Znanstveniki na sledi metodi za povrnitev mišične mase seniorjev, ki bo zaustavila staranje!

Znanstveniki na sledi metodi za povrnitev mišične mase seniorjev, ki bo zaustavila staranje! (foto: profimedia) profimedia
8. 4. 2018

Znanstveniki so odkrili, da bi z obnovo krvnih žil starejšim ljudem lahko povrnili izgubo mišične mase in telesne čvrstosti. Naj zveni še tako sanjsko, proces staranja bi lahko obrnili v drugo smer.

Arterije in kapilare, ki prenašajo kisik in hranila po telesu, se pri starejših obnavljajo počasneje, zato mišice prej oslabijo. Sčasoma začnejo zaradi zmanjšanja celic upadati. Po najnovejših raziskavah pa se da proces obrniti. Poskusi na starejših miših so se obnesli z vnosom sestavine, ki vzdržuje in obnavlja notranjo plast krvnih žil. Rezultati so bili neverjetni: nastala je nova mreža kapilar, njihovo delovanje pa je preprečilo mišično izgubo in izboljšalo vzdržljivost telesa za 80 odstotkov.

V raziskavi so sodelovali znanstveniki z avstralske in ameriških univerz, vključno s strokovnjaki s Harvarda in iz slovitega inštituta MIT v Massachusettsu. Postopek, s katerim bi lahko obnovili čvrstost telesa in se postavili po robu staranju, bi pomenil velik korak naprej in bi nedvomno podaljšal življenjsko dobo. Starejšim ljudem bi omogočil daljšo aktivnost in neodvisnost, s čimer bi se zmanjšalo tudi tveganje za hospitalizacijo.

Za zdaj seveda še ni nobenega poroštva, da bo učinek, ki so ga dosegli pri miših, enak tudi pri ljudeh. »O učinku pri ljudeh se bomo morali šele prepričati, trenutno pa vemo, da se da na tak način rešiti mišično maso pri starejši populaciji. Med mišicami in kostmi je veliko povezav, zato izguba mišične mase sčasoma pripelje do izgube kosti, osteoporoze in krhkosti, ki so najpogostejše težave starejših,« je razložil profesor biologije z inštituta MIT Leonard Guarente.

V študiji, objavljeni v reviji Cell, so pojasnili, da so se raziskovalci posebej posvetili celicam, ki skrbijo za notranjo plast žil pri sesalcih. Ena ključnih sestavin so sirtuini, ki spadajo med beljakovine. Vplive sirtuina na staranje so raziskovale tudi druge študije, s katerimi so preiskovali genetsko kodo pri miših, ki so lahko proizvajale sirtuin 1. Odkrili so, da sta bili pri šestmesečnih miših mreža kapilar in telesna kondicija veliko slabši, ko žival ni bila več sposobna proizvajati sirtuina 1, in veliko boljši, ko ga je še lahko.

To spoznanje jih je vodilo naprej, zato so želeli odkriti, ali lahko z zvišano stopnjo sirtuina 1 pri starejših miših spremenijo zdravje živali. »S staranjem se zmanjšuje število žil, zato se zmanjša tudi dostava hranil in kisika do tkiva, kar pripomore k pešanju telesa,« je povedal Guarente. Ekipa se je zato poglobila v encim NAD, ki aktivira sirtuin 1. Tudi proizvodnja encima z leti peša, da bi ga telo ustvarilo dovolj, pa potrebuje drugo sestavino, in sicer NMN (nikotinamid mononukleotid).

Leto in pol starim mišim, ki ustrezajo človeku sredi petdesetih let, so dva meseca dodajali NMN in opazili, da se je njihova kapilarna mreža obnovila. Podobna je bila mreži mladih miši. Obnovljene kapilare so povečale vzdržljivost telesa kar za 56 do 80 odstotkov.

Raziskava je torej pokazala, da je upad encima NAD, ki skrbi za notranjo plast žil, glavni razlog za pešanje telesnih zmogljivosti. Povsem logično so raziskovalci pomislili, da bi lahko z zvišano mero encima preprečili izgubo moči in celo obnovili žile. Zato so ga dodali mišim, starim 32 mesecev (če to starost prenesemo na človeka, bi bil sredi osemdesetih) in presenečeno ugotovili, da so se kapilare zlahka obnovile.

»Poskusi pri miših so vzpodbudili rast žil ter posledično znatno povečali življenjsko moč in vzdržljivost telesa, istočasno pa postavili osnovne smernice za zdravljenje vrste žilnih bolezni pri ljudeh,« je bistvo raziskave povzel profesor genetike na harvardski medicinski fakulteti David Sinclair.

Vir: Independent