Zdravnik kitajske medicine verjame, da je to najboljša stvar za bolečine v hrbetnici: Vzame vam samo 10 minut

15. 5. 2024
Deli
Zdravnik kitajske medicine verjame, da je to najboljša stvar za bolečine v hrbetnici: Vzame vam samo 10 minut (foto: Profimedia)
Profimedia

Tole res velja poskusiti.

Zdravniki kitajske medicine menijo, da bolečin v hrbtu ne smemo trpeti za nobeno ceno, za njihovo lajšanje pa je po njihovem mnenju ključna vadba. Menijo, da je treba tem vajam vsak dan nameniti 10 minut, delujejo pa lahko tudi preventivno.

Danes vam predstavljamo 5 osnovnih vaj za hrbtenico, ki uspešno zmanjšajo bolečino in olajšajo gibanje:

1. Raztezanje hrbtenice

Stopala potisnite pod zadnjico. Sedite naravnost in se sklonite naprej. Ta vaja bo raztegnila vsako vretence posebej in vas razbremenila bolečin, tako v spodnjem delu hrbtenice kot v zgornjem delu. Z redno vadbo lahko popolnoma odpravite bolečine v hrbtenici.

2. Vaja ob steni

Ta vaja lajša glavobole, napetost v ramenih in vratu. Priporočljivo je za tiste, ki trpijo zaradi vrtoglavice.

Lezite na hrbet in se z nogami naslonite na steno. Roke imejte na trebuhu. Zaprite oči, enakomerno dihajte in poskušajte odmisliti vse nepotrebne misli. Pet minut v tem položaju razbremeni napetost v mišicah hrbta in vratu, glavobol pa izgine brez sledu.

3. Pasja poza

Stojte na vseh štirih, hrbtenica naj bo vzporedna s tlemi. Najprej vdihnite in povlecite glavo navzgor ter "spustite" trebuh. Nato izdihnite, ko premaknete glavo navzdol in potegnete trebuh. To ponovite 10-krat.

4. Raztezanje in zvijanje

Ta vaja pomaga, če imate bolečine v trebuhu in prebavne motnje. Sedite na tla in poravnajte noge. Levo nogo pokrčite čez desno, nato pa se raztegnite v levo. Naslonjeni na roko. Enako storite na desni strani. Ostanite v pozi približno 30 sekund.

5. Poza metulja

Lajša bolečine v kolkih, blaži napetosti v nogah in kolenih.

Sedite na tleh, poravnajte hrbet. Nogi združite ob stopalih in jih potegnite k sebi. Ostanite v tem položaju približno 2 minuti. Ne pozabite, da smo blagoslovljeni s telesom, ki si zlahka opomore in se hvaležno odzove na vsako vadbo. Zato, preden vzamete tableto proti bolečinam, poskusite z eno od teh vaj.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk