Urška Kaloper (kolumna): Delo smo ljudje

19. 11. 2018 | Vir: Jana
Deli
Urška Kaloper (foto: ALEKSANDRA SAšA PRELESNIK)
Urška Kaloper
ALEKSANDRA SAšA PRELESNIK

Starejša ko sem, bolj me pri delu moti slaba klima.

Morda se z leti bolj zavedam, ko me kaj nažira. Ali pa je vzdušje v podjetjih zares vse slabše, kdo bi vedel. Čisto mogoče sem tudi jaz vse bolj občutljiva, ker sem utrujena, izžeta in razpeta med domom, službo ter obveznostmi vmes – napornejši ko je teden, krajša je moja zažigalna vrvica.

Če dobro premislim, je najbrž krivo vsega po malem. Ko še iščeš karierno pot, z navdušenjem nad novimi znanji in znanstvi zlahka nadomestiš primanjkljaj pozitivne energije v okolici. Toda z leti nekoč nedoumljivi delovni postopki postanejo delovna rutina, prijazni uvajalci in mentorji pa nič manj uničeni in zagrenjeni sotrpini.

Obenem se vsaj v moji branži zadnja leta kolektivi manjšajo in delovne obremenitve povečujejo. V takih okoliščinah se zlahka razplamti strah pred izgubo službe ali finančnih ugodnosti; in tam, kjer ti slednjič še fikus postane konkurent, ni težko vzbuditi ljubosumja, nevoščljivosti, zahrbtnosti, dvoličnosti in podobnih sovražnikov zadovoljstva, ki vzniknejo iz občutka ogroženosti ali opeharjenosti.

Bolje kot pistacije? Priljubljen prigrizek, ki daje občutek sitosti

Srečo imam, da delam v kolektivu razgledanih, socialno občutljivih in prijaznih ljudi. Toda ker tudi nam zmanjkuje priložnosti, da bi se bolje spoznali, odkrito komunicirali, sodelovali in se razumeli – pri čemer bi na koncu najbrž ugotovili, da smo vsi v istem zosu in bi bili neprimerno močnejši, če bi združili moči –, se vse pogosteje tudi med nas zažira neki vrag, ki nam krade zanos.

Ali ni tako tudi v širši družbi? Kakorkoli, pred kratkim sem bila s sodelavci na knjižnem sejmu v Frankfurtu in našli smo krasne knjige. Vzeli pa smo si tudi čas za druženje in se pri tem opomnili, da delamo s čudovitimi ljudmi, ki so krvavi pod kožo – kar se mi zdi še neskončno pomembnejše, saj je (službeni) svet znova dobil barve.

Novo na Metroplay: "Zdravo prehrano definirajo temeljni principi, ki veljajo za vse nas" | Mario Sambolec