ZDA: Orkan Harvey dosegel Teksas

ZDA: Orkan Harvey dosegel Teksas (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
27. 8. 2017

Orkan Harvey je dosegel ameriško zvezno državo Teksas, potem ko se je okrepil v orkan četrte stopnje. Obalo je dosegel s sunki vetra do 215 kilometrov na uro in močnim dežjem. Medtem je že oslabel v orkan prve stopnje s šibkejšimi sunki vetra. Bojijo se, da bo ta najhujša nevihta v ZDA po 12 letih prinesla katastrofalne poplave.

Kot orkan četrte stopnje na petstopenjski lestvici je Harvey dosegel Teksas v mestu Rockport blizu kraja Corpus Christi v petek ob 22. uri po lokalnem času, čez tri ure pa je danes že oslabel v orkan tretje stopnje s sunki vetra do 205 kilometrov na uro.

Med premikanjem proti notranjosti je še dodatno izgubil na moči, tako da je sedaj orkan prve stopnje s sunki vetra do 145 kilometrov na uro, so sporočili iz NHC. Pričakujejo tudi, da se bo orkan počasi upočasnil, a opozarjajo, da še vedno pomeni nevarnost, tudi zaradi močnega dežja.

Kot navaja britanski BBC, obstaja bojazen, da so nekateri ljudje ujeti v podrtih poslopjih, več deset tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike. Ameriški predsednik Donald Trump je že podpisal ukaz o razglasitvi naravne katastrofe v zvezni državi in s tem sprostil zvezna sredstva za najbolj prizadeta območja.

Guverner Teksasa Greg Abbott je opozoril na možnost rekordnih poplav v več regijah. Za številna območja ob obali so sicer oblasti že v petek odredile obvezno evakuacijo, tako da je svoje domove zapustilo več sto tisoč ljudi. Nevihta je v kraju Corpus Christi, kjer so nekatere največje ameriške rafinerije, lomila drevesa in prekinila dobavo elektrike.

V bližnjem mestu Rockport so bila prav tako poškodovana številna poslopja, drevesa, po tudi vozila. Zaradi zrušenja streh je bilo ranjenih 10 ljudi, so sporočile lokalne oblasti. Župan Rockporta Patrick Rios je sicer prebivalce tega mesta z okoli 10.000 prebivalci pozval k takojšnji evakuaciji, če tega še niso storili.

Nacionalni center za orkane je opozoril, da bi Harvey lahko povzročil življenjsko nevarne katastrofalne poplave zaradi obilice dežja in močnega valovanja, saj je ponekod pričakovati valove do višine štirih metrov. To je najmočnejši orkan, ki je dosegel ZDA od oktobra 2005, ko je orkan Wilma na Floridi zahteval 87 življenj. Pred tem je istega leta orkan Katrina avgusta prizadel New Orleans in zahteval 1800 življenj.