Domače jedi iz bivše Jugoslavije, ki so jih naše babice imele za zdravilne: "Ko smo se tako hranili, smo pokali od zdravja"

1. 11. 2025
Babica kuha (foto: Profimedia)
Babica kuha
Profimedia

Nekateri se spominjajo jedi, ki so bile v zimskem času redno na naših mizah, babice pa so trdile, da prinašajo zdravje.

Marsikdo se še spominja, kako so naše babice in mame pripravljale "zdravilne" obroke, ki niso bili le okusni, ampak tudi hranljivi in krepčilni. V tistih časih številna zdravila niso bila vedno na voljo, zato je hrana pogosto postala prva pomoč pri različnih težavah. Šlo je za preproste jedi, ki jih tudi dandanes številni naravnost obožujejo in se v zimskih mesecih pogosto znajdejo na naših mizah.

1. Piščančja juha

Veljala je za "prvo pomoč" ob prehladu. Topla in hranljiva juha pomaga zmanjševati vnetja v telesu, olajša dihanje in krepi imunski sistem. Ob prvem kihanju ali smrkanju so se babice podvizale in hitro pripravile juho, ki je zagotovo pomirila želodec in vsaj malce odprla dihalne poti.

Domače jedi iz bivše Jugoslavije, ki so jih naše babice imele za zdravilne: "Ko smo se tako hranili, smo pokali od zdravja"

2. Kislo zelje

Jed, bogata z vitaminom C, je bila posebej priljubljena v zimskem času. Verjeli so, da čisti organizem, krepi odpornost in vrača energijo po bolezni. Dandanes ga radi uživamo v različnih oblikah: skuhamo segedin golaž ali pa ga samo podušimo, številni pa uživajo v solati iz kislega zelja, začinjeni z bučnim oljem.

Ko stopite v nebotičnik v New Yorku, lahko opazite nekaj nenavadnega
  •  

3. Žolca

Mesni žele iz svinjskih nog ali kože, bogat s kolagenom, ki krepi sklepe, lase in kožo. Žolca se je pogosto pripravljala v zimskih mesecih in je veljala za hrano, ki "zdravi od znotraj." Res je malce specifična jed, nad katero dandanes mogoče marsikdo ni navdušen, a nič ni narobe s tem, če si jo občasno privoščimo, kajne?

Domače jedi iz bivše Jugoslavije, ki so jih naše babice imele za zdravilne: "Ko smo se tako hranili, smo pokali od zdravja"

4. Grah s suhim mesom

Klasična domača jed, simbol zimskih dni in moči. Bogata z beljakovinami in vlakninami, krepi telo, spodbuja prebavo in daje dolgotrajen občutek sitosti. Veljalo je, da obnavlja energijo in povečuje odpornost proti prehladom.

Zagotovo bi se na seznamu lahko znašla še marsikatera jed, a zgoraj naštete nekako veljajo za najpogostejše. Pomembno je, da tudi pozimi poskrbimo za to, da naše telo dobi dovolj vitaminov, mineralov in drugih snovi, ki so potrebne za ohranjanje zdravja. Morda velja babico povprašati še po kakšnem receptu - morda boste izvedeli še za kakšno jed, ki je dandanes malce pozabljena.

5 vaj za moč, ki jih morajo delati starejši ljudje