Železo se kuje, dokler je vroče! Trumpova hotelska veriga bo preplavila Ameriko!

Železo se kuje, dokler je vroče! Trumpova hotelska veriga bo preplavila Ameriko! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
26. 1. 2017

V luči pozivov ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, naj se v času mandata oddalji od svojega nepremičninskega imperija, so iz verige luksuznih hotelov Trump sporočili, da načrtujejo širitev, predvsem na ameriškem trgu.

"V ZDA vidimo veliko priložnost za širitev obeh naših hotelskih blagovnih znamk," so na vprašanje o vzpostavitvi nove blagovne znamke Scion za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnili v družbi Hoteli Trump.

Izvršni direktor omenjene družbe Eric Danziger je pred dnevi na konferenci hotelirjev v Los Angelesu napovedal, da se namerava hotelska veriga v prihodnjih letih širiti v mnoga večja mesta v ZDA.

"V ZDA je 26 velikih metropolitanskih območij, mi pa smo prisotni v petih. Ne vidim nobenega razloga, da ne bi bili sčasoma prisotni v vseh," je dejal Danziger in dodal, da že pogledujejo proti Dallasu, Seattlu, Denverju in San Franciscu.

Ob tem je Danzinger dejal, da so pretekli načrti o širitvi hotelske verige na Kitajsko praktično preklicani, saj novi ameriški predsednik ostro nasprotuje odtekanju ameriških služb v tujino.

V ZDA trenutno stoji osem Trumpovih hotelov, in sicer na Havajih, v Virginiji, Chicagu, dva v New Yorku, Las Vegasu, v Miamiju, najnovejši pa stoji le nekaj ulic strah od Bele hiše. Cenovno bolj ugodno hotelsko verigo Scion bodo medtem širili v manjša ameriška mesta. Prvi bo po Danzigerjevih besedah vrata odprl še letos.

Trump je sicer zavrnil pozive, naj se umakne iz nepremičninskega posla, je pa vodenje svojih podjetij prepustil sinovoma Ericu in Donaldu mlajšemu.

Morda vas bo zanimalo!

Nekaj prelomnic Trumpovega vzpona kot nepremičninskega mogotca:

  • Med kampanjo se je Donald Trump sam pohvalil, da se je 'naredil sam'! Od očeta naj bi namreč dobil le majhno žepnino v višini milijona dolarjev, iz katerih pa da je nato ustvaril deset milijard dolarjev vredno premoženje. To je seveda zgodba, v katero verjame le on sam.
  • Nobenega dvoma ni, da je izjemno bogat, a nihče ne ve natančno, koliko denarja ima. Trump vrednost samega sebe oziroma svojega imena ocenjuje na več kot tri milijarde dolarjev, hkrati pa noče objaviti svojih davčnih napovedi z mnoštvom izgovorov. Za časa kampanje je bi glavni ta, da zvezna davkarija pravkar izvaja revizijo, po izvolitvi pa je v ospredju ta, da 'ljudi to sploh ne zanima'.
  • Po očetovi smrti leta 1999 je dobil del okrog 300 milijonov dolarjev vredne zapuščine in z denarjem si je opomogel po težavah v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Naložbe v Atlantic Cityju so ga leta 1991 namreč spravile v stečaj in izgubil je polovico lastništva hotela Taj Mahal.
  • Do leta 2014 je delež v podjetju Trump Entertainment Resorts padel na deset odstotkov, podjetje pa je spet šlo v stečaj. Lani ga je kupil milijarder Carl Ichan.
  • New York Times je leta 2005 poročal, da je Trump vreden med 150 do 250 milijonov dolarjev, kar je Trump zavrnil ter vložil tudi tožbo, ki jo je izgubil. Isti časopis je jeseni prišel do Trumpove davčne napovedi in jo objavil. Ta pravi, da je pred dvema desetletjema prijavil skoraj milijardo dolarjev izgub, zaradi česar mu potem davkov na dohodek ni bilo treba več plačevati.
  • Trump je ves ta čas gradil igrišča za golf, hotele in stanovanjske zgradbe, na katerih je njegovo ime, čeprav ni njihov lastnik.
  • Donald Trump živi (ko ni v Beli hiši) v svoji stolpnici na 5. aveniji na Manhattnu in na Floridi, kjer ima veliko posestvo. Hiše z zlato notranjostjo ima tudi v Kaliforniji, Virginiji in na Karibih, naokrog pa se vozi s svojim letalom.
  • Kot predsednik je Donald Trump naj bi Donald Trump zdaj svoje posle predal sinovom, sam pa je pravkar podpisal izvršni ukaz za takojšen začetek gradnje 3000 kilometrov dolgega zidu na meji z Mehiko in hkrati napovedal zapiranje vseh, ki jih bodo ujeli pri nezakonitem prečkanju meje, zaradi česar je predvidena tudi pospešena gradnja centrov ali taborišč zanje. A vse to bo kot predsednik moral graditi 'sam'. Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je še enkrat poudaril, da Mehika ne verjame v zidove in da zidu na meji z ZDA ne bo plačala. Ko mu je Trump nato na Twitterju zagrozil, da naj sicer ne hodi na napovedan obisk v ZDA, se Nieto ni pustil izsiljevati in je obisk enostavno tudi uradno odpovedal.

Donald Trump