ZDA: Zaradi neurejene zakonodaje letalske družbe same urejajo pravila o živalih na krovu

ZDA: Zaradi neurejene zakonodaje letalske družbe same urejajo pravila o živalih na krovu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 8. 2019

Ameriške letalske družbe imajo iz leta v leto več potnikov, ki želijo potovati z živalmi, ki jih razglasijo za terapevtsko čustveno podporo. Take živali potem letijo zastonj. Ameriško ministrstvo za promet skuša narediti red glede tega, kakšna žival lahko v skladu s tem gre na krov letala.
 

V skladu z zakonom iz leta 1986 gre lahko na letalo vsaka žival, ki jo potnik potrebuje za pomiritev čustev oziroma čustveno podporo. Zakon je izjemno pomanjkljiv, saj ne določa na primer kakšna žival je to lahko in letalskim družbam ne ponuja načinov za preverjanje ali potnik laže, da bi prihranil denar za transport živali.

Nekako splošno sprejeto je, da so lahko živali za čustveno podporo mačke in psi, vendar se pri slednjih spet postavi vprašanje, kako veliki. Zaradi pomanjkljivih regulacij so se letalske družbe začele odločati po svoje, kaj je prav in kaj ni.

Največ razburjenja je sprožila odločitev družbe Delta, ki je prepovedala pitbule in podobne vrste psov kot čustveno podporo, potem ko je eden od njih ugriznil stevardeso. Lastniki pitbulov so bili ogorčeni in so pisali peticije, ministrstvo za promet pa je Delti naročilo, naj prepoved za pitbule odpravi.

Uradniki so sklenili, da Delta ni dokazala, da je določena vrsta psov bolj nevarna od drugih. Je pa ministrstvo odločilo tudi, da mora potnik predložiti papirje o cepljenju živali in dresuri, da se ugotovi ali žival ni nevarna.

Ministrstvo natančnih pravil še nima ampak naj bi jih izdelalo še letos. Kač in slonov se na primer ne sme peljati na krov letala. American Airlines je prepovedal tudi koze, ježe, podlasice, piščance in ptice ujede, Southwest je prepovedal vse razen mačk in psov, Jet Blue pa naj bi dovolil tudi miniaturne konje.

Lani so ameriške letalske družbe prepeljale več kot milijon živali za čustveno podporo, družba United pa je poročala o 75-odstotnem porastu števila takih živali na krovu od leta 2016 do leta 2017. Več je živali, več je tudi incidentov, kot so na primer ugrizi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri