Profesor in akademik Ruske akademije znanosti in Ruske akademije medicinskih znanosti ima na te stvari povsem drugačen pogled.
Leo Bokeria je eden najbolj znanih ruskih kardiokirurgov, ki je ovrgel vsa ustaljena načela zdrave prehrane, še posebej zajtrka. Profesor in akademik Ruske akademije znanosti in Ruske akademije medicinskih znanosti ima namreč na te stvari povsem drugačen pogled.
"Nasvet, da je zjutraj potrebno pojesti zajtrk, je popoln nesmisel. Ko se zbudiš, se tvoje telo začne privajati na delovne razmere, sedeš za mizo in poješ krožnik mesa, košaro kruha ter vse skupaj zaliješ s kozarcem pijače. V službo greš s polnim želodcem. Sam sebi postaneš težek in nezadovoljen. Ko smo delali z Američani, sem opazil, da veliki kirurgi zjutraj v najboljšem primeru spijejo skodelico kave. Šele opoldne pojedo sendvič in temu rečejo kosilo. Zvečer pridejo domov, jedo normalno hrano, plavajo v bazenu, berejo in počivajo," pravi dr. Bokeria.
Zajtrk dajte sovražniku
"Torej, dajte zajtrk sovražniku, kosilo pojejte okoli poldneva in normalno večerjajte (vendar ne pozno) in se na koncu sprehodite pred spanjem ali sprostite s telovadbo. Po mojih izkušnjah ljudje, ki živijo tako, živijo dolgo in zdravo," je zaključil strokovnjak.
Študija Levitskega to potrjuje
Delo spoštovanega ruskega zdravnika je potrdila raziskava znanstvenika Davida Levitskega na Univerzi Cornell. Prišel je namreč do zaključka, da ljudje, ki preskočijo zajtrk, v nekaj tednih močno izgubijo težo. In svojo teorijo je potrdil s poskusom.
Polovica udeležencev je zajtrkovala, druga skupina pa ne. Ljudje, ki so preskočili zajtrk, so na dan zaužili 408 kalorij manj kot tisti, ki so redno zajtrkovali.
"Razumem, da je preskakovanje zajtrka v nasprotju z vsem, kar veste o zdravi prehrani, vendar nas novi podatki silijo, da resno razmislimo o tem, da bi se odpovedali prvemu jutranjemu obroku v tradicionalnem pomenu besede. Seveda to velja za zdrave ljudi. Ljudje, ki imajo težave s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo, ne smejo preskakovati obrokov, da bi ohranili raven glukoze," poudarja Levitsky.
Vir: Espreso
- Preberite si tudi: "Če imate visoke trigliceride, niste jedli svinjine, ampak tole": Zdravnik pojasni, kako pride do zamaščenosti jeter