Zdrav je tisti človek, ki je sočuten, topel in dobrosrčen!

Zdrav je tisti človek, ki je sočuten, topel in dobrosrčen! (foto: profimedia) profimedia
30. 12. 2015

Dalajlama: “Zame je zdrav človek nekdo, ki je sočuten, topel in dobrosrčen. Če ste sočutni in ljubeče dobrohotni, se vaša notranja vrata samodejno odpro in tako lažje občujete z drugimi ljudmi …”

Medtem ko nam uradna psihiatrija in psihologija lahko postrežeta s številnimi definicijami duševnega zdravja in svoje napore usmerjata predvsem v dodelavo klasifikacije vsega, kar je v človeku lahko označeno za patološko ali drugače izkrivljeno, pa dalajlama svoje videnje zdravega človeka v preprostem jeziku podkrepi in obrazloži z naslednjim prepričanjem:

  • “Odkrili boste, da so vsa človeška bitja prav takšna, kot ste sami, zato se bodo vaši odnosi izboljšali in v vas bo zaživel duh prijateljstva. Ne boste več čutili prave potrebe, da bi kaj prikrivali, zato se bodo občutki strahu, dvoma vase in negotovosti do samih sebe razblinili.”

Dalajlama torej zares verjame, da razvijanje pozitivnih duševnih stanj, na primer prijaznosti in sočutja, vodi k večjemu duševnemu zdravju in sreči.

Raziskave njegovo tezo potrjujejo!

Rezultati raziskav, opravljenih v zadnjih letih, dejansko pritrjujejo dalajlamovim uvodnim besedam.

V enem od takšnih poskusov so na primer dokazali, da že ogled filma s poudarjeno socialno vsebino spodbudi sočutje in temu sorodne občutke v gledalcih. Ko so nato analizirali slino v eksperiment vključenih študentov, so odkrili povišano raven imunoglobulina A – telesu blagodejnega protitelesa.

Tudi drugim so raziskave ponudile podobne zaključke.

Danes je znano, da redno prostovoljno delo z ljudmi, potrebnimi pomoči, ki ga opravljamo z ljubeznijo in s sočutjem, lahko podaljša življenjsko dobo in splošno vitalnost. Vse kaže, da pomoč drugim v človeku vzbudi občutke sreče, umiri njegov um in celo ublaži depresivnost, pozitivno duševno stanje pa po zakonih psihosomatike okrepi tudi telesno zdravje.

Preberite več na Cosmopolitan.si

Priporočamo