Zgodovina zlata. Je nakup zlata še aktualen?

5. 11. 2018 | Promocijsko sporočilo

Kovine so bile cenjene že v različnih zgodovinskih obdobjih in ravno zlatu smo ljudje ves čas pripisovali največji pomen. V preteklosti so ga uporabljali za nakit in trgovanje, kar se ni spremenilo vse do danes. Večina se pri nakupovanju žlahtnih kovin sicer poslužuje zlatega ali srebrnega nakita, morda pa je ravno sedaj čas za razmislek, da bi svoj denar vložili tudi v kakšno drugo obliko teh dveh žlahtnih kovin.

Če se zanimate za nakup zlata, lahko to storite kar preko spleta in sicer na spletni strani podjetja Edisongold, več o zlatu pa si preberite v nadaljevanju članka.

Zgodovina te žlahtne kovine

Za začetek si poglejmo, kakšno vlogo je predvsem rumena kovina igrala od daljne zgodovine do danes. Naložbeno zlato smo kot kot valuto začeli uporabljati že stoletja pred našim štetjem. Zgodovinski zapisi pravijo, da je naročilo za prvi zlat kovanec naročil turški kralj Croesus 550 let pr. n. št. V različnih muzejih pa se je vse do danes ohranilo lepo število unikatnih zlatnikov različnih ljudstev. Za trgovanje so jih namreč kasneje uporabljali tudi v rimskih in grških časih, z njim pa so kupovali predvsem drage indijske začimbe in kitajsko svilo. Ob prihodu papirnatega denarja, je bil le ta ovrednoten z vrednostjo v zlatu, kar nam priča o tem, da je bilo zlato skozi celotno zgodovino svetovna rezervna valuta. Razlog, da se je zlato obdržalo čez vsa ta obdobja, se skriva v njegovem ohranjanju vrednosti in varnosti naložbe v času finančnih kriz.

Rudnike zlata najdemo na vseh kontinentih z izjemo Antarktike, kjer je njegovo rudarjenje prepovedano. Glavna in največja nahajališča te obstojne kovine z visokim sijajem, se nahajajo v Avstraliji in Južni Afriki, sledijo jim ZDA, Rusija in Kitajska. Najbolj globok rudnik je poimenovan Veliki lev in sega 3900m pod zemljo v Južni Afriki. Zaradi večje gostote zlata imajo tam tudi do 10g večji izkupiček kot v drugih rudnikih. Čistina zlata se meri v tisočinkah, pri nakitu pa se pogosto uporablja tudi izraz karat. Čisto zlato ima 999,9 tisočink, kar predstavlja 24 karatov. Polovico izkopanega zlata je uporabljenega v nakitu, 40% ga najdemo v investicijskem zlatu in 10% v industriji.

Kdo določa cene zlata?

Ceno naložbenega zlata danes krojijo terminska borza v Londonu in glavne centralne banke ter nekaj malega razmerje med ponudbo in povpraševanjem ter izredni gospodarski in politični dogodki. Tekom različnih obdobij je zato cena nakupa zlata in ostalih plemenitih kovin zelo variirala. Na primer od leta 2001 je hitro naraščala in po letu 2012 začela strmo padati. Trend se je obrnil v rast konec leta 2013 in od takrat je cena zlata zrasla za 22,5%, trend pa še vedno ostaja naraščajoč. Na trend v zadnjem obdobju sta vplivali predvsem inflacija in šibek dolar.

Zakaj se torej pametno odločiti za nakup zlata?

 Odgovor na to vprašanje je preprost in jedernat. Zlato velja za edino plačilno sredstvo, ki ne potrebuje garancije tretje strani in je v primeru večji finančnih kriz edina varnostna rešitev, ki pomaga podpreti vrednosti valut z določitvijo podlage za njihovo vrednotenje na svetovnih trgih.

Ste se pri tem vprašali kaj to pomeni za nakup za posameznika? Zagotovo je ena izmed ključnih prednosti, da zlato lahko unovčimo kadarkoli (likvidnost), prav tako njihovo vrednost lahko kadarkoli vidimo na borzi plemenitih kovin, za razliko od ostalih plemenitih kovin pa je naložbeno zlato neobdavčeno in v kolikor gre za fizično osebo se ne obdavči niti kapitalski dobiček. Poudariti je potrebno, da je naložba v zlato ali srebro profitabilna na dolgi rok in se za kratko obdobje ne priporoča. Kaj bi bil potem takem razlog, da se za nakup zlata in srebra ne bi odločili? Največjo past predstavlja nakup na sekundarnem oziroma sivem trgu, kjer mrgoli ponaredkov ali pa manj kvalitetnih zlatih izdelkov.

Zlate palice ali zlati kovanci?

 Danes so za investicijo v zlato najbolj popularne naložbene zlate palice. V naši spletni trgovini najdete zlate palice švicarske kovnice Argor Heraeus s.a. So najbolj priznana kovnica zlata na tem delu Evrope. To potrjuje tudi njihov certifikat LMBA »Good delivery«, ki zagotavlja kvaliteto in zanesljivost njihovih palic na svetovni ravni. Znano je namreč, da v kolikor podjetje posluje brez omenjenega certifikata, to potencialno lahko pomeni, da obstaja opcija, da je čistina njihovih palic nižja od 999,9‰ čistine, kar pri trgovanju povzroča dodatne stroške in nelikvidnost. Želite še naš zadnji namig? Priporočamo vam nakup in odkup zlata samo pri pooblaščenih prodajalcih kateri vam bodo znali razložiti in svetovati ter vam za vsako opravljeno storitev izdali potrebna potrdila in certifikate.

Nič kaj manj popularni pa niso tudi zlati kovanci, ti imajo poleg vrednosti v zlatu tudi zbirateljsko vrednost. Kolekcijo zlatih kovancev, ki so naprodaj si lahko ogledate na povezavi.

 

Za konec pa vam želimo le še en sijoč zlat dan!