V knjigi bodo izdale tudi sočne podrobnosti

Tina Gorenjak, Zvezdana Mlakar in Maja Martina Merljak (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
19. 6. 2014

Zvezdana Mlakar, Tina Gorenjak in Maja Martina Merljak so tri igralke, ki so se odločile, da bodo svoje zgodbe izlile na papir in z njimi pomagale ženskam treh različnih generacij.

Kako ste se tri igralke odločile, da boste napisale knjigo?

Tina: Našle smo se kot tri ženske v treh različnih starostnih obdobjih in se odločile, da napišemo knjigo o ženskah za ženske. O vsem, o čustvovanju, partnerstvu, zdravem načinu življenja, otrocih, vzgoji, ljubezni ... o vsem, o čemer ženske ves čas razmišljamo. Želimo si, da bi bila to knjiga, kako živeti ali kako ne živeti, rade bi le iskreno in neposredno delile neka naša doživetja oziroma izkušnje. Želimo si, da bi ta knjiga kot pogovor s prijateljico, kadar si v stiski. Da slišiš, kaj se je zgodilo njej in ti je potem lažje.

Kaj pa tipično ženske teme, kot so moda in lepota?

Tina: Obdelale bomo tudi videz in lepoto. Povedale bomo, kaj je katera kdaj preizkusila, saj nas mediji neprestano napadajo z različnimi zgodbami in produkti, potem pa naj se ljudje sami odločijo.

Martina: Ker je to knjiga za ženske, vsi mislijo, da bomo govorile le o kremicah. Seveda bomo, a govorile bomo še o marsičem drugem. O vzgoji, bolečini ... o vsem, o čemer se po navadi ne upamo govoriti ali morda celo skrivamo. Naj maske padejo.

Bo knjiga avtobiografska?

Tina: Zelo si želimo, da to ne bi izpadla avtobiografska zgodba, saj sem pri svojih dvainštiridesetih še zelo premlada, da bi bila dovolj zanimiv lik za avtobiografsko zgodbo. Zgodbe, doživetja in izkušnje pa bodo zagotovo naše lastne. A ne toliko z namenom, da bi pisale o sebi, temveč, da bi pomagale ljudem, ki se znajdejo v nekih težkih situacijah. Naj vidijo, da lahko tudi take situacije obrnejo sebi v prid.

Martina: Zgodbe so seveda naše ali pa zgodbe, ki smo jih kje slišale. Komentirali pa jih bodo tudi strokovnjaki, tako bo knjiga sestavljena iz naših doživljanj in strokovnega vidika.

Kako poteka ustvarjalni proces, menda se med pisanjem zelo zabavate?

Tina: Pred kratkim smo se ravno odpravile na morje, kjer smo intenzivno delale in to je bil že drugi ustvarjalni konec tedna, ki smo ga preživele tako, saj na ta način res veliko naredimo.

Martina: Neprestano razmišljamo, kaj vse moramo še dodati, kar je najboljše, pa je to, da hodimo na ustvarjalne vikende, kjer ogromno naredimo. Mislim, da take knjige Slovenska ženska še nima in mislim, da jo rabi.

Boste izdale tudi intimne podrobnosti iz vašega življenja, konec koncev to marsikoga zanima?

Tina: Tudi, seveda pa je ta meja odločanja tanka in težka. Predvsem zaradi medijev, ki bodo o tem verjetno pisali in ki znajo načeloma lepe zgodbe zelo hitro obrniti, da izgledajo čudne ali rahlo izmišljene.

Martina: Seveda bomo, a do te mere, da te zgodbe ne bodo prizadele tistih, ki so bili ali so v njih vpleteni.

Za Martino vemo, da je srečno zaljubljena, kaj pa vi Tina?

Tina: Zasebno življenje iz zgornjega razloga skrbno skrivam (smeh).