Znanstvenike bega slonica v indijskem gozdu, ki 'kadi'

Znanstvenike bega slonica v indijskem gozdu, ki 'kadi' (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
27. 3. 2018

Znanstvenike in tudi številne druge ljudi po vsem svetu je vznemiril videoposnetek divje slonice, ki v indijskem gozdu izdihava pepel, kar je videti kot dim. Gre za neke vrste kajenje, znanstveniki pa niso prepričani, za kaj gre.

Na videoposnetku iz leta 2016 slonica stoji na oglju v požganem gozdu. Zdi se, da oglje vzame v usta in nato izdihne pepel, kar je videti kot dim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Video je posnel znanstvenik indijske izpostave Društva za zaščito narave (WCS) Vinay Kumar v gozdu Nagarhole v indijski zvezni državi Karnataka. Objavili so ga šele pred kratkim, potem ko so znanstveniki "zaznali njegov biološki pomen". "To je izjemno neobičajno vedenje slona, ki izdihava pepel in s tem bega znanstveno skupnost. Nihče ni prepričan, za kaj gre," je povedal Kumar.

Po mnenju biologa WCS Varuna Goswamija, ki se ukvarja s sloni, slonica je pepel, ki nase veže toksine, v medicini pa ga uporabljajo tudi kot odvajalo. V Indiji ga ljudje uporabljajo tudi za čiščenje zob, zaradi česar so se pojavila ugibanja, da bi ga lahko tudi slonica uporabljala v ta namen, je dejal Kumar.

Gre za prvi znani videoposnetek, na katerem je dokumentirano takšno vedenje slona, so navedli na WCS. Video se je hitro razširil po spletu in družbenih omrežjih, delile pa so ga tudi mednarodne organizacije za divje živali.

Pri slonih niso pred tem še nikoli opazili, da bi uživali oglje. So pa to počele opice na Zanzibarju, ki so ga uživale za spopadanje s toksini.

Priporočamo