Ženske v menopavzi, stare 50+, bi morale pogosteje jesti teh 5 živil za večjo vitalnost in boljše zdravje

16. 10. 2024
Deli
Ženska pred hladilnikom (foto: Profimedia)
Profimedia

Z leti se telo spreminja, še posebej v obdobju menopavze, to pa je tudi čas, ko je treba v prehrano uvesti ta živila.

V tem obdobju - v času menopavze - pride do povečane razgradnje beljakovin in mišic, kar zmanjšuje moč in upočasni metabolizem, poroča N1 Srbija. Ta sprememba lahko ženskam, starim 50 +, oteži vzdrževanje zdrave telesne teže. A kot poudarja dietetičarka Salmi Alsibai, obstaja način, da se to spremeni. Navedla je pet vrst živil, ki bi jih dame pri teh letih morale pogosteje jesti.

Na prvem mestu so mastne ribe. Te lahko naredijo pravi čudež za telo, saj imajo veliko prednosti. Čeprav naziv zveni nekoliko kontradiktorno, so pravzaprav te ribe odlične za hujšanje. Losos, skuša, postrv - vsebujejo veliko beljakovin, hkrati pa so polne protivnetnih omega-3 maščob. "V bistvu lahko zmanjšajo kronično vnetje v telesu," je poudarila dietetičarka. Ker so ženske v menopavzi bolj nagnjene h kroničnim vnetjem, je vključevanje teh rib v prehrano odlična izbira.

Preberite še: To je trik, da se bo umivalnik svetil kot ogledalo: Ta stvar iz kuhinje odstrani vse madeže vodnega kamna

Na drugem mestu so sojini izdelki, kot je na primer tofu. Gre za odličen vir rastlinskih beljakovin. "Izdelki iz soje lahko pomagajo pri zmanjševanju izgube mišic, saj ponujajo beljakovine in tako podpirajo mišice pri ženskah po menopavzi. Delujejo kot estrogen," poudarja dietetičarka.

Tretje stvar, ki jo je dobro uživati, so mlečni izdelki, kot so grški jogurt in sveži siri. Prav tako so odličen vid beljakovin ter kalicja, ki je ključnega pomena za zdravje kosti. "Mlečni izdelki z visoko vsebnostjo beljakovin, kot je na primer grški jogurt, res lahko pomagajo pri povečanju vnosa proteinov, hkrati pa še vsebujejo kalcij za krepitev kosti," pove dietetičarka.

Glede na to, da je osteoporoza pogostejša pri ženskah po menopavzi, je izbira mlečnih izdelkov brez dodanega sladkorja odličen način za krepitev zdravja kosti in mišic.

Ne gre pozabiti niti na visokobeljakovinske prigrizke, razna semena - kot so na primer bučna in sončnična. Gre za odličen prehranski dodatek, saj pomagajo pri povečanju skupnega vnosa beljakovin, hkrati pa lahko tudi potlačijo željo po nezdravih, hrustljavih prigrizkih. Njihova dobra plat je še ta, da povečujejo občutek sitosti.

In še za konec: ne gre pozabiti na jedi na žlico, še posebej take, ki vsebujejo fižol in stročnice. Gre še za en odličen vir rastlinskih beljakovin in še posebej so koristne za prebavo in zdravje črevesa. "K naši prehrani dodajajo znatno količino beljakovin. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin pomagajo pri blažitvi prebavnih motenj, ki so pri ženskah po menopavzi precej pogoste," še dodaja dietetičarka.