Zdaj je jasno, kdo izmed priljubljenih super junakov vseh časov je najmočnejši!

Zdaj je jasno, kdo izmed priljubljenih super junakov vseh časov je najmočnejši! (foto: profimedia) profimedia
9. 9. 2017

Nova Guinnessova knjiga rekordov, ki vsako leto postreže z novimi najbolj neverjetnimi dosežki, spektakularnimi akrobacijami in prelomnimi odkritji, med drugim razkriva tudi to, kar se od nekdaj sprašujejo ljubitelji fiktivnih super junakov, ki premagujejo zlo v stripih, na televiziji, filmu in v video igrah: kateri izmed njih je v resnici najmočnejši!

Najprej pa nekaj najbolj zanimivih rekordov super junakov iz nove Guinnessove zbirke za 2018:

Prvi stripovski superjunak

Navdušenje nad super junaki, ki mu danes ni videti konca, se je začelo februarja 1936, torej že dve leti preden je svet spoznal Supermana. Takrat se je v obliki stripa, ki ga je narisal stripar Lee Falk iz ZDA, pojavil Phantom oz. 'duh, ki hodi'. Takratna javnost je lahko z zanimanjem spremljala dogodivščine Kita Walkerja, istoimenskega superjunaka z masko in tesno oprijeto vijoličasto opravo. In kar je najbolj zanimivo: taisti fantom se še danes bori proti zločincem.

Rodi se Superman

stripV stripu Action Comics #1 prvič nastopi Superman, ki postane prvi superjunak s supermočmi. Ustvarila sta ga pisatelj Jerry Siegel (ZDA) in ilustrator Joe Shuster (Kanada/ZDA). Superman je bil tudi prvi stripovski superjunak, ki je nastopil v lastni TV nanizanki. V Supermanovih pustolovščinah pod pokroviteljstvom izdelovalca kosmičev Kellogg's, ki so jih začeli predvajati l. 1952, je jeklenega moža igral George Reeves.

Izjemen uspeh tega junaka je odprl vrata za celo plejado novih super junakov, stripom pa so se kasneje pridružili še drugi formati njihovega pojavljanja v obliki risanih in igranih filmov, desetletja kasneje pa tudi nadvse priljubljenih video iger.

Najbolje prodajan strip

Možje X #1 (Marvel Comics, 1991) so prodali v neverjetnih 8,1 milijona izvodih. Ustvarila sta ga Chris Claremont (VB) in Jim Lee (ZDA). Lee je narisal štiri različice naslovnice, ki so sestavljene tvorile večjo sliko, ki je bila naslovnica za peto različico, ki je izšla mesec dni pozneje.

Superjunaki z največ zaslužka

Najuspešnejša superjunakinja, ki je igrala v filmu o sebi, je Catwoman/Patience Phillips v Catwoman (ZDA, 2004), ki je po svetu prinesel 82.102.379 USD. V glavni vlogi je igrala Halle Berry (ZDA), ki si je prislužila nagrado zlata malina za najslabšo igralko leta 2004 in ki je znana po tem, da je nagrado prevzela osebno na podelitvi.

catwoman

Finančni uspeh super mačje junakinje pa se zdi minoren v luči prihodkov ostalih super junakov: desetkrat več je prinesel izvirni film o superjunaku Spider-Manu, šest filmov z Robertom Downeyjem ml. (ZDA) v vlogi Iron Mana pa je blagajne prineslo kar 6,5 milijarde USD – več kot vsi drugi s katerim koli igralcem v vlogi superjunaka.

In zdaj končno ...

Kdo je najmočnejši med super junaki?

Najmočnejši superjunak

Za najmočnejše med superjunaki se potegujejo Thor, Herkul in neverjetni Hulk, čeravno v boju na koncu zmaga Superman, ki je zaradi preveč napolnjene sončne baterije v stripu All-Star Superman #1 dvignil 200 kvintiljonov ton in zmagal v treh težkokategornih dvobojih s Hulkom, ki naj bi bil 'najmočnejši, ki obstaja'.

Hulk

Največji Supermanov izziv vendarle še ostaja največji superzlobnež Doomsday, prazgodovinska kriptonska pošast, ki je na videz pretepla Supermana skoraj do smrti in obvladovala Ligo pravičnikov s svojo močjo. Njena posebnost? Ni je mogoče dvakrat premagati enako.

Najhitrejši superjunak

DC-jev Flash lahko dostopa do hitrostne sile, zuanjdimenzionalne energije, s katero se lahko premika neverjetno hitro. Pojavil se je v več inkarnacijah, najhitrejša je bilo bitje Wally West. Konkurenčni Marvelov dirkač Quicksilver je v seriji z omejeno naklado Son of M s pomočjo terrigenskih meglic lahko potoval hitreje od časa, vendar ne za dolgo.

Po drugi strani pa v stripu Flash Vol. 2 #199 spoznamo superzlobneža Hunter Zolomona, ki naj bi bil še hitrejši od Flasha. V omenjeni ediciji naj bi Wally West komaj še videl Zooma, ko ta teče, kaj šele da bi ga lahko dohitel.

Najmogočnejši superjunak

V to kategorijo je strokovnjak za stripe Rob Cave uvrstil Doktorja Manhattna iz Varuhov Alana Moora. Tega vrhovnega super junaka je prodila nesreča pri jedrskem fizikalnem poskusu, zato zna ta zdaj upravljati s snovjo na atomski ravni in gledati resničnost s perspektive zunaj linearnega časa. Konkurenco v tej kategoriji mu predstavlja superzlobnež Anti-Monitor, ki velja za vsemogočno in vsevedno bitje s planeta Qward v antimaterijskem vesolju. V stripu Crisis on Infinite Earths dobiva energijo tako, da žre zvezde, pri čemer pobija na tisoče vesolij in mnoge tamkajšnje junake.

P.S.

Poleg vseh ostalih kategorij superjunakov, o katerih boste lahko brali v novi Guinnessovi knjigi rekordov, je kratek zapis namenjen tudi najmanj močnemu superjunaku. To je Dave Lizewski oz. Kick-Ass, ki sta ga ustvarila Mark Millar in John Romita Jr. v stripu Kick- Ass #1. Dave je namreč zgolj navaden najstnik, ki si za spopad z zlobnimi silami natakne potapljaško obleko. Ni izurjen, nima napravic niti kaj dosti pameti in kmalu na svoji koži spozna, kakšen je v resnici boj proti zločincem, a ne dovoli, da bi ga nezgode in poškodbe ovirale.

Super junaki iz resničnega življenja!

guinnessovaSnovalci nove izdaje Guinnessove knjige rekordov pa so tudi sicer mnenja, da se prav takšni (in še večji) super junaki skrivajo v vsakem izmed nas. Verjamejo namreč, da se v vsakem človeku skriva neka super moč, ki zgolj čaka, da jo odkrijemo. Tudi zato je izvod za leto 2018 do zadnje strani zajetne knjige poln junakov, ki so premagali vse ovire in postali najboljši na svetu. V knjigi si boste tako lahko prebrali na tisoče rekordov, ki so jih postavili resnični ljudje in katerih moči se včasih zdijo precej podobne močem, s katerimi se sicer bahajo Superman, Čudežna ženska in Iron Man.

Guinnessova knjiga rekordov 2018 je ta hip že v prodaji. In verjeti gre, da bo šla – tako kot vsako leto – za med!