Peki svarijo, tega s kruhom nikar ne delajte, če ne želite takšnih posledic

28. 3. 2025
Deli
Peki svarijo, tega s kruhom nikar ne delajte, če ne želite takšnih posledic (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta nasvet se splača upoštevati, če želite, da bo svežina vašega kruha trajala in trajala.

Izkušeni peki vedo povedati, da shranjevanje kruha v plastični vrečki ni priporočljivo, saj plastična vrečka zadržuje vlago, ki povzroči, da se kruh hitreje pokvari in postane gumijast. Kruh v plastični vrečki namreč ne more "dihati", kar pomeni, da se vlaga, ki se sprošča iz kruha med ohlajanjem, ne more ustrezno razpršiti. Posledica tega je, da se na površini kruha lahko začnejo razvijati plesen in drugi mikroorganizmi. Poleg tega takšno okolje spodbuja tudi kvarjenje teksture kruha, ki postane gumijast in izgubi svojo hrustljavo skorjo. Zato peki radi priporočjoa shranjevanje kruha v papirnati vrečki ali v posebnih posodah za kruh, ki omogočajo kroženje zraka in s tem podaljšajo svežino kruha.

Za ohranjanje svežine kruha je najbolje uporabiti papirnate vrečke ali škatle za kruh. Ti materiali omogočajo boljše kroženje zraka, kar preprečuje nabiranje vlage in ohranja teksturo kruha. Kruh lahko tudi zavijete v aluminijasto folijo ali plastično folijo, nato pa ga shranite v hermetično zaprto posodo ali plastično vrečko z zadrgo. Tako zaščiten kruh boste kasneje lahko uporabili po odmrzovanju na sobni temperaturi ali v pečici.

Če imate velike količine kruha in pekovskih izdelkov, ki jih ne nameravate porabiti v kratkem, jih lahko zamrznete. Če pa kruh načrtujete zaužiti v nekaj dneh, ga lahko hranite na sobni temperaturi, na kuhinjskem pultu ali v škatli za kruh, vendar pazite, da ni v bližini toplote ali vlage, saj to lahko vpliva na njegovo kakovost.

Zakaj se urni kazalci vrtijo v desno? Lahko bi bilo drugače