Znanost odkriva presenetljivo moč kislega zelja pri obrambi črevesja

18. 4. 2025
Znanost odkriva presenetljivo moč kislega zelja pri obrambi črevesja (foto: profimedia)
profimedia

Naše babice so glede tega, kako zdravo je za nas kislo zelje, imele več kot prav.

Nova raziskava UC Davis razkriva, da fermentirano zelje pomaga zaščititi črevesne celice pred poškodbami, povezanimi z vnetjem, v nasprotju s surovim zeljem ali samo slanico.

Raziskovalci ob tem niso našli tudi nobene razlike med domačim in kupljenim kislim zeljem, kar nakazuje, da je kislo zelo precej dostopna možnost za boljše zdravje črevesja.

Potem ko so identificirali na stotine presnovkov, povezanih s fermentacijo, so odprli vrata razumevanju, kako lahko ta vrsta hrane poveča odpornost naših prebavnih sistemov, zdaj pa že napovedujejo tudi poskuse na ljudeh.

Dolgoročno zdravje

Študija, ki sta jo vodila profesorica živilstva Maria Marco in podoktorski raziskovalec Lei Wei, je raziskala, kaj se zgodi med fermentacijo, s poudarkom na tem, kako se kemične spojine (metaboliti) v kislem zelju razlikujejo od tistih v surovem zelju.

"Poleg uživanja več vlaknin ter svežega sadja in zelenjave, gre v prehrano redno vključevati tudi porcije kislega zelja. Vse kaže, da nam to lahko dolgoročno pomaga proti vnetjem, in naredi naš prebavni trakt bolj odporen," je dejala Marco.

Znanost odkriva presenetljivo moč kislega zelja pri obrambi črevesja
profimedia

Marco še dodaja, da je naslednji korak izvedba poskusov na ljudeh, da bi ugotovili, ali imajo metaboliti, ki ščitijo črevesje, ki jih najdemo v kislem zelju, enake pozitivne učinke, če so vključeni v vsakodnevno prehrano, kot je bilo to zdaj dokazano v laboratoriju.

Ugriz preventive

"Malo kislega zelja bi lahko veliko pripomoglo," je še povedala. "Morali bi začeti razmišljati o tem, da bi ta fermentirana živila vključili v našo običajno prehrano in ne samo kot prilogo k hrenovkam in klobasam."