Zdrava spolnost: Kondom je zakon!

4. 8. 2018 | Vir: Jana
Deli
Zdrava spolnost: Kondom je zakon! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Naj nas s poletno avanturo povezuje le prijeten spomin, ne pa spolno prenosljiva bolezen. Poskrbite za varno spolnost.

Počitnice, morje in sonce imajo, predvsem na mlade, od nekdaj poseben vpliv in čar. Sproščenost, brezskrbnost, nova znanstva, druženja in nore zabave prispevajo k pogostejšim avanturam in intimnim odnosom, kar potrjujejo tudi mednarodne raziskave. Toda kljub stalnim opozorilom strokovnjakov so ti intimni odnosi še vedno pogosto tvegani in nezaščiteni. Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pokazale, da kondom ob prvem spolnem odnosu uporabi okoli tri četrtine mladostnikov, slabša pa je uporaba kondoma pri zadnjem spolnem odnosu. Zaščita pred neželeno nosečnostjo v obliki kontracepcijskih tablet in drugih sredstev za preprečevanje nosečnosti namreč ni dovolj, ob vsakem prehodnem intimnem odnosu je nujen kondom, ki ne ščiti le pred neželeno nosečnostjo, ampak tudi pred vrsto resnih spolnih okužb, ki so nevarne za zdravje. Glede na to, da se mladi za spolnost odločajo čedalje prej in pogosto menjajo partnerje, ne preseneča, da po vsem svetu narašča pojavnost spolno prenosljivih okužb (SPO), ki lahko potekajo tudi brez simptomov, lahko pa pri okuženem pustijo trajne posledice.

Malo prijavljenih SPO

V Sloveniji so najpogostejše spolno prenosljive okužbe genitalne bradavice, klamidija, nespecifična vnetja sečnice in materničnega vratu, gonoreja, genitalni herpes in sifilis. Med zelo pogoste sicer spadajo še okužba z virusom HIV in hepatitisi. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije naj bi se vsako leto na novo okužilo najmanj 125 milijonov ljudi. V Sloveniji vsako leto beležijo več sto primerov SPO, a je dejansko število bistveno večje, saj mnogo okužb poteka brez simptomov in resnici na ljubo tudi ginekologi pogosto ali najpogosteje ne odkrivajo vzroka infekcijske bolezni, temveč predpisujejo le terapije in tako SPO ne diagnosticirajo in posledično tudi ne prijavljajo. Največje tveganje za tovrstne okužbe je sicer pri mladih, pri ženskah je največ okužb v obdobju med 20. in 24. letom, pri moških pa med 25. in 29. letom.

Kondom – obvezna oprema

Spolnost je pomemben delček v mozaiku zdravega in polnega življenja vsakega posameznika, vendar pa mora biti premišljena in zdrava, sicer lahko privede do kopice resnih zdravstvenih težav. Zato strokovnjaki poudarjajo, kako pomembna je dvojna zaščita, torej pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami, ter priporočajo dosledno in pravilno uporabo kondoma. Zato naj bo kondom obvezna oprema vsake denarnice, torbice in kovčka.

Nezaščiten spolni odnos

Ob tveganem spolnem odnosu strokovnjaki svetujejo obisk zdravnika ob znakih okužbe, ki so lahko rdečica, bolečine, srbečica, izcedek, spremembe na zunanjih spolnih organih, izpuščaji, razjede okoli spolovil ter pekoče, boleče in pogosto uriniranje. Pomembno je tudi testiranje za virus HIV in viruse hepatitisov, saj zgodnje odkrivanje spolno prenosljivih okužb prispeva k boljšemu izidu in preprečevanju nadaljnje širitve okužbe. Prav tako je pomembno, da se ob vsakem sumu spolno prenosljive okužbe brez izjeme zdravijo vsi vpleteni. Kako to skomunicirati s partnerjem, če je vzrok za okužbo tvegan spolni odnos s tretjo osebo, ni enostavno vprašanje, a če že ne v prvem, bodimo odgovorni vsaj v nadaljnjih korakih in zaščitimo zdravje sebe, svojih bližnjih in skupnosti.

ABC zdrave spolnosti

Za osrečujočo spolnost, predvsem pa zdravje, je potreben v resnici zelo preprost razmislek o pravilu ABC. A kot abstinenca pomeni vzdržati se tveganih spolnih odnosov, odlog prvega spolnega odnosa, ustvarjanje zaupanja vrednega partnerskega odnosa in učinkovito zaščito. B – bodi zvest (angl. be faithful): v spolni odnos naj bi se podali z enim stalnim, neokuženim partnerjem in spolnih partnerjev naj ne bi menjali. C (angl. condom) pa je prispodoba za dosledno in pravilno uporabo kondoma, kadarkoli nismo povsem prepričani, da med intimnim odnosom resnično ni možnosti za prenos SPO. Toda, ker je sicer preprosto pravilo, predvsem za mlade, v praksi relativno težko dosegljivo, je pomembno tudi, da spolno prenosljive okužbe ne tabuiziramo, ob prvih težavah poiščemo zdravniško pomoč in da sta terapije deležna oba oziroma vsi intimno vpleteni. Ne nazadnje se lahko s SPO okuži vsak, okužbe so v porastu, nekatere, denimo gonoreja in sifilis, pa se lahko prenesejo tudi z mame na otroka ob porodu. Poleg tega SPO že tako pogosto potekajo brez vsakih simptomov. Takšna je denimo klamidijska okužba, ki je druga najpogostejša SPO in ki povzroča težave le polovici moškim in komaj tretjini žensk. Toda ta bakterija je eden od osrednjih vzrokov za neplodnost in zunajmaternične nosečnosti. Zato je prav, da o zdravi spolnosti razmišljamo, se vzdržimo tveganih ravnanj in se, če do okužbe vendarle pride, o tem pogovorimo in se ustrezno zdravimo. 

Odgovorni v drugo

Pomembno je, da se ob vsakem sumu okužbe zdravijo vsi vpleteni. Kako to skomunicirati s partnerjem, če je vzrok za okužbo spolni odnos s tretjo osebo, ni enostavno vprašanje, a če že ne v prvem, bodimo odgovorni vsaj v nadaljnjih korakih in zaščitimo zdravje sebe in svojih bližnjih.

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer // Fotografije: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan