Znanstveniki opozarjajo, da lahko olje sivke in čajevca povzroča rast prsi pri fantih

Znanstveniki opozarjajo, da lahko olje sivke in čajevca povzroča rast prsi pri fantih (foto: profimedia) profimedia
25. 3. 2018

Predpubertetna ginekomastija je bila včasih redka, danes pa se hitro širi in postaja čedalje bolj običajna. Gre za večanje fantovskih prsi, ki je najpogosteje posledica hormonskega neravnovesja v telesu. Pri starejših gre navadno za stranske učinke hormonske terapije.

Ginekomastija se zaradi prehajanja materinih hormonov skozi posteljico lahko pojavi že pri novorojenčkih, v najstniških letih pa jo povzroča zvišana koncentracija spolnih hormonov. Pri novorojenčkih in pubertetnikih je skoraj vedno le prehodne narave.

Znanstveniki pravijo, da rast deških prsi pospešujeta olje sivke in čajevca. Povzročitelji naj bi bile kemične sestavine v oljih, ki posnemajo učinke ženskih hormonov. Ameriški raziskovalci so v eteričnih oljih, ki se uporabljajo v milu, čistilnih sredstvih in domačih zdravilih, odkrili kemikalije, ki naj bi bile vzrok za razvoj prsi pri mladih fantih., zato so zdravniki pod drobnogled postavili snovi, ki vplivajo na delovanje žlez z notranjim izločanjem.

»Naša družba meni, da so eterična olja varna, a vendarle vsebujejo raznovrstne kemikalije, ki bi jih morali uporabljati z določeno mero previdnosti. Nekatere od teh kemikalij lahko vplivajo na delovanje žlez z notranjim izločanjem,« je opozoril raziskovalni sodelavec nacionalnega inštituta, ki raziskuje vpliv okolja na ljudi in svetuje, kako naj bolj zdravo živijo, ter vodja raziskave J Tyler Ramsey.

Zaradi naraščajoče uporabe snovi, ki se pojavljajo na mnogih področjih od proizvodnje kozmetičnih izdelkov do plastenk za vodo, so se raziskovalci poglobili v snovi, ki motijo delovanje endokrinih žlez. O njihovem vplivu ne vedo veliko, dosedanja spoznanja pa so povezali z debelostjo otrok, rodnostjo in povečanim tveganjem za rakava obolenja. Najbolj jih skrbi vsebnost bisfenola A, kemične spojine, ki že v malih količinah močno vpliva na zdravje.

Zdravniki so pomislili, da bi lahko šlo za podoben vpliv pri eteričnih oljih, saj so odkrili, da so se pri fantih, ki so redno uporabljali milo in izdelke za nego kože iz čajevca, začele razvijati prsi. Na srečo se je rast prsi ustavila, ko so proizvode nehali uporabljati. »Opazili smo tudi, da so nekateri fantje bolj od drugih dovzetni za motnje,« je povedal vodja raziskave Ramsey.

Skupina raziskovalcev je sledila osmim vrstam kemikalij, pridobljenim iz olja sivke in čajevca, med katerimi je bil tudi evkaliptol, pogosta sestavina sirupov proti kašlju in dekongestivov. Vseh osem je motilo hormonsko delovanje; nekatere tako, da so delovale podobno kot ženski hormon estrogen, druge so blokirale moške hormone. Ko so kemikalije testirali na človeških celicah v laboratoriju, so bili rezultati enaki: povzročali so ginekomastijo.

Iste kemikalije so našli še v 65 drugih eteričnih oljih, ki se uporabljajo v milu, losjonih, šamponih, sredstvih za nego las, kolonjskih vodah in pralnih sredstvih. »Olja sivke in čajevca vzbujajo skrb za zdravje in bi jih morali bolj podrobno raziskati,« je opozoril Ramsey.

Profesor Ieuan Hughes, član britanskega združenja za endokrinologijo in profesor pediatrije na univerzi v Cambridgeu, pravi: »Odkritja potrjujejo, da uporaba olj, ki vsebujejo te vrste kemikalij, spodbujajo rast prsi. Na dlani je tudi dokaz za klinične učinke: ginekomastijo se da ustaviti z nadzorom teh produktov. Kakšni bi bili učinki ob dolgotrajni izpostavljenosti tem snovem, za zdaj še ni znano.«

Hughsa je posebej pritegnilo dejstvo, da so nekatere kemikalije blokirale moške hormone, ni pa bilo mogoče ugotoviti, kako močni so ti učinki. Vsaj brez podrobnih podatkov študije ne. Izsledke bodo objavili na konferenci ENDO 2018 v Chicagu.

Vir: Independent