Na 3. Festivalu velikonočne potice slavila Podbreška potica s suhimi tepkami

18. 4. 2019
Deli
Na 3. Festivalu velikonočne potice slavila Podbreška potica s suhimi tepkami (foto: Otočec/Festival potice Press)
Otočec/Festival potice Press

Družba Terme Krka je v Hotelu Grad Otočec danes pripravila 3. Festival velikonočne potice. Te so danes razstavili in izbrali najboljše, hkrati pa festival dobrodelno obarvali. Na festival prispele potice so prodajali po enotni simbolični ceni, ves iztržek pa bodo namenili družinam v stiski oz. novomeškemu območnemu združenju Rdečega križa.

Predstavnica Term Krka Andreja Zidarič je za STA povedala, da je na ocenjevanje iz vse Slovenije prispelo 54 potic.

Dodala je, da je po njihovem številu festival ostal na lanski ravni in da se je letos okrepila ustvarjalnost pri nadevih. Prispele potice sicer po njenih besedah odlikujejo domače domiselno kombinirane sestavine.

Največ jih je bilo pečenih z orehovim nadevom. V drugih primerih so bile nadevu med drugim dodane brusnice, ajda, pehtran, mak, kokos, čokolada, suho sadje, prosena kaša, skuta, lešniki, med, korenček in enkrat celo laneno seme. Ena od orehovih potic je bila pripravljena vegansko. Za posebno potico pa so poskrbeli v otoški kuhinji, kjer so pripravili otoško potico, je še dejala Zidaričeva.

Na današnjem festivalu so sicer izbrali najboljšo zlato, srebrno in bronasto potico. Predsednik ocenjevalne komisije je bil etnolog Janez Bogataj.

Letošnji festival velikonočne potice so po podatkih z novinarske konference nadgradili s potičarskim sejmom, na katerem je bilo možno kupiti sestavine, ki opredeljujejo slovensko potico. Potrudili so se zbrati lokalne proizvajalce, ki so pripravili pestro domačo ponudbo, najboljšo dolenjsko moko, suho sadje, med in drugo. Naprodaj so bili tudi pripomočki za peko, glineni modeli in knjige s tradicionalnimi recepti.

Sicer je prirediteljem po njihovih besedah že s prvim festivalom velikonočne potice uspelo vsaj malo prispevati k mednarodni prepoznavnosti "kraljice sladic" in jo najbolj možno podpreti, saj je bila ob koncu leta 2017 uradno potrjena mednarodna specifikacija za slovensko potico z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Festival je že na začetku podprlo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so dodali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol