Zelenjavni vrt aprila: Zagotovite si spomladanske vrtnine

Sajenje krompirja (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
6. 4. 2017

Marca se je narava začela prebujati in ste zagotovo že posejali in posadili prvo zelenjavo. Aprila lahko nadaljujete s polno paro.

Aprila oberite zadnje brste brstičnega ohrovta in izkopljite zadnji por ter še malo uživajte v zimskih dobrotah z zelenjavnega vrta. Njihovo mesto bodo kmalu zasedli grah, špinača in druge spomladanske vrtnine.

Zaporedno sejanje

Proti koncu meseca posejte kumare, buče in poletne buče, zlasti tiste sorte, ki jih nameravate vzgojiti pod steklom. Semena posejte 2 cm globoko v majhne lončke in jih postavite v ogrevan razmnoževalnik ali na toplo okensko polico. Kumare naj kalijo pri 20 °C, bučke in buče pa pri 15 °C. Plodove boste lahko obirali od julija do oktobra.

Fižol

Za hitrejši razvoj sejancev posejte semena 5 cm globoko v pladnje z razdelki in jih imejte pod steklom ali jih posejte zunaj pod zvonove, s katerimi ste prej ogreli tla. Sejance pozneje presadite na prosto. Če ste fižol posejali zunaj, naj bodo visoke sorte 30 cm narazen, nizke pa 20 cm.

Razkošna zelenjava

Zdaj posejte sladki komarček in endivijo za poletni pridelek. Sejance vzgojite v setvenih pladnjih pod steklom in jih pozneje presadite. Če so tla toplejša od 10 °C, jih lahko posejete naravnost na gredice. Če so hladnejša, bo komarček morda prezgodaj zacvetel. Semena posejte 1 cm globoko, zunaj pa na redko v brazde, ki naj bodo za endivijo 15 cm, za komarček pa 30 cm narazen. Sejance nato ustrezno zredčite.

Gojite zeljevke

Aprila posejte listni ohrovt za jesenski in zimski pridelek. Posejte tudi poletno in zimsko cvetačo. Semena posejte 1 cm globoko v setvene pladnje, lahko pa tudi v brazde na gredicah, in potem sejance zredčite, da bodo 8 do 10 cm narazen. Mlade rastline junija presadite na stalno mesto – razmiki med rastlinami naj bodo pri listnem ohrovtu 45 cm, pri cvetači pa 60 cm – in jih dobro zalijte. Sejance in mlade rastline po potrebi zaščitite z mrežo pred ptiči.

Zelena solata

Semena zelene solate lahko sejete skoraj vse leto, a zdaj je za to najboljši čas. Semena posejte na redko, 1 cm globoko, bodisi v setvene pladnje (in sejance nato presadite na prosto) ali naravnost na gredice v vrste, ki morajo biti 20 do 35 cm narazen. Pozorno opazujte sadike ter jih zaščitite pred polži in lazarji, ki zelo hitro najdejo sejance in mlade sadike.

Sladka koruza za poletje

Sladka koruza dobro uspeva v toplih razmerah. V zmerno toplem podnebju jo lahko posejete na prosto pod zvonove šele potem, ko so tla ogreta nad 13 °C. Na prostem posejte: por, čebulo, grah, pastinak, brstični ohrovt, kolerabico, špinačo, zelje, repo in korenje, v zaprtem prostoru pa gomoljno zeleno, paradižnik, papriko in jajčevce.

Sajenje zelišč

Zasajanje zeliščnega kotička je med najbolj prijetnimi vrtnimi opravili. Te rastline so najrazličnejših velikosti in oblik ter vsaka z značilnim vonjem, zato posadite čim več različnih vrst in jih pogosto uporabljajte.

Kolerabica

Pozimi posejano in zdaj utrjeno kolerabico presadite na prosto. Bolje jo je presaditi prej in jo pokriti z zvonovi, kot čakati in tvegati, da bodo rastline potem prezgodaj zacvetele. Razmik med rastlinami naj bo 20 do 25 cm, med vrstami pa 30 cm.

Poletna solata

Zdaj je treba na prosto presaditi sadike zelene solate, vzgojene pod steklom. Posadite jih 30 do 35 cm narazen na gredice, lahko pa tudi v velike posode ali gojitvene vreče na vetrnem dvorišču. Sadike lahko tudi kupite v vrtnarijah, vrtnih središčih in celo na tržnicah. Aprila je pravi čas za zapolnitev praznin med drugimi vrtninami, ki rastejo počasneje. Ob ohladitvah sadike prekrijte z zvonovi.

Posadite čebulček

Sejance spomladi posejane čebule je zdaj treba presaditi na prosto tako, da bodo rastline 15 cm narazen. Pri delu si pomagajte s sadilnim klinom. Zdaj lahko v enakih presledkih posadite tudi čebulček, če ga niste posadili že prej. Ne sadite prevelikih čebulčkov, ker so bolj podvrženi uhajanju v cvet. Čebulček posadite le v topla tla, ki jih je mogoče obdelovati. Površino gredice poravnajte z grabljami in po vsej dolžini gredice napravite približno 2,5 cm globoko brazdo. Vanjo nežno polagajte čebulčke, da bodo z vrhom poravnani s površjem tal.

Glavni posevek

Kupite overjeno neokužen semenski krompir, ki je lahko že nakaljen, čeprav to za glavni posevek nima posebnih prednosti. Napravite 15 cm globoke in 75 cm razmaknjene brazde ter vanje posadite gomolje tako, da bodo imeli brste zgoraj in da bodo približno 35 do 40 cm narazen. Gomolje zasujte s prstjo. Krompir za glavni posevek je mogoče uskladiščiti čez zimo.

Zelnate trajnice

Spomladanski beluši in poletne artičoke potrebujejo rodovitna ter zelo odcedna tla na zelo sončnem mestu. Za gojenje artičok kupite sadike, za nasad belušev pa enoletne vrhove korenin (koreninske vratove).

Ne pozabite

Kolobarjenje s posevki pomaga preprečevati namnožitev škodljivcev in bolezni v tleh. Vnaprej načrtujte večletni razpored gojenja sorodnih vrst vrtnin (graha in fižolovk ali zeljevk) in zanje naslednje leto poiščite drugo gredico.

Besedilo: Jasna Milinković

Fotografije: Shutterstock, Profimedia. Pr Material