Znanost potrdila: Psi lahko prepoznajo človeka s slabimi nameni!

Znanost potrdila: Psi lahko prepoznajo človeka s slabimi nameni! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2020

Včasih preprosto začutimo, da je nekdo slaba oseba. Pri tem nam pomaga naš instinkt, a številni mu žal ne zaupajo. Naš občutek namreč še ne pomeni, da imamo prav.

Tudi psi imajo ta občutek, tako kot ljudje, a se zdi, da jih njihov čut ne vara. Psi imajo izrazito dober čut voha, zato jih tudi uporabljajo za iskanje droge. Če gre verjeti izsledkom raziskave, ki je bila objavljena v reviji Neuroscience and Bihevioral Reviews, lahko psi tudi prepoznajo značilnosti posameznikove osebnosti. Povedano drugače: psi lahko zavohajo, ko se nekdo grdo vede do druge osebe!

Da bi ugotovili, ali lahko psi zaznajo slabo ali grdo vedenje, so znanstveniki opazovali pasje odzive na različne situacije. Psi lahko sistematično spremljajo gestikulacijo ljudi, še posebej, ko ti z roko kažejo na nekaj. V raziskavi so skušali ugotoviti, ali psi to počnejo avtomatsko ali pa svoje vedenje prilagodijo osebi. Zato so znanstveniki pse postavili v različne situacije. V eni od njih je prostovoljec pomagal drugi osebi odpreti trdno zaprto steklenko, medtem ko je ob njima stal pes. V drugi situaciji je bil človek pasiven, v tretji pa je zavrnil pomoč.

Medtem ko je pes opazoval vedenje prostovoljca, mu je slednji ponudil priboljšek. Pes je z navdušenjem sprejel priboljšek od prostovoljca, ki je ponudil pomoč pri odpiranju steklenke ter od osebe, ki je povsem pasivno stala ob strani. Od osebe, ki ni želela pomagati pri odpiranju steklenke, pa ni hotel sprejeti ničesar in se je delal, da je ne vidi. Skratka: slabi osebi ni zaupal.

To kaže na veliko moč opažanja. Pes bi lahko dobil nagrado, a jo je zavrnil, saj je zaznal, da gre za slabo osebo. To veliko pove o sposobnosti psov, da osebo ocenijo ob prvem srečanju. Odlični so pri prepoznavanju gestikulacije ljudi - na njihovi podlagi dobijo občutek, komu verjeti in komu ne. Torej: ko bo naslednjič vas pes (ki je sicer družaben in ima rad ljudi) do nekoga pokazal oklevanje, vi pa te osebe ne poznate, raje bodite previdni tudi sami.