Počnemo nekaj, česar se niti ne zavedamo ... a še kako drži.
Obstajajo ljudje, ki jih insekti in njihovo konzumiranje zelo odbijajo, a niti ne vedo, da sami to že počnejo. Ne govorimo o majhnih črvih v češnjah, slivah in podobnem sadju, o moljih v moki, temveč o žuželkah, ki so v hrano dodane z namenom.
Eno od najbolj priljubljenih rdečih barvil, ki se uporablja v prehrambeni industriji, je narejeno iz majhnih žuželk iz rodu kaparjev, ki imajo to smolo, da so njihova majhna telesca polna močnega pigmenta. Vzrok gre iskati v tem, da živijo na kaktusu indijska figa, čigar plodovi imajo močno vijolično-rdečo barvo.
Včasih se je ta barva imenovala karmin oziroma košenil, v tuji terminologiji je znana pod imenom cochineal, v znanstveni pa kot karminska kislina. Danes se na embalažah izdelkov označuje z nazivi K-carmin, Ponceau 4R, karmin (E 120) ali Red 4.
Po podatkih, ki jih je objavila PETA, so nekateri od prehrambenih izdelkov, v katerih se lahko uporablja to barvilo, bomboni, kečap, brezalkoholne pijače in konzervirane višnje. A portal Slobodna Dalmacija še poroča, da so med temi izdelki še pekovski izdelki, sladoledi, jedilne dekoracije, okrasi, pripravki za nadzor telesne mase, brezalkoholni aromatizirani napitki, džem, sadni namazi, prigrizki ...
No, treba pa je še poudariti, da je vse to varno za konzumacijo - za razliko od številnih umetnih barvil, ki se uporabljajo v prehrambeni industriji. Gre pa v vsakem primeru za podatek, ki bi ga vegani zagotovo radi vedeli.
Vir: Slobodna Dalmacija