Zgodba Aljaža iz Posavja: Kako je za koronavirusom zbolela moja družina

Zgodba Aljaža iz Posavja: Kako je za koronavirusom zbolela moja družina (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2020

Aljaž V. je zgodbo svoje družine razkril uporabnikom Facebooka. Veliko ljudi je že delilo njegov zapis, saj marsikoga zanima, kakšen je vsakdan okuženega s koronavirusom.

Na začetku je Aljaž zapisal, da Facebooka sicer ne uporablja, a se mu zdi najprimernejši za širitev te novice. "V družini immamo potrjenu okužbo s koronavirusom," zapiše. Njegova partnerka je bila na testiranju in je pozitivna. Izvedeli so zvečer in o tem takoj obvestili vse, s katerimi so bili v stiku zadnjih 14 dni. Doda, da je bila njegova partnerka cel teden izolirana.

Zgodbo nadaljuje z opisom simptomov: "Glavobol, bolečina v sklepih, rahla vročina, kašelj, poln nos. Po treh dneh se je stanje izboljšalo, in je v svoji stari navadi pospravila celo hišo, peti dan pa se je zopet malo poslabšalo. Sedaj jo bolijo pljuča in ima malo oteženo dihanje. Po njenih besedah je bila januarska gripa precej hujša . Zaenkrat upamo da bo šlo samo na bolje ."

Zboleli pa so tudi drugi člani družine - vse tri hčerke imajo blage znake: "Nizka vročina, malo glavobola, rahle bolečine v pljučih. Če ne bi bilo te panike, ne bi niti vedeli, da so bolne. Podobno je tudi z menoj. Tri dni glavobola, tesnoba v pljučih. Od včeraj malo bolj izražena bolečina v pljučih in vročični občutek. Prej sem glavobol in bolečino v prsih pripisoval strahu pred situacijo. Prihodnost za vse v gospodarstvu je, milo rečeno, negotova. Pa očitno ni bilo to, bil je začetek koronavirusa."

Ob tem pa opozori, da je s takimi bolečinami brez težav sposoben delati ves dan in tako nevede okužiti kogar koli. "Zato je tako pomembno ostati doma. Večina vas ne bo niti vedela, da imate virus."

Izpostavil je še eno pomembno dejstvo, in sicer, da vsi bolni ravnajo tako, kot da imajo koronavirus: " V službi smo se oddaljili drug od drugega, kolikor je to mogoče, zagotovili razkužila vsem zaposlenim. Prepovedali obiske in skušali ravnati pametno. Služba - dom, z nujnimi postanki v trgovini in lekarni. Ko sta sredi tega tedna zbolela še dva sodelavca, oba s podobnimi simptomi, smo bili močno v dvomih, ali res ne gre za koronavirus. Od diagnoze naprej ni dvoma. Podjetje zapiramo za najmanj 14 dni. Prej je bila ta bolezen blizu, a nekako daleč."

V svojem zapisu se je iskreno zahvalil zdravnikoma, ki sta bila pozorna na stisko in njegovo partnerko poslala na testiranje. "Prej je bila ta bolezen blizu, a nekako daleč," dodaja Aljaž.

"Sedaj ni dvoma, bolezen je med nami. In ne med dvema, ki imata pozitivno diagnozo. Med veliko, veliko več ljudmi, čeprav se to ne ve. Zato pazite se, oddaljite se od drugih, uporabite naše izkušnje in bodite pametnejši," se glasi njegovo sporočilo, hkrati pa gre za poziv k previdnosti, za katerega upamo, da se bo res dotaknil vseh.

Aljažu se lahko zahvalimo, da je delil zgodbo svoje družine in morda s tem pripomogel k boljšemu razumevanju tega, kar se trenutno dogaja ter izpostavil pomembnost spoštovanja neprijetnih, a resnično nujnih ukrepov.

Dragi prijatelji, sosedje, someščani Facebooka sicer ne uporabljam🙄. A se mi zdi trenutno najprimernejši medij za...

Posted by Aljaz Vilcnik on Saturday, 21 March 2020