Taya: "Moža šele dobro spoznavam in on mene"

"Moja mami je, ko sem ji povedala, s kom hodim, Jerneja najprej poiskala na Googlu." (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
7. 11. 2012

Pevka Taya je konec avgusta postala gospa Damjan. S smučarskim skakalcem Jernejem Damjanom sta se poročila po dveh letih zveze. Taya nam je zaupala nekaj podrobnosti iz zakonskega življenja in kako se razumeta njuni družini.

Kakšno je življenje po poroki? Se je vznemirjenje že poleglo?

Vznemirjenja je mogoče že konec in se navadiš, da si poročen. Ampak še vedno se moram navaditi na to, da Jerneju rečem mož in da imam drugačen priimek. Nekako postaneš druga oseba. Res je, da sem vedno uporabljala tudi svoje umetniško ime Taya, vendar je priimek vseeno nekaj drugega ...

Taya pa ste postali tudi uradno. Tako ste zdaj Tanja Taya Damjan.

Ja, tako je. Dan pred poroko sem dobila uradno potrditev imena. Spomnim se tudi tega, da sem se prvič s svojim novim imenom podpisala precej grdo, saj sem imela zaradi poškodbe povito roko. Nekaj dni pred poroko sem padla pri cvetličarju in z roko zamahnila po kaktusu.

Ste se ustrašili, da bi bilo lahko to slabo znamenje za poroko? Ste vraževerni?

Predvsem me je zelo bolelo. Na to, da bi bilo to lahko slabo znamenje, sploh nisem pomislila. Ves čas sem se samo bala, da bom morala k zdravniku. To je zame nočna mora in močno se bojim igel. Najbolj na svetu.

Če se vrneva malo k vašemu zakonskemu življenju ... Skupaj ne živita prav dolgo časa, Jernej pa je kot vrhunski športnik veliko odsoten od doma.

Pred poroko sva skupaj živela nekaj mesecev, malo pri meni, malo pri njem. Jernej je bil že prej veliko odsoten in tega sem bila že vajena. V bistvu sploh nisem navajena biti z nekom vse dneve. Vikendi ja, ampak vsako popoldne ... tega pa nisem vajena. Takrat ko gredo na priprave in ko ga vso zimo ni, ga pa pogrešam. Ni mi dolgčas, saj imam veliko prijateljev in dela, vendar pogrešam njegovo bližino. Poleg redne službe delam še na radiu, skupne proste vikende pa rada preživiva v naravi in z ukvarjanjem s športom. V domači garaži imava improvizirano telovadnico, jaz pa imam tudi licenco za dve vadbi, in sicer vadbo in flexibar.

Taya

Predvidevam pa, da sta vseeno nenehno v stiku?

Seveda. Jernej mi takoj, ko pride v hotel, sporoči, ali je na voljo brezžični internet. Veliko se slišiva in veliko sporočil si pošljeva.

Ste v tem času postali že poznavalka smučarskih skokov?

Šport spremljam že od nekdaj in nekaj sem vedela že prej. Skakalce pa sem vse že spoznala v živo, prav tako njihove družine. Jernej mi je tudi že poslal koledar letošnjih tekem in dneve, na katere naj bi prišla, je označil z rožnato barvo. (smeh) So pa skoki kar precej zakompliciran šport in nenehno se kaj spreminja.

Ste se že navadili na ta šport? Vas je strah, ko ga vidite na odskočišču?

Pri tem mi je pomagalo veliko to, da sem z njim hodila na treninge v Beljak, kjer sem videla tudi majhne fantke skakati z 20-metrske skakalnice. Vsak drugi je padel, vendar nikoli nobenemu ni nič bilo. V bistvu pa o tem raje ne razmišljam in se ne ukvarjam s tem. Svoja čustva vedno kažem navzven in nočem, da Jernej to vidi. Hočem, da vse da v tekmo, in že večkrat sem mu povedala, da že tako in tako preveč čustveno dojema ta šport.

Imata pred tekmo kakšen obred za srečo?

Vedno mu pošljem sporočilo, ki pa ga vidi šele po doskoku. Ampak to storim vedno. Tudi po koncu skoka mu vedno sporočim, da sem ga gledala in napišem kaj spodbudnega.

Se družite s soprogami, dekleti skakalcev?

Vsi držimo skupaj, sploh kadar so ekipne tekme, vendar, iskreno, se vidi, da je to individualen šport. So pa res fantje toliko skupaj, da jim včasih rečem, da so kot star zakonski par. (smeh) Radi so skupaj, ampak z druženjem v prostem času pa vseeno ne pretiravajo. Lani za novo leto smo jih obiskale na novoletni turneji in skupaj smo preživeli novoletni večer. Imeli smo se super, sicer smo nazdravili brez alkohola, ampak bilo je lepo. Tako da, če je priložnost, se družimo in se zabavamo, sicer pa ne.

Smučarski skakalci so nenehno na dieti, saj je veliko odvisno od njihovih kilogramov. Ali je vajino življenje podrejeno temu in vrhunskemu športu sploh?

Težko bi rekla, da ni, bi se zlagala. Glede diet pa je od fanta do fanta drugače. Jernej zelo pazi na prehrano, sploh med sezono. Včasih so morali biti še bolj suhi, imel je pet kilogramov manj kot zdaj, zato ima mogoče zdaj lažje delo. Včasih si na primer zvečer privošči tudi kakšno pokovko. Težavo imava predvsem s tem, ker jaz rada zvečer jem. Na začetku se spomnim, da sem šla od njega vedno strašansko lačna, saj ni imel nikoli nič v hladilniku. Pa tudi videla sem, da se zadržuje, in nisem imela srca, da bi jedla pred njim. Je pa sicer izvrsten kuhar.

Taya

Med sezono se seveda posveča smučarskim skokom. Kako pa je takrat, kadar je prost? Je on tisti, ki prevzame skrb za gospodinj­stvo?

Ja. Rada ga hecam, da sem jaz 'housewife', on je pa 'houseband'. Zelo rad kuha in rad eksperimentira s hrano. Pravi, da takrat, ko je, želi jesti res dobro. Jaz pa ne maram začimb in včasih imava glede tega malo bolj burno debato. (smeh) Pri nekaterih stvareh še vedno tipava drug pri drugem, kje sva ...

Saj ob vsem tem tempu in ob tem, da se tako malo vidita, pravzaprav sploh še nista imela časa, da bi se dobro spoznala.

V bistvu nisva tako dolgo skupaj. Poznava se dobri dve leti. Saj če bi bila nonstop skupaj, bi bilo verjetno drugače. Veliko časa preživi s fanti iz reprezentance in zgodi se tudi, da ima, ko pride s turneje, tudi kakšno novo navado. Med sezono se to kar pozna.

Se dobro prilagajate tem spremembam?

Seveda. Kot žena vrhunskega športnika sem razumevajoča in strpna.

S čim vas je v zadnjem času najbolj presenetil?

V bistvu nič posebnega, le spoznavam sproti iz situacij, kako se odzove na kakšne stvari. Dokler ne pride do kriznih okoliščin, smo vsi dobri in lepi, meni pa je pomembno tudi, kako reagira v takšnih razmerah. Jernej je zelo čustven človek in iskren, kar mi pomeni največ. S tem lahko narediš čisto vse in rešiš vse težave.

Kako pa se razumeta vajini družini?

Moja mami je, ko sem ji povedala, s kom hodim, Jerneja najprej poiskala na Googlu in mi zrecitirala vse, kar je prebrala o njem. (smeh) In enako je storila njegova mama zame. (smeh) Sicer pa smo se vsi dobro ujeli, glede spoznavanja pa nismo delali nekega velikega pompa.

Napisala: Andreja Freyer
Zahvala: Uredništvo pričesk Robert 
Obleka: Krznarstvo Eber 
Plašč: Red Valentino

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story