega. Kako naj se znebim teh negativnih čustev do nje? Ali naj se raje odmaknem? Nika

Ljudi ne morete spreminjati

Moževa 'nemarnost' nima nobene zveze s tvojo prijateljico. Realnost pač je taka, kot je. Seveda je lažje in preprosteje negativna čustva usmeriti v prijateljico, ki vas najbrž ni povabila na večerjo zato, da bi pred vami igrala 'popoln par'. Raje se vprašajte, ali vam je šla moževa nemarnost na živce, že odkar sta par, pa ste se očitno za ljubi mir pretvarjali, da je vse tako, kot mora biti. Vas pa opozarjam, da so navade železna srajca in da nimate pravice nikogar spreminjati, če se ta sam noče! Res pa je tudi, da se ljudje želimo spremeniti takrat, ko imamo za to ustrezne pogoje, ko nas sprejemajo take, kot smo.

Manca, 39 let

Problem ni v vašem možu

Zdi se mi, da ste se kar nekoliko hitro odločili, da je vaš mož ničvreden. Samo pogledali ste nekega drugega moškega in nenadoma spoznali, da je vaš dolgoletni partner v bistvu neurejen umazanec z bedno mezdo. To ste se odločili na podlagi opazovanja drugega moškega na le eni večerji? Kaj pa dejansko veste o njem? Je do svoje žene spoštljiv v zasebnosti? Je razumevajoč? Ima rad živali? Dobro masira noge? Samo vizualni aspekt ne pove ničesar oprijemljivega, tako da vaš odziv razkriva več o vas kot pa o vašem možu. Očitno ste v tem odnosu nesrečni in brskate za banalnostmi, s katerimi bi potrdili, da vaš partner ni dovolj dober za vas. Čas je, da se odločite, kaj si v resnici želite.

Tim, 39 let

Včasih videz vara

Saj sploh ne vem, kaj bi ti najprej rekla. Zavidati prijateljici moža je res malce pretirano. Pač ima moža, ki je nate naredil vtis. Super, mene bolj skrbi to, da se svojega moža sramuješ. Človeka, s katerim živiš, imaš družino in s katerim, vsaj upam, ti je lepo. Sicer verjetno ne bi bila več z njim, ali pač? Po drugi strani pa te prijateljice še ne poznaš dobro in niti ne veš, ali sta res tako harmonična in usklajena. Včasih videz vara. No, pa to tudi ni pomembno. Pomembno je, kako boš krotila svoja negativna čustva do svojega partnerja, ki se mu verjetno še sanja ne, kaj se plete v tvoji glavi. V skrajnem primeru se odkrito pogovorita. In v še bolj skrajnem primeru pač pojdi stran. Ni fer biti z nekom, ki ti gre na živce ali ga sploh ne maraš več samo zato, da si z njim ... Sicer pa vsaj upam, je bil to samo preblisk v tvoji glavi in bo še vse v redu.

Sandra, 33 let

Egoistična si!

Joj, Nika! Ti si nezadovoljna sama s seboj! Postala si vzvišena in pozabila na svoje življenje. Stvari opazuješ samo z očmi in ne z razumom. Kaj pa ti veš, ali se prijateljica res tako dobro razume s svojim možem? Če se, pa sta očitno zelo povezana, vendar zato, ker se oba trudita za odnos. Kar pa očitno ti s svojim možem nisi. Si ga morda tudi ti malo zanemarila in živita drug mimo drugega, saj si omenila, da si polno zaposlena – sama s seboj. Preveč si egoistična in misliš samo nase. Pa kaj, če tvoj mož 'šraufa', je priden, dela. Pripravi mu ti svežo srajco, razveseli ga z novo obleko, pojdita kam, se povežita. Pripravita si skupaj doma večerjo. Nekaj na njem ti je zagotovo všeč, saj si se zaljubila vanj in imaš z njim otroke. Očitno je, da živita drug mimo drugega, če si si ga ogledala šele na večerji. Potrudi se za vajin odnos in ne glej nanj samo obtužujoče, saj nisi prav nič naredila, da bi bilo kaj drugače!

Helena, 40 let

 

Priporočamo