Taya Damjan: 'Na Niki mislim vedno in povsod'

Nekoč je pred mikrofonom stala kot pevka, zdaj pa na Radiu Hit opravlja funkcijo moderatorke in didžejke, za kar pravi, da je njena sanjska služba. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
9. 8. 2015

Taya Damjan, pevka in žena smučarskega skakalca Jerneja Damjana, se je po koncu porodniškega dopusta vrnila v službo. Vendar pa ni šla nazaj na staro delovno mesto, temveč v studio Radia Hit, kjer se počuti že zelo domače. Taya nam je zaupala tudi svoje občutke ob prvih trenutkih, ki sta jih s hčerko Niki preživeli ločeno.

Pred kratkim ste začeli delati na Radiu Hit, kar pa ni vaša prva izkušnja v studiu. Kako se je bilo vrniti pred radijski mikrofon?

V bistvu sem se na Radiu Hit začela uvajati že pred nekaj meseci in sem zdaj res samostojna didžejka in moderatorka. Na drugem lokalnem radiu sem prej kot moderatorka delala več kot leto dni, vendar sta tukaj situacija in delo nekaj popolnoma drugega. Na Hitu sem imela na začetku občutek, kot da nikoli ne bom zmogla kvalitetno moderirati in biti obenem še dobra didžejka. Dve mešalni mizi, štirje računalniški monitorji in vse, kar naj bi povedala v mikrofon. No, zdaj s tem nimam težav. (smeh)

Predvidevam, da uživate v tem delu? Kaj vam predstavlja največji izziv?

Uživam v miksanju hitov z vsem, kar spada v program, tako da temu težko rečem delo. Res pa je, da ves čas delaš in vse, kar narediš, se sliši, tako da moraš imeti vse pod nadzorom, ampak ravno to je izziv.

Se spomnite kakšne smešne in nepredvidljive situacije iz etra, ki vas je spravila v nelagoden položaj?

(smeh) Tega je zagotovo veliko. Ampak dve taki, ki sta mi res ostali v spominu, sta recimo: govorila sem o zastoju na cesti in sem rekla "nastoj je zastal", se pa sploh nisem zavedala, da sem to rekla, dokler me sodelavec Dare ni prišel zafrkavat. Drugič sem rekla, da je radar v nekem kraju pri pokopališču, jaz pa sem rekla, da je pri kopališču. Upam, da ni koga to toliko zmedlo, da ga je dobil radar.

Kako se znajdete v takšnih situacijah? Se hitro 'rešite' s kakšnim improvizacijskim vložkom?

Program je pač v živo in kdor dela, naredi napake. Ne popravljam se preveč. Če opazim, da sem kaj smešno ali napačno povedala, popravim, drugače pa grem naprej in se včasih sama sebi malo nasmejem in se pohecam na svoj račun.

To je tudi vaša prva služba po koncu porodniškega dopusta. Vas je bilo kaj strah, kako se bo vrniti na delovno mesto?

Nisem razmišljala tako. Na Radiu Hit so takrat iskali nove sodelavce in nisem imela časa razmišljati, ali bi še malo počakala ali ne. Nimaš vsak dan možnosti za sanjsko delo in sama pač priložnosti rada izkoristim. Delo v medijih, kot sem že rekla, pa je tako ali tako nekaj, kar me veseli in kjer lahko izražam svojo kreativnost, zato mi ni bilo težko.

Pred tem ste vse leto preživeli dneve v večini s svojo hčerkico Niki. Kaj pogrešate te skupne trenutke? Kako jih sedaj nadomestite?

Na Niki mislim vedno in povsod. Sicer imam med samim terminom toliko dela, da nimam možnosti preveč razmišljati in pogrešati, je pa res, da ko zaključim, komaj čakam, da grem k njej. Najprej se stiskava in lupčkava, potem pa ona tako ali tako nima preveč časa. Raziskuje, se igra, pomaga pri določenih opravilih in uživa, ko gremo kam naokoli.

Niki se je že pred časom začela navajati na vrtec. Kakšni so bili prvi dnevi v novem okolju?

Že prvi dan je bilo vse v redu, tako da je bilo samo uvajanje hitro in kot da to ni zanjo nič novega. Zdaj je že nekaj časa v vrtcu in res uživa. Mislim, da bi ona tudi med vikendi hodila tja, ker vsako jutro kaže proti vratom in oponaša zvok motorja ter maha.

Z možem Jernejem sta zelo aktivna, vsaj kar se poslovnih izzivov tiče. Si sploh predstavljate, da bi se popolnoma posvetili le materinski vlogi?

Dokler sem bila doma z njo, sem v tem uživala in želela ta čas res maksimalno izkoristiti in dati njej največ, kar sem lahko. Še vedno se veliko ukvarjam z njo, ne samo jaz, tudi Jernej. Ampak otroci odraščajo in mislim, da je prav, da se mami in otrok čim prej navadita na tok, ki ga od nas zahteva življenje. Niki je šla zgodaj v vrtec in zdaj ni okolja, kjer se ne bi znašla. Zame je to tudi dobro, saj si želim v življenju še veliko doseči. Če bova midva uspešna, bova lahko tudi njej ponujala bolj kvalitetno odraščanje.

Kaj svetujete tistim mamicam, ki poleg družinskih obveznosti opravljajo še službene dolžnosti? Kako vi usklajujete oba svetova?

Take mamice že same dobro vedo, kako je. In včasih ni lahko po neprespani noči še delati v službi in pozneje doma otroku ponujati še kvalitetno preživljanje časa. Upam, da imajo vsaj približno tako super partnerja, kot ga imam jaz. Meni Jernej res veliko pomaga, tako da me je kar malo razvadil. Ampak vse se da. Ljubezen do otroka premaga vso utrujenost, bolečino ali slabo voljo, samo odločiti se je treba.

Si vzamete tudi kaj časa le zase? Na kakšen način poskrbite za svoje potrebe in sprostitev?

Vsak dan imam slabo uro časa, ko je Niki že v vrtcu, meni pa se ne mudi na radio. Takrat kaj v miru pospravim, naredim kaj za svoj program na radiu ali pa samo gledam televizijo. Pa če zraven ne pozabim spiti do konca jutranje kave, je to super začetek dneva.

Privoščili ste si tudi nekaj družinskega oddiha. Kje ste uživali?

Za 10 dni smo odšli na hrvaško obalo, na otok Krk, in smo se imeli res luštno. Sicer sva bila midva na koncu kar malo utrujena, ker se Niki ravno uči hoditi in jo morava malo bolj paziti. Saj veste, ko spleza s kahlice na stol in na mizo in hodi ob vseh omaricah in stenah, ki niso tako zaščitene kot doma, moraš pač ves čas paziti.

Priporočamo