Seks nasveti od A do Ž: Trije mušketirji žgečkljivo o posteljnih radostih

Seks nasveti od A do Ž: Trije mušketirji žgečkljivo o posteljnih radostih (foto: Mare Vavpotič) Mare Vavpotič
10. 4. 2019

Literarni večeri so lahko včasih precej suhoparni in monotoni. A ne, če osrednja tema pogovora postane seks!

Veliko seksa, ki vključuje tudi demonstracijo nekaterih prijemov za popestritev dogajanja v spalnici. Zardevanje, muzanje, zadrega, smeh, pa tudi nekaj potnih srag - vse to je del nove komedije mengeškega Špas teatra Seks nasveti od A do Ž, ki je kot prvo gledališče izven ZDA naredilo priredbo te gledališke uspešnice. Zadolžena za delitev (in tudi prikaz) nasvetov, ki lahko pripomorejo k izboljšanju posteljnih radosti, pa je prav posebna trojica: vrhunska plesalka Nadiya Bychkova kot sramežljiva knjižničarka, Marko Miladinović kot zelo neposreden gejevski avtor knjižne uspešnice o seks nasvetih in Primož Vrhovec kot vsestransko uporabni hišnik.

predstava

Knjižnica, sicer prostor namenjen izobraževanju in prebiranju literarnih del v miru in tišini, se v tej žgečkljivi komediji spremeni v barvito in glasno prizorišče, kjer ni prostora za sramežljivost, ovinkarjenje in skrivanje - atributov, želja, potreb, predvsem pa čustev.  

Božo Hren (Marko Miladinović), avtor knjižne uspešnice, v kateri heteroseksualnim ženskam ponuja nasvete glede spolnosti, je osrednji gost literarnega večera. V vlogi moderatorke se naključno znajde sramežljiva knjižničarka Maša Mucko (Nadiya Bychkova), ki se mora z njim pogovarjati o tej seksi vsebini, čeprav ji je pri tem zelo neprijetno. Ozračje pa s svojimi atributi dodatno naelektri še hišnik (Primož Vrhovec), ki si, enako kot Maša, želi, da bi njun odnos presegel okvirje delovnega razmerja. Božovi nasveti tako nehote poskrbijo, da se oba tekom večera odpreta drug drugemu. In nista edina. Na svoj račun pride tudi občinstvo. Sodeč po reakciji občinstva, bučnem aplavzu in solzah smeha, so svojo nalogo - publiko spodbuditi, da v spolnosti in pogovorih povezanih z njo, postane bolj sproščena - opravili z odliko.

Ker gre v osnovi za zelo interaktivno komedijo, so igralci medse na oder povabili tudi nekaj naključno izbranih iz občinstva. Med njimi sta se znašla tudi Špela Grošelj in njen izbranec Gregor Poljanec, ki sta kljub začetni majhni zadregi svojo nalogo opravila nadvse suvereno. 

Ravnodušni ob nasvetih pa niso ostali tudi drugi znani Slovenci, ki so pozorno prisluhnili modrostim strokovnjaka Boža (Marko). Rebeka Dremelj, ki si je predstavo ogledala v spremstvu moža Sandija, meni, da bo njun odnos od sedaj naprej malo bolj komičen. "Vidim, da moram Nadiyo s seboj domov peljat (smeh). Se mi zdi, da bi znala biti lepa popestritev. Predstava je super, zelo sem se nasmejala. Bombastična komedija." 

Rebeka DremeljIgralec Ranko Babić parom priporoča, da si pridejo ogledat predstavo. "Nasveti so dobri, uporabni. Sam sem večino tega že doživel v zasebnem življenju (smeh). Nadiya, glede na to, da je bil to zanjo igralski krst, je super. Moram reči, da me je prav presenetila. Sicer je ne poznam osebno, ampak sem slišal, da je res prava profesionalka."

Nekaj koristnih napotkov zase je našla tudi Urška Vučak Markež: "Sem že toliko stara, da imam že nekajletne izkušnje na tem področju (smeh). Jaz bi lahko bila tudi kot svetovalka. Sem mislila, da se bom več naučila, pa vidim, da že kar obvladam (smeh)."

Urška Vučak Markež

Premierne uprizoritve, izvorno broadwayskega spektakla, na slovenskih gledaliških deskah ni želelo zamuditi še kar nekaj znanih obrazov. Med drugim smo opazili Petro Kerčmar, Magnifica, Denisa Avdića s partnerko Ano, Tadeja Piška, Jana Bučarja, Tino Gorenjak, Miho Vodičarja, Pio Pustovrh, Klemna Bunderlo in številne druge. te, ki so na slikah

Salve smeha in kar nekaj modrih, predvsem pa uporabnih nasvetov iz in za v spalnico dokazujejo, da je Špas teater tudi to misijo več kot uspešno začel in jo bo v aprilu še nadaljeval po slovenskih odrih.

Priporočamo