Znane Slovenke o uvajanju v vrtec: Mamicam je včasih težje kot malčkom!

21. 9. 2016 | Vir: Lady
Deli
Znane Slovenke o uvajanju v vrtec: Mamicam je včasih težje kot malčkom! (foto: Diatonica photography)
Diatonica photography

S prvim septembrom se prvič v šolo niso odpravili le prvošolčki, temveč so v vrtec pogumno zakorakali tudi malčki. Spremljale so jih seveda njihove mamice, ki imajo z uvajanjem v vrtec različne izkušnje. Znane Slovenke Tinkara Fortuna, Marika Savšek in Katarina Mala so nam med drugim zaupale tudi, zakaj je prvi dan v vrtcu bolj naporen mamicam kot malčkom.

Vrtec je koristen

Pevka in članica nekdaj izjemno priljubljene skupine Bepop Tinkara Fortuna je mamica kar trem hčerkam, zato ji uvajanje v vrtec zagotovo ni tuje. Lani je rodila tretjo hčerko Floro, ki jo je v vrtec prvič uvajala že letos aprila, saj se ji je maja iztekel porodniški dopust.

"S prvim septembrom pa smo samo spremenili vrtec, da sta s srednjo hčerko v istem, zato je uvajanje potekalo malo manj stresno," na začetku pove mamica 16-mesečne Flore, ki ni imela prav nobenih pomislekov glede vpisa. "Srednja in tretja sta šli v vrtec z enajstimi meseci in se imata krasno. Najstarejša hči pa sedaj že obiskuje 6. razred," pove Tinkara, ki je prvi dan deklico tja peljala za nekaj ur in jo že isti tudi pustila samo.

"Čeprav je težko, sva se z možem vseeno odločila, da jo poskusimo pustiti že prvi dan, vsaj za kakšno urico. Saj je le pet mesecev obiskovala drug vrtec in je poznala sistem. Če pa bi sedaj spet z njo hodila vsak dan v igralnico, bi ji lahko s tem sporočala kaj drugega in bi si mogoče mislila, da bom kar vsak dan tam z njo," je iskrena Tinkara, ki doda, da ima Flora zelo rada družbo in otroke, zato ji uvajanje ne predstavlja velikega problema.

"Najtežje je bilo meni, ker moraš ostati močen, odločen, samozavesten in jo predati v roke vzgojiteljici, najraje pa bi jo stiskal k sebi. A veš, da s takšno reakcijo naredimo starši več slabega, zato mora biti slovo hitro, odločno in nasmejano v smislu: Pa pa, lepo se imej, se vidiva kasneje," pove Tinkara in še doda, da je vrtec za otroke izjemno koristen. "Tam se imajo zelo lepo, za njih je dobro poskrbljeno, imajo družbo svojih vrstnikov. Veliko stvari se naučijo, ustvarjajo, naučijo se socializacije in bivanja s sočlovekom."

Zasebno varstvo zaradi izogibanja boleznim

Pevka in televizijska voditeljica Katarina Mala je trenutno zelo zaposlena z vodenjem oddaje Glej kdo kuha na Planet TV, zato se je odločila, da bo 16-mesečnega sinka Lukasa vpisala v zasebno varstvo.

"Že v avgustu smo začeli z uvajanjem v privatno varstvo, kjer ima bivša vzgojiteljica doma pri sebi pet otrok. Poleg tega smo finančno pristali na istem, kot bi v vrtcu. Glede na moje delo in trenutno stanje, ko smo zelo malo doma, sem se odločila, da to leto še ne bo šel v vrtec. Ko Roberta ni, jaz pa snemam po 12 ur na dan, si niti predstavljati ne morem, kaj bi bilo, če bi Lukas domov hodil z vsemi možnimi prehladi in boleznimi. Poleg tega sem dobila varstvo po priporočilu prijateljev in sem res zadovoljna," nam zaupa mlada mamica, ki je navdušena nad prijaznostjo vzgojiteljice. "Lukasa ob mojih snemalnih dneh pripelje z vozičkom k mojim staršem, da lahko preživi dovolj časa z družino. Kadar imam bolj proste dni, pa ga pridem iskat prej in skupaj preživljava popoldneve," pove pevka, ki je prvi dan malčka v vrtcu pustila dve uri, nato pa vedno dlje, saj se tam odlično počuti. "Bom kar iskreno povedala, da že na splošno nima težav z drugimi ljudmi. Tudi, ko smo šest tednov potovali po Grčiji, se je brez težav pustil crkljati in nositi drugim ljudem. To mi je všeč, saj sem bila tudi sama zelo družaben otrok," nam zaupa Katarina, ki še vedno težko dojame, da ima otroka skoraj večino časa v varstvu in dan tako hitro mine. "Vendar so vrtci vsekakor koristni, potrebno se je le pravilno odločiti, kdaj ga vpisati. Sama veliko nastopam po vrtcih in ko vidim najmanjše otročke jokati, ker so v stiski, mi je hudo. Hkrati vzgojiteljice težko urgirajo pri vsakem problemu, ki ga otrok začuti. Saj vem, da je to normalno, ampak iskreno verjamem, da sem si izbrala najboljšo možno opcijo za Lukasa," za konec doda zgovorna pevka.

Brez joka prvi dan

Miss Universe Slovenije 2010 Marika Savšek ima dve hčerkici, a uvajanje v vrtec je prvega septembra čakalo starejšo, dveinpolletno Nikolino. Mlada mamica pomislekov glede vpisa ni imela, prav nasprotno, tega dne se je zelo veselila. "Za vpis v vrtec sem se odločila, ker imamo doma še dojenčico Manuelo, ki postaja vedno bolj aktivna, zato se moram veliko posvečati tudi njej, pa tudi Nikolina potrebuje družbo sovrstnikov," nam zaupa plavolasa lepotica in doda, da je Nikolina prišla v že formirano skupino, na novo so se uvajali le trije otročki, tako da je uvajanje potekalo precej mirno in brez joka.

"V učilnici smo bili eno uro, le toliko, da smo se spoznali, po njih pa smo prišli po kosilu. Je pa naša punčka res zelo družabna ter komunikativna in se je hitro priključila ostalim pri igranju," pove ponosna mamica in doda, da je malčica tretji dan v vrtcu tudi že prvič prespala. "Res sem vesela, da nam je uvajanje tako hitro uspelo in da je vrtec hitro vzljubila," nam zaupa Marika, ki jo je malce skrbelo le to, kako bo hčerka zaspala brez mamice. "Doma je navajena, da vedno zaspim ob njej. Ker pa je že tako velika, razume in vidi, da tudi njeni prijatelji v vrtcu sami zaspijo, in s tem ni imela težav," razloži. Ponavadi otrokom sploh ni tako težko začeti z uvajanjem, bolj je stresno za starše.

"Do prvega septembra sva vsak dan preživeli skupaj in priznam, da mi je bilo prvi dan malo nenavadno, ko je ni bilo ob meni. Ampak ker imam polletno hčerkico, ki zapolni ves moj prosti čas, sem se hitro navadila. Vem, da je v vrtcu v dobrih in varnih rokah, tako da kakšnih hudih težav sama nisem imela," razkrije nekdanja misica, ki je bila večkrat deležna opazk, zakaj je toliko časa čakala, da Nikolino uvede v vrtec. "Iskreno prej nisem videla potrebe, saj smo imeli možnost, da ostane doma. Večkrat sem slišala, da delam napako, ker naj bi bilo uvajanje pri starejših težje. Na srečo ni bilo tako in zelo pozitivno spremembo sem opazila že čisto prvi dan. Naša punčka je za kosilo jedla bolonjsko omako, česar doma ni hotela niti poskusiti. Odkar je v vrtcu, je vse!" v smehu zaključi vesela mamica.

Tekst: Barbara Majič; 
Foto: Diatonica photography