Renee Vozelj: Poklon zasavski knapovski dediščini

Renee Vozelj: Poklon zasavski knapovski dediščini (foto: Mankica Kranjec) Mankica Kranjec
Vir: Lady
12. 11. 2016

Že kot dvajsetletni mladenič se je Renee Vozelj navduševal nad domačim varjenjem piva, ki so ga s prijatelji najprej 'zakuhali' kar v domači kuhinji. Tako je zrasla želja po pravi lastni pivovarni, kjer bi varili kakovostno pivo in se hkrati poklonili knapovski dediščini rodnega Zasavja.

Prvi rezultat sta dve različici skrbno varjenega aromatičnega piva. Svetli Herc je pale ale, posvečen 'hercu', rudniški lopati, temni stout Kramp pa z najbolj prepoznavnim simbolom rudarstva predstavlja obeležje 200-letnemu knapovskemu izročilu. Renee je svojo podjetniško pot začel že zelo zgodaj: "Prvo srečanje s prodajo sem imel v osnovni šoli, ko sem eden prvih imel možnost presnemavanja CD-jev in tako zaslužil prve SIT-e. Kasneje na srednji šoli z MP3-ji iz Kitajske, v tem času sem ustanovil športno društvo, kjer sem svoje ideje udejanjal in realiziral v praksi. Nadaljeval sem kot študent logistike in ob tem sodeloval pri vodenju študentskega kluba in mladinskega sveta. Po končanju študija sem bil sprejet v projekt Podjetno v svet podjetništva in po mesecu dni udeležbe odprl svoj bar, ki sem ga vodil tri leta in ga nato prodal. V vmesnem času sem preizkusil še ideje, kot je paintball, peka peciva in še marsikaj."

Prvi poskusi varjenja piva

Potem so se začeli prvi poskusi s pivom. "Prvi poizkusi segajo v leto 2009, ko smo se s prijatelji lotili izdelave svojega piva iz ekstrakta. Ti poizkusi so se končali bolj klavrno, tako je ta ideja za nekaj let zamrla. Leta 2014 sva s kolegom pričela variti pivo doma in pisati blog Zasavski pivovar. Sledilo je ogromno testov varjenja piva in preizkušanja piva, v določenem obdobju sva varila skoraj vsak vikend. Po dobrih odzivih sva pričela razmišljati, da bi pivo dala uradno na trg. Pred lansiranjem sva se odpravila na obiske k domačim pivovarjem po Sloveniji in novonastalim pivovarjem. Poizkušala sva pridobiti kar se da informacij o poteku in načinu zagona pivovarne ter samih stroških. Bilo je tudi nekaj obiskov po različnih uradih, upravnih enotah in občini. Po prijavljenem stroškovniku je bila številka precej grozna, padla je odločitev, da se poizkuša najti zunanjega izvajalca, ki bo varil po našem receptu, in najprej preizkusiti trg. Pričelo se je sodelovanje s pivovarno Vizir," pripoveduje Renee, ki se je kmalu nato odločil zavihati rokave: "Ključni korak je bil sistematiziran pristop k testiranju ideje in dobri odzivi gostujočih na obisku 'varimo skupaj' in degustaciji piva. Ob tem času pa so tudi dobra izhodišča na trgu glede mikropivovarstva v Sloveniji." Tako je nastalo pivo Knap, ki je posvečeno tradiciji pravih knapov iz rudniškega Zasavja. Renee še dodaja, da je zelo vesel sodelovanja v oddaji Štartaj, Slovenija!, ki jo lahko gledamo tudi na POP TV in v okviru katere lahko pivo pivovarne Knap kupite v megamarketih Interspar.

  • Prva spoznavanja s kuhanjem piva

    Renee se dobro spomni prvih začetkov spoznavanja s kuhanjem piva: "Pri prvem kuhanju, ki smo se ga lotili z družbo kolegov, kar je že v štartu pomenilo precej zmede. Dan kuhanja smo seveda določili za petek, da lahko še kakšno pivo spijemo. Nekdo od zbranih je pripomnil, da bi bilo dobro, če uporabimo studenčnico za kuhanje piva. Tako sta se dva kolega odpravila po vodo, pred tem je potekalo še mrzlično iskanje primerne in čiste embalaže, prvi zastoj! No, še isti dan se je opravilo končalo pri točenju studenčnice, ki ima zelo počasen pretok. V tem času smo ostali že nekaj spili in smo kuhanje prestavili na naslednji dan. Ko se naslednji dan končno zberemo, pričnemo dopoldan s kuho piva. Razdelimo si naloge in pričnemo s kuhanjem, vse je bilo v redu, dokler se po službi na vratih kuhinje ne prikaže moja mati. Kaj hitro je zavohala, da se dogaja nekaj nenavadnega, sam vonj po sladu ji ni bil prav nič všeč. Tako smo morali dokončati ekspresno hitro, seveda da ne bo doma jeze. Tej hitrosti je verjetno botroval tudi klavrn končen rezultat."

 

Tekst: Eva Jandl