Zelena barva vsekakor pripomore k boljšemu počutju, pravi študija

Zelena barva vsekakor pripomore k boljšemu počutju, pravi študija (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2020

Nova študija, ki so jo opravili raziskovalci z Univerze Concordia v Montrealu, je skušala odgovoriti na vprašanje, katera barva ima največ vpliva na ustvarjanje pozitivnih čustev pri ljudeh.

Izsledki raziskave so pokazali, da je prav zelena barva tista, ki izboljšuje razpoloženje. Na primer: ljudje, ki so poslušali glasbo in pri tem nosili zelene slušalke, so dejali, da so v glasbi uživali bolj kot tisti, ki so uporabljali črne ali bele slušalke. "Zelena barva ustvarja dober splošni vtis. Omenjajo jo v številni marketinški literaturi, ki se nanaša na pro-socialno vedenje," pravi marketinški strokovnjak Onur Bodur.

Sodelujoči v raziskavi so omenili občutek toplote in radosti po uporabi zelenega izdelka, tisti, ki so bili osamljeni, pa so se počutili boljše po stiku s predmetom zelene barve, navaja revija Journal of Consumer Research. Študija tudi razkriva, da so se izdelki, ki so v zelenih embalažah (čistilna sredstva, mineralna voda ...) precej bolje prodajali v primerjavi s tistimi izdelki, ki so bili v embalažah drugačne barve.

"Predstavljajte si, da je stol, na katerem sedite, izelan iz bambusa, ali pa da je prt v restavraciji izdelan iz recikliranih materialov, pribor pa iz lesa. Lahko se odločite za uporabo trajnostnih, "zelenih" izdelkov, ki bodo verjetno izboljšali izkušnjo vaše stranke," je strokovnjak Bodur sporočil trgovcem in jih tako posredno spodbudil k uporabi drugačnih materialov.

Priporočamo