Lepotni kirurg Zoran Žgaljardić: Lepota je obraz spoštovanja

28. 4. 2017 | Vir: Story
Deli
Lepotni kirurg Zoran Žgaljardić: Lepota je obraz spoštovanja (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić je eden izmed 100 najboljših kirurgov na svetu, ki je prejel priznanje za svoje delo na 52. svetovnem kongresu IAKS.

Zoran je specialist maksilofacialne kirurgije, subspecialist plastične kirurgije glave in vrata ter lepotni kirurg z mednarodno licenco Akademije IBCS. Danes uspešno vodi center za estetsko kirurgijo v Zagrebu in Opatiji ter sodeluje s SunFace Medical Centrom v Dubaju.

Story: Vaša strokovna pot se je začela po diplomi na Medicinski fakulteti na Reki, ko ste opravili specializacijo maksilofacialne kirurgije glave in vratu. Nato ste opravili še magisterij in doktorat na mednarodni akademiji za lepotno kirurgijo (IAKS). Kaj vas je gnalo v osemdesetih, da ste se odločili za ta korak?

Po karieri v KBC (Klinični bolnišnični center na Reki, op. a.), ki je trajala devet let, sem se podal v zasebne estetske vode in pet let vzporedno vodil še maksilofacialno kirurgijo kot mentor, dokler nisem postal docent. V lepotno kirurgijo sem se sicer preusmeril že med delom v bolnišnici. Dodatna izobraževanja iz estetske kirurgije pa sem imel v ZDA in Argentini. Razlog, da sem zajadral v vode estetske kirurgije, pa se je skrival ravno v tem združevanju lepote kot umetnosti in kirurških tehnik. Po obsežnih izkušnjah z rekonstrukcijami obrazov sem se želel dokazati v novi veji, kjer lahko pokažeš tudi kreativnost.

Story: V devetdesetih ste delali v Kliničnem bolnišničnem centru na Reki na kliniki za maksilofacialno kirurgijo. Kakšne spomine imate na to obdobje? Pogrešate včasih delo v bolnišnici?

Kariero sem začel ravno v KBC na Reki in zagotovo me na to delo vežejo začetki dela in prve samostojne operacije, ki sem jih opravil kot kirurg. To je zelo pomembno za mladega zdravnika - kirurga. Imel sem veliko avtonomijo in podporo nadrejenih, kot tudi sodelavcev, kar je dober veter v hrbet mlademu kirurgu. Danes včasih pogrešam velike rekonstruktivne kirurške posege.

Story: Ob koncu devetdesetih ste znanje nadgrajevali v New Yorku na Brooklyn College Hospital. Doktorsko disertacijo ste predstavljali tudi študentom in na turneji po svetu spremljali dela uglednih estetskih klinik in kirurgov. Je velika razlika med tamkajšnjimi delovnimi razmerami in domačimi? Kakšna je ta razlika danes?

Razlike so bile v organizaciji in tehnologiji. Med tem, kako sta bila znanje in tehnike opisani in poznani. Danes smo za stopnjo gospodarskega razvoja v nekaterih ustanovah na zelo veliki ravni za zagotavljanje dobrih storitev. Čeprav morda zaznavanje pri bolnikih ni takšno.

Story: Težko je našteti vse države in mesta, v katerih ste gostovali kot predavatelj in v katerih ste spremljali nove trende v lepotni kirurgiji. Kaj je za vas definicija lepote?

Lepota je odraz spoštovanja, je nekaj posebnega in lahko tudi nekaj eksotičnega. Lepota nima svoje definicije in nekih pravil. Lepota obstaja že iz časa Michelangela. Lepota je še večja, če sovpada z osebnostjo človeka.

Story: K čemu stremite, ko pride pacient s posebno željo po lepotnem popravku?

V prvi vrsti je moja želja, da ocenim in preučim, kaj lahko storim. Pojasnim resnične, mogoče in nemogoče želje. Ko sprejmem kirurški lepotni poseg, to vedno počnem s strastjo. Trudim se, da določim realistične in visoke tehnične cilje posega.

Story: Kaj vas po vseh teh letih dela na tem področju še vedno navdihuje?

Danes veliko delam v reviziji oz. pri sekundarni korekciji nosu in korekciji prsi. V zadnjem času je opaziti izrazito povečanje odstotka lepotnih popravkov prav pri asimetričnih prsih.

Story: Tehnologija narekuje razvoj na vseh področjih - tudi v medicini. Katera je zadnja novost v lepotni kirurgiji?

Od novosti je zagotovo nov aparat, ki prihaja iz Koreje podjetja Lutronic enCurve in je v moji polikliniki. Rr proizvodnja električne energije, ki deluje na 27,12 megaherca, popolnoma uničuje maščobne celice na neinvaziven način. Je patentirana tehnologija PISA, ki daje najboljše rezultate za neboleč tretma vzporedno s hlajenjem. Govorim o tehnologiji, kjer človeška roka nima svoje vloge - razen ob prvi nastavitvi začetne moči. Prednost pred drugimi tehnikami je neinvazivna lipoliza, ki odlično razporedi pridobivanje električne energije in enakomerno topljenje maščobe glede na zaznano računalniško debelino - količino.

Story: Ali države nekdanje Jugoslavije, Hrvaška, Slovenija, Srbija ..., dobro spremljajo svetovne inovacije, jim sledijo?

Mislim, da glede na ekonomsko stanje te države zelo dobro spremljajo vse to in da so po trendih visoko na lestvicah.

Story: Kaj je na splošno najbolj iskana lepotna korekcija, ki jih pacienti iščejo? Popravki nosu, prsi, liposukcija ... ali kaj drugega? Kako komentirate videz 'balkanskih zvezd' in kje je meja, ki se je vi držite?

To, kar ste našteli, res prevladuje. V velikem porastu je zategovanje trebuha - kože in ostalih delov telesa ob izgubi telesne teže. Pri tovrstnih operacijah uporabljamo novo tehnologijo, ki stimulira kolagen, da po postopku napenja kožo. Na vprašanje o 'balkanskem videzu', ki se v nekaterih točkah približuje 'brazilskemu', bi rekel, da ta pri meni ni postavljen v ospredje. Zato ne bi govoril o stilu in okusih. Ti so različni. Sam razlikujem samo tisto, kar je lahko tvegano v posegih, ko govorimo o povečanju prsi ali delov obraza.

Story: Na modnih brveh danes še vedno korakajo anoreksična dekleta, med tem, ko na družabnih omrežjih prevladujejo ženske z velikimi oblinami v stilu Kim Kardashian. Se tudi pri vas najdejo pacientke, ki želijo povečati zadnjico?

Želja po povečanju zadnjice se pojavi zelo redko, a se. Nekako se v Evropi ta trend ni tako razvil, kot se je v Braziliji.

Story: Kakšne so metode za to?

Povečanje zadnjice ali gluteoplastika se opravi s silikonskimi vsadki, podobnim tistim za prsi, ki se vstavijo intramuskularno. Povečanje zadnjice se lahko opravi tudi s t. i. lipofilingom oz. maščobnim prenosom. Če je oseba suha, ni možnosti za tovrsten poseg.

Story: Ste imeli v dolgoletni karieri tudi kakšno prošnjo za spremembo spola?

Sam se osebno ne ukvarjam s spremembo spola. Sem pa opravljal že posege, kot so povečanje prsi, korekcije nosu oz. feminizacija obraza.

Story: Kako se sploh razlikujejo estetski lepotni trendi po celinah? Kaj je priljubljeno v Ameriki in kaj recimo v Rusiji, v kateri ste pred kratkim gostovali? Ima azijska populacija kakšne posebne zahteve, trende?

Evropa in Amerika imata v osnovi podobne trende. Izstopa le Brazilija, ko govorimo o povečanju zadnjice. Američani dajejo večji poudarek body liftingu po opravljenih dietah.

Story: Kdo je po vašem mnenju v ospredju glede na razvoj tehnologije v lepotni medicini?

Ko govorimo o tehnologiji, so po mojem mnenju Izraelci vodilni. Mislim pa, da se lahko pohvali tudi Slovenija s podjetjem Fotona.

Story: Leta 2008 ste bili na 52. kongresu IACS uvrščeni med 100 najboljših lepotnih kirurgov sveta. Kaj vam to pomeni?

V tistem obdobju se je to zdelo ljudem nenavadno. Sam sem prejel povabilo, da predložim 100 svojih operacij in rezultatov pred mednarodno komisijo akademije za lepotno kirurgijo, v kateri sta bila tudi Pierre Fournier in Gregio Fisher, začetnika liposukcije. Vsak, ki mu priznajo rezultat, to sprejme kot osebno zadovoljstvo. Seveda te potisne naprej. V Parizu sem na Beauty Trophy 2015 bil finalist v oblikovanju telesa z rezultati laserske liposukcije. Priznanja in udeležba na takšnih dogodkih, kot tudi pacienti ti dajo moč za nadaljnje delo.

Story: Kako sploh izbrati dobrega estetskega kirurga in na kaj je treba biti pozoren? Komu verjeti?

Dobro vprašaje. Vedno se vidi delo kirurga, in to je najboljše priporočilo, kot tudi varnost in njegova referenca. Zelo je pomembno, koga je operiral in kaj lahko pokaže. Zagotovo je veliko dobrih kirurgov, ki so na začetku svoje kariere in so lahko nadarjeni ali pa so imeli dobre učitelje. Vendar moramo vedeti, da je med tem estetska kirurgija postala privatna in dolgoletne izkušnje v zasebni lepotni in estetski kirurgiji so kazalnik varnosti pri izbiri.

Story: Vsa vaša družina je vpeta v to področje. Imate dve hčerki in ženo, s katerimi sodelujete. Je to ključ do uspeha? Si vas morda vaša hči, ki je prav tako zdravnica, želi naslediti?

Hči, ki je tik pred zaključkom specializacije iz plastične kirurgije, je zelo nadarjena. Ali bo šla do konca po mojih stopinjah, ne vem. Ne želim vplivati na njene odločitve. Sam sem nasprotoval medicini in kirurgiji, ker sem menil, da je to prevelika žrtev v življenju. Ampak ne moremo nič. Zdaj je tukaj, kjer je. (smeh) Danes biti zasebni lepotni kirurg ni tako enostavno, kot je videti na prvi trenutek.

Story: Od lani delate tudi v Dubaju v SunFace Medical Centru, kamor odhajate na operacije enkrat mesečno. Kako so vas sprejeli v arabskem svetu?

Sem zunanji svetovalec in kirurg v kirurškem centru. Dubaj ni tipično arabsko mesto, je mednarodno mesto. Del arabske lepote skrivajo zase. To, kar želi Dubaj dati, je nekaj, kar ponujajo le najboljši. Stremijo k temu in takšna je njihova mentaliteta.

Story: Kaj pa si mislite o videzu Slovenk?

Slovenke so že v času Jugoslavije veljale kot ženske, ki spremljajo trende. Še danes je tako. Lepota ženske je v njeni skladnosti, enostavnosti in inteligenci. In seveda tudi v tem, kako vse to predstavi. Težnja po lepoti pa je normalen pojav.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek

Nova Story že v prodaji

Story 17/2017

Story 17/2017, od 20. 04. 2017