Ženska in njeni hormoni: Ni mi do seksa!

Ženska in njeni hormoni: Ni mi do seksa! (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
Vir: Jana
15. 1. 2019

Raje pojem čokolado, sladoled, vzamem kozarec vina in pogledam dober film. 

Kaj je narobe z mano? Si sploh lahko pomagam povrniti željo, čutnost in seksualnost?Upadanje spolne sle je motnja, ki pesti velik odstotek žensk nad 30. letom. Lahko je posledica različnih čustvenih in fizičnih stanj v telesu, zelo pogosto pa lahko vzrok za nižji libido najdemo tudi v hormonih. Kako lahko ukrotimo hormone in med rjuhe spet prikličemo strast s pomočjo eteričnih olj, smo se pogovarjali s Petro Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinjo.

Hormoni in boj za preživetje

Ženske smo pod vplivom hormonov bolj kot moški. Hormoni nas tako ali drugače pestijo, vse življenje, vsako sekundo, vsak dan, vsak teden, vsak mesec. Pomanjkanje časa zase je tisto, kar nas popelje v izrazitejše čustvene reakcije, sploh v času menstrualnega cikla. Stres vpliva na žensko telo na različne načine, poplava obveznosti, otroci, partner, starši ... vse nosimo na plečih. Velika večina žensk sprejema nase veliko odgovornost, saj poskuša poskrbeti za vse, pri tem pa zanemari sebe. Prva stvar, ki odpove, ko smo v stresu, pa je naše zdravje. Naše telo je v nenehnem boju za preživetje. Telo namreč ne loči med različnimi tipi stresa, odzove se na primarni ravni, na tisti najbolj telesni – s slabim počutjem in boleznijo.

Vsi hormoni so povezani

»Hormoni nastajajo iz dobrega holesterola, ki ga dobimo predvsem iz kakovostne prehrane, tvorba enega hormona sproži celotno hormonsko kaskado. Najpomembnejša hormona sta estrogen in progesteron, ki sta v normalnem mesečnem ciklu v ravnovesju. Nujno potrebna sta za ovulacijo, zanositev in v prvih treh mesecih nosečnosti, da se ta obdrži. Če smo pod stresom, se progesteron namesto v estrogen spremeni v kortizol. Nadledvična žleza izloča kortizol, ves čas smo pod adrenalinom, posledično nastaja premalo estrogena. Smo utrujeni, brez energije, imamo težave s težo, neredne menstrualne cikle, težave z zanositvijo in donositvijo,» podrobno razloži sogovornica.

Očistite telo ksenoestrogenov!

Ksenoestrogeni posnemajo molekule estrogena. So snovi, ki na naše telo delujejo od zunaj, predvsem zaradi onesnaženja, ki ga povzročajo herbicidi, pesticidi in kemikalije iz onesnažene hrane, vode in zraka ter nekaterih higienskih in kozmetičnih izdelkov. Ti hormonski motilci se vežejo na naše receptorje, ki sprožijo hormonsko neravnovesje v telesu, pri čemer lahko povzročijo vse vrste težav, povezane s slabim spanjem, pomanjkanjem energije in koncentracije, upadom libida, težav s plodnostjo, ter vse oblike raka. Ksenoestrogenov se lahko ubranimo z zdravo prehrano s kakovostnimi vitamini, minerali in maščobnimi kislinami, gibanjem in izbiro naravnih kozmetičnih izdelkov, v veliko pomoč pa so nam lahko tudi eterična olja. Pelargonija, limona, poprova meta, vsa lahko uporabimo aromatično z vdihavanjem in topično z nanosom na kožo, pri čemer vedno za osnovo uporabimo rastlinsko olje.

Seks na zadnjem mestu!

Stres sproži močan odziv v ženskem telesu in telo dolgo časa okreva po stresu. Progesteron je tisti hormon, ki nas pomirja. Ampak če je telo nenehno v preživetvenem načinu, je naš libido, želja po seksualnosti, intimi, čutnosti, zadnja stvar, na katero pomislimo. Naši možgani ne vedo, v kolikšnem stresu smo, vedo samo, kar jim pove telo, to pa je ves čas pod vplivom adrenalina. Če smo pod stresom, se ne počutimo čutne, privlačne in sama spolnost je zadnje, kar nam pride na misel. »Preveč je kortizola, premalo progesterona, tudi če pride do zanositve, je dokazano, da so otroci, katerih mamice so bile v času nosečnosti podvržene stresu, veliko bolj dovzetni in se zelo odzivajo s stresnim odgovorom na vse, kar se dogaja. Več je avtoimunskih bolezni, alergij, intoleranc,« podrobno razloži strokovnjakinja.

Popolna okvara proizvodnje

Stres ni samo psihološki ali čustven in ne zgodi se naenkrat. Različni stresorji, ki delujejo na naše telo, so okolje, umetne dišave, čistila … kozmetika, temperature, virusi, prehrana …

Stres prihaja v različnih oblikah, poškoduje naše celice, naše tovarne/mitohondrije in naše telo. Ne moremo videti, kaj se v našem telesu dogaja, kako naši mitohondriji ne delujejo pravilno, in namesto da bi reciklirali antioksidante in lovili proste radikale, jih celice, ko so v stresu, še dodatno zdelujejo. Zato je pomembno, da začnemo počasi, korak za korakom, odpremo stekleničko eteričnega olja, si privoščimo nekaj čistega, kakovostnega in naravnega. Nekaj, kar bo umirilo stres, naš odziv na stres. Iščimo preprosto rešitve, majhne korake na poti za boljšo skrb zase.

Namigi za obuditev strasti!

1. Zdrava prehrana! 12 enot zelenjave na dan, ne pretiravajte z živalskimi beljakovinami. Stran s sladkorjem, sladkorji so največji rušilci hormonov. Izogibajte se alkoholu. Težave povzročajo tudi predelani mlečni izdelki, velikokrat tudi gluten.

2. Vadba, gibanje. Plešite, sprehajate se, izvajate jogo, pilates ... ne počnite, kar vam ne ustreza, samo gibajte se.

3. Zmanjšajte vnos toksinov! V svojo rutino vnesite naravno kozmetiko in čistila.

4. Uporabite kakovostna eterična olja!

Eterično olje bazilike je odlično za dvig serotonina in dopamina, nevrotransmiterjev ugodja in dobrega počutja.

Mešanica eteričnih olj bazilike, ciprese, poprove mete, majarona, grenivke in sivke lahko pomaga nadledvični žlezi, zmanjšuje tudi zategnjenost v telesu tako, da sprošča mišice. Ugodno deluje na umirjanje misli, uravnavanje telesa ter stimulira nadledvično žlezo. Lahko se uporabi v kopeli, z namenom sproščanja na fizični in čustveni ravni. V kopeli eterična olja najprej pomešamo z rastlinskim oljem, pri čemer uporabimo od pet do 20 kapljic eteričnega olja na 10 do 15 ml rastlinskega olja, ki mu po želji dodamo tudi kopalno sol.

Za zmanjševanje adrenalina se priporoča uporaba absoluta vrtnice ali eterično olje patčulija. Lahko ju uporabimo aromatično, v kopeli, ali topično, v losijonu ali olju za telo.

Afrodiziaki med eteričnimi olji so predvsem začimbna olja in določena cvetna olja: Ilang-ilang, pačuli, muškatna kadulja, pelargonija, sandalovina, jasmin, neroli, cimet, vetiver.

Eterična olja, ki še pripomorejo k dvigu libida - pačulijevo listno olje, bergamotka, havajska sandalovina, vrtnica, absolut vanilje, jasmin, cimet, vetiver, lavdanum, ylang-ylang in divja pomaranča. Vsa olja lahko uporabimo aomatično in topično.

5. Trenirajte ugodje! Spoznajte svoje telo. Ugotovite, kaj vam predstavlja ugodje, kaj vam je všeč, kakšen dotik, kje, kaj vas vzburja, kakšna pozornost. Namenite se v kopel, na masažo, nego. Sistematično spoznavajte svoje telo in odkrivajte svojo čutnost. Ne sramujte se svojega telesa, bodite hvaležni za vse, kar vase telo naredi za vas, uporabite pozitivne afirmacije, na začetku samo za del telesa.

Recept: Mešanica za vroče rjuhe:

V razpršilko dodajte:

  • 2 dcl destilirane vode
  • 10 kapljic sandalovine
  • 10 kapljic bergamotke
  • 3 kapljice ingverja
  • 3 kapljice limete
  • 2 kapljici ylang ylanga

Uporabite po potrebi, razpršite v spalnici, po postelji ali kje drugje. Mešanica ni samo za spodbujanje libida, odlično se obnese za spodbujanje čutnosti, samosprejemanja. Sestavljajo jo olja, ki v naših možganih aktivirajo centre za ugodje. Naučimo se spet vzljubiti sami sebe in poskrbeti zase.

Več o eteričnih oljih lahko poiščete na Facebooku Naravne kapljice Doterra – Petra P. Rosa, kjer vam bo Petra z veseljem odgovorila na vaša vprašanja.

Besedilo: Mira Čirović // Fotografije: osebni arhiv, Shutterstock

Priporočamo