Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Zdaj je jasno: zato so vaša oblačila po prvem pranju videti drugače!

27. 2. 2024
Deli
Zdaj je jasno: zato so vaša oblačila po prvem pranju videti drugače! (foto: Profimedia)
Profimedia

Pranje perila je v številnih gospodinjstvih skorajda vsakodnevno opravilo. Prav zato se ga pogosto lotimo avtomatizirano, posledica pa so napake, ki lahko spremenijo videz in mehkobo oblačil ali jih celo poškodujejo. Kako poskrbeti, da do tega ne pride? 

Splošno nenapisano pravilo veleva, da je potrebno oblačila pred prvo uporabo oprati. A čemu, če pa smo jih komaj kupili in so videti povsem čista in sveža? Razlogov je več, najpomembnejši med njimi pa je ta, da ne poznate zgodovine oblačil, ki ste jih pravkar kupili v priljubljeni modni trgovini oziroma jih naročili na spletu.  

Ne veste, kako so bila proizvedena in barvana ter kako dolgo pot so prepotovala, preden so se znašla v trgovini. Posledično nimate pojma, koliko ljudi jih je držalo v rokah pred vami, niti kolikokrat so bila že pomerjena. Več kot smiselno je torej, da jih pred prvim nošenjem operete. Tudi zato, ker pri tem 'odvržejo' morebitne odvečne količine barve in raznih kemikalij, ki lahko dražijo kožo ali povzročijo alergije.  

Profimedia

Res pa je, da lahko to pomeni izgubo prvotne mehkobe in videza, za kar pa največkrat ni kriv proizvodni proces, temveč lastna neprevidnost in nepazljivost. Ker je pranje oblačil tako rekoč del vsakodnevne rutine, se ga lotevate že skoraj avtomatizirano in tako naredite napake, ki ključno vplivajo tako na čistočo, kot tudi na videz oblačil ter njihov občutek na koži. A da jih lahko odpravite, se je potrebno z njimi najprej seznaniti, razumeti, na kakšen način škodujejo oblačilom in kako jih odpraviti.  

Katere so torej najpogostejše napake pri pranju perila? Izpostavljamo 5 najbolj pogostih!  

1. Preveč perila v stroju  

Med tednom pogosto ni časa za pranje perila, do vikenda pa se nabere prava gora oblačil. Seveda bi radi z vsem skupaj opravili čim hitreje in čim bolj ekonomično, zato stroj nabašete do zadnjega kotička. Napaka!  

Profimedia

Morda se vam zdi, da boste bolj učinkoviti, če boste v stroj nabasali veliko perila naenkrat, a moramo vas razočarati: preobremenjen stroj ne bo dobro opral oblačil, perilo pa bo po vsem verjetnosti močno zmečkano. Nekateri madeži, ki bi jih sicer lahko odstranili, bodo ostali na oblačilih, kar pomeni, da jih boste morali znova oprati. To pomeni, da si boste naredili dvojno delo – in dvojne stroške! Tudi sicer s prenapolnjenim strojem ne boste ravno privarčevali – stroj namreč porabi več energije za pranje večje količine perila.  

2. Pranje svetlih in temnih oblačil skupaj  

Tudi če se vam ne nabere za poln stroj svetlega, belega, pisanega ali temnega perila, nikar ne naredite izjemno pogoste napake in ne perite različnih barv oblačil skupaj. Resda obstajajo lističi, ki lovijo barve, prav tako je povsem mogoče, da oblačila ne bodo spustila barv, če jih operete na nizki temperaturi. A raje ne tvegajte.  

Profimedia

Belo perilo ne bo nikoli več belo, kot je bilo, barve pisanega perila bodo zamolkle. Raje operite manj perila naenkrat in ne mešajte belega s pisanim oziroma s temnim. Lovilce barv pa le uporabite, že če perete svetlo perilo in je med temi oblačili recimo majica s temno modrimi črtami.  

3. Prevelika količina detergenta  

Morda vas bo presenetilo, a več pralnega sredstva ne pomeni nujno tudi čistejšega perila. Če je detergenta preveč, v bobnu namreč ne bo dovolj delcev umazanije, ki bi se lahko vezali na aktivno snov detergenta. Detergent bo ustvaril veliko pene, katere ostanki se bodo 'zažrli' v perilo in po sušenju ter likanju ustvarili neprijeten, žarki vonj. Če uporabiljate prašek, bodo odvečni delci pustili madeže, kar je lahko sila neprijetno, zlasti pri temnejših oblačilih.

Ostanki detergenta na oblačilih lahko povzročijo draženje kože in alergije ter celo zamašijo odtoke. V stroju se namreč zaradi prevelike količine pralnega sredstva nabirajo obloge, ki privedejo do zamašenih odtokov in neprijetnega vonja, ki se ga je težko znebiti. Namesto pralnega praška ali gela je zato pri pranju bolje uporabiti lističe detergenta za pranje perila Dr. Beckmann Magic Leaves, ki jih preprosto dodate v stroj perila pred pranjem.  

Promocijsko gradivo

Dr. Beckmann Magic Leaves vsebujejo vse potrebne sestavine za pranje perila, strnjene v topljiv in biorazgradljiv listič, ki naredi pranje izjemno enostavno ter udobno. Uporabite jih lahko tako pri strojnem, kot ročnem pranju perila, učinkoviti pa so tudi pri kratkih programih pranja in pri nizkih temperaturah. Njihova najboljša lastnost pa je vsekakor enostavno doziranje: praviloma je namreč dovolj že en listič na pralni stroj.  

Lističi Dr. Beckmann Magic Leaves so poleg tega ekološko zasnovani za zmanjševanje ogljičnega odtisa, uporabite pa jih lahko tudi pri ročnem pranju. Poleg tega se lahko izdelek pohvali tudi z izredno praktično embalažo, za katero zlahka najdete prostor tako v torbi kot kovčku in je zato kot nalašč tudi za potovanja. A to še ni vse: embalaža ima možnost ponovnega zapiranja, ki zadrži vonj znotraj in vlago zunaj ter zelo privlačnimi ter dolgotrajnimi vonji.  

Promocijsko gradivo
Zakaj torej izbrati Dr. Beckmann Magic Leaves detergent v lističih?
  • Ker zmanjšuje odpadno embalažo in ogljični odtis.
  • Ker je enostaven za transport in shranjevanje.
  • Ker je enostaven za uporabo, brez prekomernega odmerjanja.
  • Ker je primeren tudi za kratke programe pranja.
  • Ker deluje že na 20°C.
  • Ker ne vsebuje mikroplastike.
  • Ker je brez konzervansov.
  • Ker prispeva k manj odpadne embalaže v primerjavi z običajnimi tekočimi detergenti v plastenkah s primerljivim številom pranj na pakirno enoto.
  • Ker je veganski.
  • Ker je ekonomičen – en listič opere 4,5 kg perila.  

4. Napravilna priprava oblačil na pranje  

Posebno pozornost je pri pranju oblačil v pralnem stroju treba nameniti oblačilom z zadrgami in gumbi. Prve so eden najpogostejših razlogov za poškodbe, ki nastanejo med pranjem. Če jih namreč ne zaprete do konca, lahko kovinski zobci brez večjega 'napora' poškodujejo občutljivejše kose tkanin.  

Profimedia

Prav nasprotno pa velja za gumbe. Oblačila z gumbi je namreč priporočljivo prati tako, da so ti odpeti. Če jih položite v stroj in operete zapete, se med pranjem lahko razširijo luknjice za zapenjanje in gumbi sčasoma ne bodo več ostali zapeti, pa če se boste še tako trudili. Poleg tega so večkrat oprani zapeti gumbi tudi bolj nagnjeni k odpadanju.  

5. Zanemarjanje higiene pralnega stroja  

Če želite, da bodo oblačila po pranju res čista, mehka in dišeča, je najprej potrebno poskrbeti za čistočo in ustrezno higieno pralnega stroja. Starejši modeli imajo filter, ki ga je pametno očistiti po vsakem pranju oziroma vsaj enkrat na teden.

Profimedia

Novejši modeli pralnih strojev pa so opremljeni s posebnim programom pranja, namenjenih čiščenju, ki ga je priporočljivo zagnati vsaj enkrat na mesec. Pri tem je treba uporabiti posebno čistilo za pralne stroje, ki poskrbi tako za čistočo, kot tudi svež vonj, ob tem pa prepreči nabiranje vodnega kamna in podaljšuje življenjsko dobo stroja.