Zdrava hrana - kaj jesti manj in česa jesti več - za popolno zdravje!

Zdrava hrana - kaj jesti manj in česa jesti več - za popolno zdravje! (foto: shutterstock) shutterstock
15. 3. 2015

Številne bolezni in zdravstvene tegobe sodobnega človeka, med katerimi prednjačijo diabetes, visok krvni pritisk, revmatizem, glavobol in migrene, astma, alergije in depresija, če naj jih naštejemo le nekaj, so po mnenju avtorja svetovne uspešnice Zdrava hrana Ayhana Eyikana ne le obvladljive, temveč tudi ozdravljive.

Ayhan Eyikan po izobrazbi ni zdravnik, zato bralca že uvodoma opozori, da njegova knjiga Zdrava hrana ni zdravstvena knjiga. Prav tako boste v njegovi knjigi zaman iskali kakršnekoli recepte, saj je avtor prepričan, da se gre najprej predvsem poučiti o osnovnih načelih zdrave hrane, potem pa naj si hrano vsak pripravi kar po lastnem okusu.

Zdrava hranaVse v knjigi opisane ideje je najprej preizkusil sam, v študij zdrave prehrane ga je pognalo soočanje z lastno boleznijo. Pri svojih 67. letih je namreč po mnogo neuspešnih zdravljenjih skoraj umrl, zato se je zadnjih 14 let posvetil raziskovanju nutricionistike in zdravih det. Na lastni koži je preizkusil preko 80 različnih knjig o zdravi hrani in tako postopoma ozdravel. Danes jih ima Ayhan že 81 let, a je čil in zdrav kot še nikoli pred tem.

"Njegove oči so žarele kot otrokove, bil je poln mladostnega žara. Po stopnicah je hodil kot mladenič. Če ne bi bilo gubic na njegovem obrazu, bi težko rekel, da je bil star že 80 let. Razkazal nama je hišo in svoje spomine, pot z njegovo ženo po Evropi, svojo režisersko obdobje in vse vnuke, ki mu bogatijo življenje. Pokazal nama je, kje se razgibava na veslaški napravi in kje se tudi v zimskih mesecih sonči," je že v predgovoru knjige Zdrava hrana navdušen prevajalec knjige, Gregor Kelt, ki je na svojem potovanju po Turčiji dobil priložnost, da je Ayhana tudi zares spoznal.

Zdravljenje brez zdravil

Vsak pozitiven razvoj se začne s prvim korakom, uvodoma piše Ayhan, ki verjame, da je prav njegova knjiga namenjena tistim, ki si ta prvi korak želijo narediti.

Ayhan je praktično prenehal hoditi k zdravniku, saj ga skorajda ne potrebuje več. Kadar občuti kakršno koli motnjo v svojem zdravju, enostavno preneha jesti, dokler ne poide. O postu, pa naj bo ta enodneven ali večdneven, zato v svoji knjigi prav tako veliko piše.

Če bi prišli k Ayhanu domov, pa bi videli, da je na hladilnik obešen napis, ki pravi 'Solata je glavni obrok.'

solata"Vsakokrat, ko odprem hladilnik, v njem vidim barvitost," še piše Ayhan. "Za zajtrk jem samo zrelo sadje. Za kosilo in večerjo imam velike solate, sestavljene iz kumar, solate, paradižnika, surovega zelja, avokada, kivija, cvetače, gob, šalotke, tolščaka in temno zelenih listov, kot so pesini listi. Na vrhu tega je rahlo poparjena zelenjava in stročnice. Dodam pet do deset oliv, limonin sok in le nekaj sadja in oreškov. Živalske izdelke, kot je meso in mlečni porizvodi, zaužijem le, kadar sem v gosteh ali večerjam z gosti. Tudi takrat skušam jesti bolj skopo. Teh navad se mi ni bilo lahko navzeti. Da sem vzpostavil rutino te diete, sem potreboval od dve do tri leta. Moram priznati, da sem imel med tem težke čase s svojo ženo, ki je bila nepopustljivo naravnana proti. Po drugi strani pa me veseli, da vidim postopne spremembe v njenem pogledu, saj bi rad videl, da moj življenjski partner svojih zadnjih 50 let pije iz vrelca zdravja, tako da bi bila na tej poti srečna skupaj."

Če ste brali dovolj pozorno, ste ugotovili, da v Ayhanovi dieti dejansko ni hrane, ki bi bila popolnoma nedovoljena. Prepovedi so upravičene le za obdobja, ko imamo zdravstvene težave, sicer pa naj po njegovem mnenju velja uravnoteženost. Njegovo preprosto pravilo se namreč glasi: 'Če po svoji dieti nimate nobenih zdravstvenih teža, potem je razmerje pravšnje. Če imate zdravstveno težavo, potem ni pravo.'

In katera dieta je po Ayhanu prava dieta?

Česa jesti manj in česa več!

Hrana, ki prinaša zdravje in obilo energije, je surova listnata zelena solata, surova in lahko kuhana zelenjava, stročni in žitni kalčki, zrelo sadje, kuhane stročnice, zelenjavni sokovi in surovi oreški (a le v manjših količinah). Po drugi strani pa med hrano, ki je pogosto vzrok za naša bolezenska stanja, prišteva vse živalske izdelke, mleko in mlečne izdelke, sladkor, rafinirana olja, belo moko in kuhano hrano.

"Če napolnite svoj krožnik z zdravimi hranili in dodate kot priboljšek manjšo količino škodljivih, boste zadovoljili tako lakoto kot zmanjšali tveganje za bolezen," je na tem mestu še jasen Ayhan, ki pa se mu vendarle včasih tudi še zgodi, da gre preko mere, in v takšnem primeru bo v naslednjih dneh jedel manj ali pa se postil.

Če gre slediti Ayhanovemu zgledu, boste skratka še naprej lahko jedli vse, le da vsega le po malem, a z eno samo VELIKO zapovedjo: naj bo na krožniku vedno zares tudi in predvsem veliko solate.

Priporočamo v branje!

Zdrava hrana - Zelena energija za življenje

Kakšno vlogo igrajo namizna sol, bel rafiniran sladkor, bela moka in rafinirana olja. Kako vpliva meso in kuhana hrana na telo? Skupaj odkrivamo vzroke za zastrupljanje telesa. Ali obstaja naravno zdravilo in rešitev? Kako globoko v naši prehrani sega vzrok za naše zdravstvene težave? Ali smo kdaj dobili prave odgovore na vsa vprašanja, zakaj nekaj jesti in nečesa ne? In zakaj hujšanje na dolgi rok ne koristi ter ali je bolezen naš prijatelj ali sovražnik?

Skozi poglavja knjige Zdrava hrana, ki jo je podpisal Ayhan Eyikan imamo priložnost spoznati razvoj bolezni skozi stadije, ki imajo vsak svoje simptome. Od preprostih bolečin, do vnetij, cist, tumorjev in raka.

AyhanAyhan Eyikan je bil rojen leta 1933 v Antaliji. Leta 1955 je postal učitelj umetnosti. Učil je v Marasu, Elazigu, Antaliji in Ankari. Leta 1962 je doštudiral filmsko produkcijo na univerzi v Južni Kaliforniji in leta 1964 na Londonski šoli za film. Ustvarjal je izobraževalne filme za filmski, radio in televizijski center na turškem Ministrstvu za šolstvo. Leta 1968 je njegov film Elifova preizkušnja prejel nagrado na Teheranskem festivalu izobraževalnega filma. Leta 1970 se je pridružil Turškemu radiu in televiziji (TRT) v Ankari. Naslednje leto je s svojim filmom Spužva zastopal Turčijo na filmskem festivalu v Monaku. Leto pozneje je postal direktor za tuje vire in odnose na Turškem radiu in televiziji. Leta 1974 je bila izdana njegova knjiga Filmska produkcija, direkcija in tehnika. Upokojil se je leta 1981 zaradi zdravstvenih zapletov, ki so vplivali na njegov vid, čemer je sledila operacija sinusov. Mnoga zdravljenja so vodila k tem, da je v obdobju 12-ih let celostno raziskoval nutricionistiko in razne zdrave diete. S svojo ženo danes živi v Antaliji. Imata sina in tri vnuke.

Priporočamo