Zid med Mehiko in ZDA so pripravljeni graditi Mehičani, plačal pa ga bo vseeno Trump!

Zid med Mehiko in ZDA so pripravljeni graditi Mehičani, plačal pa ga bo vseeno Trump! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 11. 2016

Tisti 3200 kilometrov dolg, 'velik, lep in močan zid', ki ga je v predvolilni kampanji tako rad opisoval Donald Trump, bi kaj lahko postal realnost. Z nekaj zanimivih preobratov, kakopak.

Donaldu Trumpu je svoje storitve na ameriško-mehiški meji že ponudil vodilni mehiški proizvajalec cementa.

"Ne moremo biti izbirčni," je za agencijo Reuters dejal Enrique Escalante, prvi mož Grupo Cementos de Chihuahua (GCC). "Smo pomemben proizvajalec na tem območju in spoštovati moramo svoje stranke na obeh straneh meje," je še dodal Escalante v pogovoru, ki ga je Reuters objavil na svojih spletnih straneh. Podjetje sicer okoli 70 odstotkov svojih prihodkov ustvari v ZDA, kjer ima tudi tri svoje tovarne.

Trump je sicer poudarjal, da bo zid na južni meji z ZDA, ki naj bi ustavili pritok nezakonitih priseljencev iz Mehike, ki jo je tudi obtožil, da na sever pošilja le posiljevalce in prekupčevalce mamil, plačala Mehika, a v Ciudadu de Mexico tovrstne pobude zavračajo.

Po izvolitvi je newyorški magnat sicer že nekoliko omilil izjave o postavljanju zidu in dejal, da bi bil del tega zidu lahko tudi ograja. Ta je sicer že postavljena na določenih delih meje, zlasti ob mejni reki Rio Grande.

Še eno presenečenje za Trumpa!

Še to!

  • Z včeraj na danes, torej zgolj v nekaj urah, je uspel veliki met Jill Stein, predstavnici zelene stranke na volitvah. V veliki nabirki za 2,5 milijona dolarjev, kolikor je potrebnih, da sproži postopek ponovnega štetja glasov v treh ključnih zveznih državah - t.j. Wisconsinu, Michiganu in Pennsylvaniji, kjer je Trumpova zmaga še posebno presenetila (njihov skupni imenovalec pa je tudi elektronsko glasovanje, v katerega regularnosti so že podvomili tudi nekateri računalniški strokovnjaki), ji je očitno že uspelo. Časa, da zahteva ponovno štetje glasov v teh treh državah, pa ima še do jutri, torej do petka.

Se bo post-volilna mrzlica ene najbolj nenavadnih volitev v ZDA doslej torej še nekoliko podaljšala? Kakorkoli že, razpletanja te kolobocije bomo zagotovo spremljali.

STA, Govori.se, foto: profimedia

Priporočamo