Taya in Jernej Damjan: Oklepa se očka

Taya in Jernej Damjan: Oklepa se očka (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
21. 8. 2015

Tayo in Jerneja Damjana smo ujeli na sončen petek v središču Ljubljane, ko sta se s svojo Niki odpravila na družinsko kosilo in tako dobro izkoristila tistih nekaj skupnih ur, ki jih imajo na teden.

Očitno je imela mala Niki zelo dober dan, saj se je nekaj minut pred našim srečanjem prvič sprehodila brez pomoči. Starša sta na deklico izredno ponosna, saj je zelo pridna in po njunih besedah prava mala zvezda. Čeprav Taya in Niki preživita veliko časa sami, sta tudi v dvoje izredno srečni.

Story: Kako v teh vročih poletnih mesecih uživate v troje? Se odpravite vsaj na kakšen izlet?

Glede na vročino se potrudimo, da smo ves čas v senci, ob bazenu ali pa gremo res na kakšen izlet kam, kjer je vsaj za kakšno stopinjo hladneje. Gorenjska in Avstrija sta nam zato super. Vedno najdemo kakšen zanimiv kraj, ki ga obiščemo.

Story: Pa imate v mislih tudi kakšno daljše potovanje ali trenutno za to ni časa?

Enodnevni izleti so tisto, kar pride v poštev zdaj. Sama namreč delam na Radiu Hit vsak dan med tednom, Jernej pa ima ravno tako vsak dan treninge, tudi med vikendi, tako da za kaj več do konca zimske sezone ne bo časa. Ja, torej do drugega leta, do aprila ...

Story: Kakšna je mala Niki zdaj, ko je že malček, in ne dojenček?

Joj, prehitro je šlo tole. Zdaj ima že veliko povedati, ves čas bi kam šla in je izredno pozitiven in prijazen otrok. Vedno je nasmejana in dobre volje, tako da je pravi užitek z njo preživljati čas. Zelo rada se uči novih stvari in vse posnema. Veliko pomaga, pospravlja posodo, obeša perilo, knjige pospravlja s polic in pomaga na aparatu skuhati kavo. Vse to na svoj simpatični način. Ko naredi kaj novega, je na to zelo ponosna in si kar sama ploska. Je rojena zvezdica, najin sonček ... Zdaj pa je že prava mala afna. Pokaže, katere čevlje bo obula, da na lase elastiko za čopka in prav dobro ve, kdaj nagaja. Ko rečeš, da se slikamo, pa pozira in se smeji. Vedno pokaže račke in kliče 'gaga', pove, kdaj je žejna ali lačna z 'ama ama', in kliče mami, babica, oči tudi že reče, kadar se ji zazdi. Razume pa res že veliko, tako da je komunikacija res že kar obojestranska.

Story: Tik pred našim intervjujem je Niki shodila ... Vam pomeni veliko, da ste bili ob tako pomembnem dogodku vsi skupaj?

Izredno previdna je, tako da v osnovi ni težav s tem, da bi se kar nenadzorovano spustila, ampak vedno najprej poskusi počasi. Zadnje čase je prehodila vse ob predmetih in stenah, tokrat pa se je usedla na svoj stolček, se nasmejala in stekla do mene ... Tega nisem pričakovala in sem jo samo objela. Ker je bil tudi Jernej doma, ona pa je to ponavljala še nekaj časa, sva to tudi posnela. Res sva vesela, da se je to zgodilo doma in da sva bila oba prisotna ...

Story: Vama kaj 'kravžlja' živce ali je pridna punčka? Komu je bolj podobna?

Res je zelo pridna punčka. Ima svoje trenutke, ampak to je res redko. Težava je ponavadi zjutraj ob koncih tedna, ko pač ne gre v vrtec, ona pa bi tja vseeno šla. In potem začne tečkati, ker bi šla 'papa'. Po obema ima kaj ... Tudi midva sva dosti podobna, kar se tiče dobre volje, in tudi to, da bi vedno kam rada šla, ima po obeh, čeprav je pri njej to še bolj izrazito. Pa vztrajnost ... Ko gre na kahlico in jo želiš potem previti v pleničko, se nikakor ne pusti. Gotovo si misli, tako ali tako sem šla že na kahlico, kaj zdaj težiš s to pleničko, mami. (smeh)

Story: Jernej je na pripravah, vi pa imate že nekaj mesecev novo službo. Kako usklajujeta družinsko življenje?

Jernej res na polno trenira, tudi na nekaj poletnih tekem bo šel kmalu, tako da se počasi navajava na to, da bova z Niki veliko sami. Dokler nisem delala, to sploh ni bilo nič posebnega, zdaj, ko pa imam na Radiu Hit svoj redni termin, pa je stvar malo težja. Mislim sicer, da se bo vse dobro uskladilo, tudi dedka in babici so pridno na obiskih. Bo pa postal največji izziv to, da se Niki zdaj zaveda, da oči gre in da ga potem ni doma. Najtežje je, ko se ga oklepa in ga noče izpustiti ...

Story: Kakšno je vaše delo na radiu? Ste našli svoje poslanstvo?

Na Radiu Hit imam dopoldanski termin, med 10. in 14. uro, kot moderatorka oziroma t. i. didžejka. To je super kreativno delo, za katero mi prav pridejo izkušnje iz glasbene produkcije in povezovanja prireditev, saj miksam in veliko govorim. In ja, to je delo, v katerem uživam in se v njem počutim svobodna. Ko mi paše, si dam monitorje na ves glas in pač uživam. In to se tukaj spodbuja. Kaj je še lepšega ...

Taya, Nika in Jernej Damjan

Story: Kaj pa Jernej in njegova 'psiha', ki je, predvidevam, pomembna za tekmovanje in disciplino?

Jernej ima kar dobro razdelano, kaj in kako. Ko je z nama, se nama posveti, ko pa je na treningih, pripravah ali tekmah, se temu najbolj posveti. Če že nismo skupaj, potem moramo vsi potrpeti in kar se da najbolje izkoristiti vsakršno priložnost, da se vidimo. Nekako tako potem lahko rečeš, da veš, zakaj je vredno potrpeti, in potem dobro izkoristiti čas, ko smo skupaj.

Story: Kakšen je Jernej v vlogi očeta in ali je Niki nanj navezana, kot so ponavadi deklice?

Super očka je. Pa ne samo to, tudi super mož je. Ko je doma, res skrbi za naju. Pospravi, skuha - ampak kako skuha! - in se potem še ukvarja z nama. Kot da ne bi imel treningov, ki ga tudi utrujajo. Z Niki sta pa res super. Obožuje ga in uživa, kadar sta skupaj.

Story: Sta že kaj razmišljala o novem naraščaju, oziroma kakšen je načrt za v prihodnje?

O tem zdaj ne razmišljava, ker je trenutno toliko dela, pa glede na vso energijo, ki jo zahteva Niki, tudi ne vem, kako bi zmogla s še enim otročkom. Res spoštujem mamice, ki imajo dvojčke ali več malih otrok, ki niso veliko let narazen. Sicer pa ima Niki res rada otroke. V vrtcu v trenutku pozabi name, samo da jih zagleda v igralnici. Zagotovo bi bila super starejša sestrica.

Story: Kako se počutite v vlogi mamice in kakšno obdobje je za vami?

To je najboljše, kar se mi je kdaj zgodilo. Partnerja ljubiš in vse, ampak nova perspektiva ljubezni, ki ti jo odpre tvoj otrok, je nekaj, česar se ne da opisati. Ne vem, ali lahko koga tako neizmerno ljubiš. Ni težko ob misli na neprespane noči, ki hočeš nočeš pridejo tudi, ko moraš ti potem naslednji dan v službo. Pomembno mi je le, da je Niki v redu in zadovoljna. Tudi sami se imava super, obiščeva živalski vrt, greva v 'šoping', ker sva pač punci, in se doma crkljava. Mislim, da lahko rečem, da sva srečni skupaj.

Napisala Manja Plešnar
Fotografije Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story33/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 33/2015

Story 33/2015, od 13. 08. 2015