Znebite se 21 strupenih navad, pa boste veliko bolj srečni

Znebite se 21 strupenih navad, pa boste veliko bolj srečni (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2020

Včasih se zdi življenje kot ena sama velika bitka. To je skusil tudi Avstralec Lachlan Brown. Pet let se je vrtinčil med tesnobo in pretiranim razmišljanjem, se nenehno bojeval z negativnimi čustvi in se na pol prepričal, da je zguba.

Bal se je, da mu ne bo uspelo izkoristiti osebnih danosti in ne bo izpolnil želja svojih staršev, kar je počasi razkrajalo njegovo dušo na drobne koščke. Nenehno je bil utrujen, njegovi stalni spremljevalci so bili tesnoba, stres in depresija. Lov za notranjim mirom je bil neuspešen.

Potem je naletel ne Budove spise in v njih našel vzroke za svoje težave. Prisluhnil je prastarim naukom se pobral na noge. Kako? Iz svojega življenja je pometel nezdrave navade in svobodno zadihal.

Seznam strupenih navad, ki se jih je dobro znebiti, z veseljem deli z drugimi.

1. Zatikanje v preteklosti in skrb za prihodnost

Ni lahko, a je nadvse pomembno dojeti, da je edino, kar je vredno in obstaja, sedanji trenutek. Ko vam misli uidejo v preteklost, se zavestno vrnite v sedanjost, če ne gre drugače, se je poglobite v svoje dihanje. Vsakokrat, ko boste s tesnobo razmišljali o negotovi prihodnosti, uporabite isti postopek. Sčasoma se boste naučili živeti v sedanjosti.

2. Živeti po pričakovanju drugih

Pomembno je živeti po lastnih merilih. Lepo je pomagati drugim, a zato ne smete utišati sebe. Skrbi, kaj si bodo drugi mislili o vas, so povsem nepotrebno breme.

3. Primerjava z drugimi

Še eno nepotrebno breme. Držite se svojih vrednot in dajte vse od sebe, to je največ, kar lahko storite. Kako bi se sploh lahko primerjali, ko pa je vsak človek enkraten ter se razvija in živi v povsem različnih okoliščinah.

4. Nenehno pritoževanje

Priznajte si: nihče ne mara ljudi, ki nenehno tarnajo. Ne bodite takšni tudi vi. Če je že prepozno, hitro ukrepajte. Zelo učinkovito »zdravilo«: vsakokrat, ko se boste komu pritoževali, mu dajte evro. Boste videli, kako hitro bodo vaše tožbe potihnile.

5. Pretirana samokritika

Če boste opravili po svojih najboljših močeh in se držali svojih vrednot, ne bo razlogov za samokritiko. Samokritika vam le zbija samozavest, bodite raje ponosni na to, kar ste in kaj ste naredili.

6. Težnja po popolnosti

Perfekcionizem vodi v depresijo in tesnobo. Težnja po popolnosti je tudi ovira, da bi se lotili nečesa novega. Saj veste, da ni nihče brez napake, prav spodrsljaji pa nas delajo človeške.

7. Zamere in očitki

Za svoje življenje je vsakdo odgovoren sam. Zakaj le bi v sebi kopičili negativno energijo zaradi zamer do drugih.

8. Izogibanje napakam

Napake so strašljive, še zlasti ko težite k popolnosti. Toda, napake in spodrsljaji so pravzaprav koristni. Omogočajo vam učenje in rast. Črtajte besedi napaka in spodrsljaj iz svojega besednega zaklada in ju zamenjajte z besedno zvezo učna ura.

9. Postavljanje visokih ciljev

Visoko postavljenih ciljev se ne da uresničiti na hitro, zato se lahko spremenijo v nočno moro. Bolje si je zastaviti manjše, dnevne cilje. Lažje jih boste izpolnjevali in nazadnje presenečeno ugotovili, kako daleč vas je to pripeljalo. Morda še dlje, kot ste si sploh upali pomisliti.

10. Iz muhe delati slona

Delo opravite postopoma, korak za korakom. Izognili se boste tesnobi. Ne ustavljate se pri drobnarijah in ne delajte iz muhe slone.

11. Želja po več

Če niste bogati, imate pa dovolj, da so privoščite tisto, kar potrebujete, imate vse. Pogledovati k sosedu in hlepeti po še več, je brez haska. Nikoli ne boste znali ceniti tistega, kar imate, če si boste neprestano želeli več.

12. Nenehna resnoba

Imate eno življenje, užijte ga, kolikor morete. Ne bodite preveč resnobni, smejte se, uživajte v družbi in polepšajte življenje drugim.

13. Izogibanje neprijetnostim

Zavijanje v vato in izogibanje neprijetnim okoliščinam ali dejanjem ne koristi razvoju posameznikove osebnosti. Čeprav izkušnje niso prijetne, krepijo mentalno moč.

14. Vztrajanje v odnosu, ki vas tlači

Mnogokrat s ljudje navežejo na nekoga in vzdržujejo stik, čeprav jim ne prinašajo ničesar dobrega. Nasprotno, nenehno prihaja do sporov, nesoglasij, prerekanj, kar pušča za sabo slabo voljo. V takih primerih je treba v roke vzeti škarje in škodljiv odnos odrezati. Druge poti ni.

15. Za vse sam

Nesmiselno je prepričanje, da lahko vse opravite sami. Človek je družbeno bitje in na poti do svojega cilja potrebuje pomoč drugih.

16. Dvom

Razumljivo, da vsakogar kdaj pa kdaj obidejo dvomi in pretresa pravilnost svojih odločitev. Nenehni dvomi pri slehernem opravilu pa ne ponujajo nič dobrega. Naučite se verjeti vase.

17. Nadzor

Saj veste, da ne morete imeti vsega pod nadzorom, mar ne? Poglejte svoje telo: srce bije samo, žleze izločajo potrebne substance, jetra razstrupljajo telo ... Vsi telesni procesi se dogajajo samodejno, vi jih ne nadzirate, ampak telesu zaupate, da bo opravilo, kar mora. Enako je z mnogimi stvarmi v življenju, zato se otresite nenehnega nadzora. Delo opravite dobro in zaupajte, da se bo izšlo, kot ste si zamislili.

18. Nenehna akcija

Neprestano hitenje ni produktivno, ampak znižuje kakovostno raven opravljenega dela. Naj vas ne najeda občutek krivde, če boste kdaj lenarili. Sprostitev bo napolnila vaše baterije, ko boste spet poprijeli za delo, pa boste sveži in polni delovne vneme.

19. Soditi o drugih

Sleherni človek je drugačen, povrhu se je razvijal, odraščal, se oblikoval v popolnoma drugačnem okolju. Ni pošteno, da druge ocenjujete z vam lastnimi pogledi in merili.

20. Tekmovanje z drugimi

Radi bi izpolnili svoje cilje, radi bi izpolnili tudi cilje drugih. A vedno tekmujete le sami s sabo.

21. Lov za srečo

Sreče ne morete najti. Nehajte loviti mavrico, ampak se naučite ceniti sedanji trenutek.