Tole je tako zelo enostavno in obenem tako zelo zdravo.
Rusi imajo poseben način priprave kislega zelja. Ta recept ne zahteva vode. Način priprave kislega zelja je zelo preprost. Mimogrede, solata iz kislega zelja se poda k vsem zimskim jedem in je polna vitaminov.
Sestavine:
1 kg zelja
20 g soli
80 g korenja
2-3 lovorjevi listi
zrna popra
Priprava: Zelje na drobno nasekljajte in ga dajte v večjo posodo, nato naribajte korenje. Zelje posolite in ga začnite tlačiti, da spusti sok. Zelo pomembno je, da je zelje sočno. Na dno steklenega kozarca položite lovorjev list in zrna popra ter začnite stiskati zelje. Vsako plast dobro pregnetite, da bo zelje v kozarcu popolnoma prekrito s sokom.
Kozarec postavite v posodo, če bi sok slučajno iztekel. Zelje pustite na toplem in temnem mestu najmanj tri dni – brez pokrova. Vsak dan (najbolje dvakrat ali trikrat dnevno) prebodite zelje z leseno palčko (da preprečite kemične reakcije). Nato zelje ponovno potisnite navzdol z leseno kuhalnico, da ga prekrije sok. Po treh dneh lahko zelje poskusite. Pokrijte ga s pokrovom in ga postavite v hladilnik. Tekočine ne odlivajte.