V iLutki prvič na odru skupaj Tina Gorenjak in Gorazd Žilavec

V iLutki prvič na odru skupaj Tina Gorenjak in Gorazd Žilavec (foto: Dejan Nikolič) Dejan Nikolič
26. 5. 2015

Kljub temu, da je eden od dveh likov v predstavi čisto prava lutka, najmodernejši high-tech model, ki so ga izdelali kot možno zamenjavo za prave ženske, je iLutka igra o človeških odnosih.

Pravzaprav ravno ta izvrstna ideja avtorja Mira Gavrana pripelje do tega, da gledalec v uprizoritvi podoživi moško-ženske odnose na popolnoma nov, do zdaj neviden način. Hkrati pa se besedilo dotika tako zelo tipičnih problemov, ki jih doživljamo vsi v naših partnerskih odnosih. Vendar- skozi lutkino dojemanje- neposredno, brez cenzure in zato neizmerno zabavno. Zaradi tega je predstava prava osvežitev med poplavo isto-tematskih gledaliških doživetij.

Režiser Samo M. Strelec je besedilo postavil v režijski koncept, ki lahkotno komunicira s publiko, katera na neobremenjujoč način postane del samega dogajanja.

Oba igralca, Tina Gorenjak in Gorazd Žilavec, sta se preizkusila že v številnih gledaliških, televizijskih in filmskih projektih. Gotovo pa je humor tisto, kar ju oba najbolj zaznamuje. V iLutki bosta prvič nastopila skupaj.

Poleg humorja, interaktivnosti, odličnih dramskih zapletov, pa velja tudi omeniti, da je vsa „glasbena oprema" v predstavi izvajana v živo.

Torej predstava iLutka ni le atraktivna gledališka predstava, ki vas bo gotovo nasmejala, pač pa večer doživetij - teater, smeh, glasba in čaroben ambient grada Turnišče.

Še zanimivost o predstavi:

  • Predstava Mira Gavrana Lutka je bila že predstavljana po celem svetu. Nazadnje - 30. aprila 2015 je bila premierno uprizorjena v Los Angelesu.

Okvirna zgodba iLutke

Marko (Gorazd Žilavec) je štirideset letni javni uslužbenec, ki ima za sabo 7-letno razmerje s 'pravo žensko'. Kljub temu, da mu je njegova bivša zadnji dve leti poskušala razložiti, kaj v njunem razmerju 'ne štima', je začuden in razočaran, da ga je zapustila 'tako na hitro'.

Na razpisu za poskusne lutke, ki so jih ustvarili na institutu Jožef Stefan, pa se mu končno nasmehne sreča. Za šest mesecev dobi v 'preizkus' najnovejši model - lutko (Tina Gorenjak), ki bo v prihodnosti morda lahko odlična zamenjava za prave ženske. Lutka je res programirana za vse: kuha, lika, pere, sesa ... pa tudi na celoten 'repertoar' seksualnih aktivnosti v institutu niso pozabili.

In kje se zatakne? Pri človeškem faktorju. Kaj je tista popolnost za katero stremimo pri našem partnerju/ki? In ali res to potrebujemo? Ali pa so presenečenja in raznolikost, nepredvidljivost, strast to, kar je pravzaprav popolno?

Kje, kdo in kdaj?

iLUTKA

Romantična komedija

  • avtor: Miro Gavran
  • režiser: Samo M. Strelec
  • igrata: Tina Gorenjak in Gorazd Žilavec
  • premiera: 19.6.2015, grad Turnišče, Ptuj, naslednje predstave 20. in 26.6, 3.in 4.7., ter 10. in 11.7. hotel Mitra Ptuj

V prihajajoči gledališki sezoni je iLutka za svoj domicil izbrala Mestno gledališče Ptuj, gostovala pa bo po vsej Sloveniji.