Zvezdniki o svojem duševnem zdravju, da bi pripomogli k odpravljanju stigme

Zvezdniki o svojem duševnem zdravju, da bi pripomogli k odpravljanju stigme (foto: profimedia) profimedia
26. 6. 2019

Seznam slavnih, zvezdniških imen, ki brez dlake na jeziku razkrivajo svoje duševne težave, je čedalje daljši. Njihov namen je pomagati drugim, istočasno pa bi radi prispevali k razbijanju stereotipov, ki marsikomu preprečujejo, da bi poiskal strokovno pomoč.

Z odkritostjo in javno besedo pomagajo tudi sebi, saj je skrivanje težav veliko breme in dodatno veča stisko. Preberite, kaj so povedali in kakšne so njihove izkušnje.

Chrissy Teigen

Ameriška manekenka je odkrila, da je leta 2016 po rojstvu hčere Lune trpela zaradi poporodne depresije. V eseju za Glamour je razkrila nešteto različnih načinov, kako jo je motnja prizadela ter vplivala na njeno duševno in telesno zdravje. »To je tako velik del mojega življenja in mnogih drugih žensk, saj se s poporodno depresija sooča vsaka sedma Američanka. O tem govorim zato, ker želim, da ljudje vedo, da se lahko zgodi vsakomur in nočem, da bi se prizadete ženske zaradi tega počutile neprijetno in osamljeno. Niso osamljene, mnogo nas je,« je zapisala.

Princ Harry

Član britanske kraljeve družine se je odločil za terapijo po dveh letih »totalnega kaosa« v poznih dvajsetih letih življenja. Aprila 2017 je za časnik The Telegraph povedal, da je »izklopil vsa svoja čustva« v obdobju dveh desetletjih po mamini smrti. Pri 28 letih je začutil, da je »na robu popolnega razpada«, zato se je odločil za terapijo in spregovoril o svoji žalosti. Danes, ko jih šteje 34, se dobro počuti in bi rad vzpodbudil tudi druge, da se odprejo in spregovorijo o svojih notranjih bojih. Pred tremi leti je skupaj z bratom Williamom in svakinjo Kate Middleton začel kampanjo Heads Together, s katero bi rad »odpravil stigmo, ki spremlja duševne težave«. »Ko enkrat začnete govoriti o težavah, se nenadoma zavedate, da ste pravzaprav del velike druščine. To govorim iz lastnih izkušenj,« je med drugim izjavil za The Telegraph.

Demi Lovato

Pri ameriški pevki se je nakopičilo veliko težav: bipolarna motnja, bulimija in zasvojenost. Zato ne preseneča, da se na moč trudi vzpodbuditi zavedanje o duševnem zdravju. Posnela je celo dokumentarni film o duševnem zdravju z naslovom Beyond Silence (Onkraj tišine) ter v njem razkrila svoje težave in bitke, jih podkrepila s fotografijami z zdravljenja bulimije in spregovorila o rehabilitaciji zaradi zlorabe drog. »Nadvse pomembno je, da se pogovarjamo, skušamo izbrisati stigmo in se postavimo zase, ko se soočimo s simptomi duševnih bolezni, kajti tudi z duševno motnjo se da dobro živeti in napredovati,« je februarja povedala za Variety.

Lisa Nicole Carson

Igralko, ki sta jo v zvezdniški krog izstrelili vlogi v serijah Ally McBeal in Urgenca, je pri delu močno ovirala bipolarna motnja. Po postavljeni diagnozi pri petdesetih se je odločila, da si bo spočila od Hollywooda in se osredotočila na svoje duševno zdravje. »Redno delam s psihiatrom in psihologom, zdaj pa jemljem zdravila proti tesnobi,« je povedala ob vrnitvi pred kamere leta 2015 za Essence in dodala: »Ubadam se z mitom, da moramo biti afro-ameriške ženske vedno stebri moči. Ne drži, tudi me imamo pravico do zdrsov in padcev.«

Kendrick Lamar

Raper, avtor pesmi in glasbeni producent je o svojih duševnih težavah spregovoril leta 2015. Z grammyjem nagrajeni umetnik je takrat na albumu Pimp a Butterfly razkril, da ga mučijo depresija in samomorilske misli. V čustveni pesmi z naslovom u poje o krivdi, ker je preživel in zapustil rodni kraj Compton v Kaliforniji, kjer še vedno živi veliko njegovih prijateljev in družin. »Tri od mojih prijateljev so to poletje ubili. Če poznate to življenje, me boste razumeli, vendar se je treba soočiti z resničnostjo … Moram prekiniti turnejo in se vrniti domov, da se udeležim pogrebov,« je ob izidu albuma povedal v intervjuju za MTV.

Gabourey Sidibe

Igralka je svoje težave razgrnila v knjigi To je samo moj obraz: Poskusite in ne strmite vame. Na izpisanih straneh je razkrila, kako se je v šoli borila z depresijo in sčasoma postala bulimična. Po samomorilskim mislih je nominiranka za oskarja poiskala strokovno pomoč. »Depresijo sem sprejela kot del moje anatomije. Je del moje kemije in moje biologije. Ko so težave prevelike in jih ne zmorem rešiti sama, grem do terapevta,« je maja za tednik People povedala Gabourey.

Kesha

Pevka, avtorica pesmi, raperka in igralka je novembra za Time napisala esej, s katerim je želela pomagati ljudem z duševnimi boleznimi in jih opogumiti, da bi se lažje prebili skozi božično-novoletne dni. »Počitnice naj bi bile prazničen in zabaven čas v letu, včasih pa lahko hitro postanejo stresen in čustven čas … To še zlasti velja za ljudi, ki se borimo z duševnimi boleznimi,« je zapisala pevka, ki se je leta 2014 odločila za zdravljenje motnje hranjenja. V zapisu je še priporočila, naj se ljudje otresejo želje, da bi ugajali drugim in naj bodo raje bolj prijazni do sebe.

Kid Cudi

Kid Cudi, raper, glasbeni producent in igralec, je svoje bitke z duševnim zdravjem javnosti prenesel prek družbenega omrežja facebook. V iskreni izpovedi je oboževalcem sporočil, da se je odločil za zdravljenje depresije in samomorilnega nagona. »Utrujen sem, ker me ves časa nekaj vleče nazaj, zaslužim si mir. Zaslužim se srečo in nasmeh na obrazu.« Iskrenost se mu je povrnila s široko podporo. Cudi je na twitterju ustvaril tudi #YouGoodMan, namenjen črnim moškim. Spodbuja jih, naj se odprejo in spregovorijo o svojih duševnih težavah, vse ljudi pa vabi naj čim več razmišljajo in razpravljajo o presečišču rase, moškosti in duševnega zdravja.

Hayden Panettiere

Januarja 2017 je igralka, manekenka in pevka ponudila nekaj nasvetov mamam, ki so se soočale s poporodno depresijo. »Ženske smo strašno odporne in to je nekaj neverjetnega … Mislim, da sem boljša mama zato, ker te povezave nikoli ne jemljem za samoumevno,« je povedala v oddaji Dobro jutro Amerika. V seriji Nashville je upodobila lik Juliette Barnes, ki se je v četrti sezoni prav tako borila s poporodno depresijo. »Ta vloga mi je pomagala prepoznati, kaj se dogaja, zato sem z drugimi delila pomembno sporočilo. Prav je, da ženske poiščejo pomoč, ko so v stiski. To ne pomeni, da ste slaba oseba ali slaba mati,« je razširila svoje spoznanje v javnost.

Brittany Snow

Brittany, ki se je kar devet let borila z anoreksijo, je opozorila, kako nevarno je, če se primerjaš z drugimi. V intervjuju za Shape je povedala, da je končno sprejela svoje telo in prerasla nerealne družbene standarde. »Hudo sem si želela biti takšna, kot so dekleta na fotografijah revij o vadbi v fitnesu. Zmotno sem mislila, da je to idealni recept za srečo. Škoda, ker mi takrat ni nihče povedal, da videz deklet na fotografijah nima nič skupnega s tem, kdo v resnici so,« je razložila. Igralka, producentka, režiserka in pevka je v srednji šoli preživljala hude čase, saj so jo vrstniki nenehno ustrahovali, se je leta 2010 povezala s fundacijo Jed in MTV v skupnem projektu Love is Lauder (Ljubezen je glasnejša), namenjenem krepitvi sporočil podpore in akcijam proti »negativnem hrupu«.

Billie Eliish

Pevka Billie Eliish je govorila o svojih duševnih težavah in poudarila, da nekdo, ki poišče pomoč, ni šibka oseba. »Vsi bi morali imeti pravico, da zaprosijo za pomoč, in vsakdo bi jim moral pomagati,« je dejala v videu za kampanjo Seize the Awkward. Svetovala je tudi, da ni treba biti pretirano resen, ampak lahko začnete s preprostimi vprašanji, kot sta Kako se počutiš? in Ali si v redu?

Mayim Bialik

Igralka iz serije Veliki pok pravi, da zaradi obsesivne kompulzivne motnje težko poskusi kaj novega. »Zame je to zelo težko, a sem vseeno nekoliko napredovala. Odkrila sem, kako pomembno je zaupanje. Ko zaupaš drugim ljudem, ali se učiš kako jim zaupati, in da se obrneš nanje, ko potrebuješ podporo, narediš veliko zase. Gre za veliko spremembo v življenju, zaradi katere pa se tvoj spet ne bo porušil. Še vedno boš v redu,« je razložila.

Vir: Insider

Priporočamo