Znameniti herendski porcelan na ogled v Lendavi

Znameniti herendski porcelan na ogled v Lendavi (foto: Arhiv Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt) Arhiv Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt
Vir: Jana
15. 4. 2018

Galerija Muzej Lendava gosti izjemno zbirko herendskega porcelana, ki velja za enega pomembnejših simbolov madžarske kulture.

V mestecu Herend v bližini Blatnega jezera na Madžarskem že skoraj dvesto let deluje manufaktura, v kateri še danes izdelujejo porcelan z rokodelsko tehniko. O zgodovini porcelana na splošno in o delovanju te madžarske manufakture smo marsikaj zanimivega izvedeli od Judite Krivec Dragan.

Skok v zgodovino porcelana

Kemično spojino kaolin, sestavljeno iz kremenčevega peska in t. i. snovi feldspar, večkrat žgano pri visokih temperaturah, glazirano, poslikano in pozlačeno, a kljub temu transparentno, so v Aziji izdelovali že več kot tisoč let prej, preden so se z njo srečali v Evropi. Prvi izdelki iz porcelana so prišli na ladjah trgovcev iz Portugalske in Benetk in že kmalu postali predmet poželenja višjih slojev prebivalstva. Po letu 1600 se je z uvozom kave, čaja in kakava spremenil način družabnega življenja, odpirali so se posebni prostori za uživanje novih napitkov, ki so zahtevali posebne posode za pripravo in postrežbo. Tako je v 17. stoletju v Evropi premožno plemstvo in vzpenjajoče se meščanstvo iskalo servise za kavo, čaj in čokolado iz najfinejšega kitajskega porcelana, ki pa je bil zaradi dolgih in nevarnih poti z Vzhoda redek in zelo drag, zato so ga imenovali kar belo zlato.

Prvi pravi evropski porcelan

Po evropskih delavnicah in alkimističnih laboratorijih so si prizadevali, da bi odkrili formulo, ki so jo Kitajci in Japonci skrbno skrivali pred tujci, a domačim pionirjem moderne kemije je šele na začetku 18. stoletja uspelo ustvariti pravi porcelan. S tem dosežkom se lahko pohvalita alkimist J. F. Bötteger in njegov sodelavec kemik Tschirnhausen. Vladar Avgust Močni je na podlagi prelomnega odkritja ustanovil Maissen, prvo manufakturo porcelana v Evropi. Po Maissnu in malo pozneje Dunaju so začele rasti manufakture porcelana po vsej Evropi. Povezovale so vrhunske mojstre, ugledne kiparje in slikarje tistega časa, izdelki iz porcelana pa so postali dragoceno blago. Tudi danes ostaja ročno izdelan in poslikan porcelan dragocenost in ima še vedno visoko ceno in zbirateljsko vrednost.

O herendskem porcelanu

Manufakturo, v kateri nastajajo vrhunski izdelki iz porcelana, je ustanovil industrialec Vince Ferencz Stingl leta 1826. Ker so si v manufakturi od vsega začetka prizadevali za čim svetlejši in transparentnejši porcelan, so prvih nekaj desetletij veliko eksperimentirali, kar je povzročilo finančne težave manufakture, a ambiciozen Mor Fischer, ki je leta 1839 prevzel vodstvo in poskušal rešiti propadajoče podjetje, je vnesel nove zamisli in uvedel umetniški program. Herendska manufaktura je v naslednjih desetletjih menjavala lastnike in se kljub občasnim težavam uspešno prebijala med najuglednejše proizvajalce porcelana v Evropi, pozneje pa tudi širše v svetu.

Predmet občudovanja na številnih razstavah

Elegantno poslikane kose belega porcelana visokega sijaja in prosojnosti je manufaktura že v 19. stoletju predstavljala na najpomembnejših razstavah na Dunaju, v Londonu, New Yorku in Parizu. Za razvoj znamke Herend, ki je do preloma 19. in 20. stoletja že postala sinonim za unikatne oblikovalske in umetniške izdelke, je bil pomemben prihod Jenőja Farkasházyja, ki je začel uvajati sodobnejše oblikovalske pristope in revitaliziral stare motive in vzorce. V obdobju krize dunajske manufakture Alt Wien, malo po sredini 19. stoletja, pa je herendski porcelan uspešno zapolnil manjkajoči člen v tradiciji cesarskega porcelana avstro-ogrske monarhije.

Belo zlato  iz Madžarske

Navdušil tudi kraljico

Izdelki iz herendskega porcelana so bili večkrat nagrajeni, posebej veliko priznanje pa je manufakturi na svetovni razstavi v Londonu leta 1851 izkazala angleška kraljica Viktorija, ki je bila nad umetelno oblikovanim jedilnim servisom, poslikanim s stiliziranim cvetjem in metulji v svežih, svetlih herendovskih barvah, tako navdušena, da ga je naročila za angleški dvor. Ta servis, ki vključuje številne raznoliko in domiselno oblikovane kose posodja, pripadajočih dekorativnih predmetov in v posodobljeni maniri chinoiserie predstavlja domišljijski svet narave, odtlej nosi ime Viktória in vse do danes je to eden najbolj priljubljenih vzorcev na svetu.

Ročna poslikava motivov iz narave

V herendski manufakturi porcelana so navdih za motiviko iskali predvsem v naravi, zato krožnike in skodelice negladkih reliefnih površin krasijo cvetlice, listi, zelenjava, ptice in insekti, na katere rad sede predvsem metulj. Liki in dekorativne obrobe so ustvarjeni z mojstrsko ročno narejeno risbo, barvna paleta je sveža, veliko je zelene, rožnate, celo rumene, ki je v porcelanu nasploh redkejša. Posebnost znamke Herend so tudi upodobitve figuric, še posebej izstopajočih živali, katerih glazirane površine so oblikovane z značilnimi grafizmi, in realistično natančno modelirano in kolorirano cvetje. Herendski porcelan je do danes ohranil prefinjenost in na drugi strani razkošnost barv in oblik, zaradi česar ga je v preteklosti čislala aristokracija, danes pa je cenjen med poznavalci in zbiratelji. Delček tega glamurja – natančneje 257 mojstrsko izdelanih kosov – iz bogate herendske dediščine si lahko ogledate na razstavi z imenom Variacije iz Herende, ki bo v Galeriji Muzej Lendava na ogled do 10. maja.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Arhiv Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt

Priporočamo