Taya: Naivnost drugih hitro izkoristi

“Z direktorico radia Majo Peterka sva bili na zvezi za predstavitev nove pesmi in mi je omenila, da iščejo voditelja, ali koga poznam. To sva se pogovarjali prek Facebooka, jaz pa sem ji napisala, da poznam eno ful v redu punco, napisala vse reference te punce in na koncu dodala: “Aja, to sem jaz! :-)”.
 (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lea
5. 12. 2012

Pevka Taya je zasedena od jutra do večera. Še vedno promovira svojo novo pesem Defacto, poleg tega pa si glasbeno pot utira tudi v Italiji, kjer imata z možem, slavnim skakalcem Jernejem Damjanom, skupno podjetje. Dela tudi v hotelu in po novem še na radiu. In kot da to še ne bi bilo dovolj, se mora pozimi prilagajati še možu, da se sploh kaj vidita. Uf, Tayi se res dogaja, a vmes si je z veseljem vzela čas še za tale intervju.

Lea: Ste pevka in žena Jerneja Damjana, zadnje mesece pa vas poznamo tudi po tem, da imate kar dve svoji oddaji na radiu Zeleni val. Kako ste sploh začeli sodelovati? Ste se sami ponudili?

Taya: Z direktorico radia, Majo Peterka, sva bili na zvezi za predstavitev nove pesmi in mi je omenila, da iščejo voditelja, ali koga poznam. To sva se pogovarjali prek Facebooka, jaz pa sem ji napisala, da poznam eno ful v redu punco, napisala vse reference te punce in na koncu dodala: "Aja, to sem jaz! :-)" Od nje sem dobila pozitiven odziv v smislu "pridi k nam na avdicijo". Res sem šla, pohvalili so me in začela sem se uvajati.

Lea: Koliko časa je trajalo uvajanje med zelenčki?

Taya: Ne preveč dolgo. Vmes sva šla z Jernejem na Tajsko, čez dobrih 14 dni pa sem bila že sama v etru.

Lea: In zdaj bi lahko rekli, da ste čisto 'zeleni'?

Taya: Ja, popolnoma! (smeh)

Lea: Ob sredah v svoji oddaji gostite slovenske glasbenike. Vam jih je kaj čudno spraševati, kako so začeli kariero in podobno, če pa ste šli sami po isti poti?

Taya: Ne, meni se zdi ravno to prednost za moderatorko, ker poznam ozadje, znam več vprašati kot nekdo, ki tega ne pozna.

Lea: Najbolj pametno vprašanje, ki ste ga postavili?

Taya: Damjana Murka sem vprašala, koliko mu plača Adriamedia za objave.

Lea: In kaj je odgovoril?

Taya: Da za vsako objavo dobi plačano. Prisežem.

Lea: Kdo od znanih Slovencev vas je do zdaj najbolj navdušil?

Taya: Nazadnje sem gostila Brendijevega sina Dejana Vunjaka in od poslušalcev sem dobila zelo pozitiven odziv, da je bil intervju zelo smešen, ker je bil tudi Dejan zelo sproščen in simpatično naiven. Jaz sem to seveda malce izkoristila, ampak je zelo dobro izpadlo. Saška Lendero je bila tudi zelo sproščena, lepo se mi je zdelo, ker je v eter povedala, da je bil to eden boljših radijskih intervjujev v zadnjih letih.

Lea: Ob petkih imate v studiu razne novinarje, urednike ... Vas je kaj strah imeti z njimi intervjuje, glede na to, da ste v novinarstvu čista začetnica?

Taya: Ne, ker nase ne gledam kot na novinarko, ampak kot moderatorko pogovorne oddaje. Logično je, da poznam ozadje vsakega gosta, ampak od mene ne zahtevajo nekih težkih vprašanj, temveč sproščeno pogovorno oddajo, kjer prikažem gosta v drugačni luči, kot ga morda poznajo iz tiskanih medijev.

Lea: Sicer pa vam ne bi bilo treba delati na radiu, vsaj za preživetje ne. Z Jernejem imata namreč skupno podjetje, delate tudi v enem izmed ljubljanskih hotelov ...

Taya: Res je, z Jernejem imava podjetje, ki sva ga odprla na začetku letošnjega leta, vendar sva šele na začetku in se trudiva po najboljših močeh, da čim prej doseževa čim boljše poslovne rezultate. Najino podjetje je spletna trgovina www.pro-shop.si, kjer ponujava športna oblačila, unikatne zapestnice in seksi oblačila za ženske. Že veliko let pa delam tudi v hotelu, kjer skrbim za kadrovske zadeve.

Lea: Poleg vsega tega pa vam uspe 'furati' še glasbeno kariero. Kaj zdaj počnete?

Taya: Nazadnje sem v Sloveniji izdala pesem Defacto, sicer pa se koncentriram na projekt, ki ga pripravljam s producenti v Italiji. Imamo posnete tri pesmi v angleščini in upam, da nam bo uspelo dobiti pravo založbo, da bi izdali album.

Lea: Kakšen pa je stil teh komadov?

Taya: Naravnost za v klube! (smeh)

Lea: Pa tudi za tuji trg ostajate Taya?

Taya: Ja, tudi. Imena si ne nameravam spreminjati, razen če bi mi tako predlagala založba, pa še to bi dobro premislila.

Lea: Koliko ur na dan ste, glede na zapolnjen urnik, sploh doma?

Taya: Odvisno od dneva, včasih se zjutraj zbudim in pridem zvečer okoli 11. ure domov, včasih pa grem celo na trening v domači fitnes.

Lea: In se vaš novopečeni mož nič ne pritožuje?

Taya: Mislim, da sva tukaj oba v podobni situaciji. Jerneja zdaj skoraj vso zimo nič ne bo doma, jaz pa med sezono poskušam delo razporediti tako, da sva vsaj tista dva dneva, ko je on doma, skupaj.

Lea: Ja, kdaj bosta pa otroke naredila?

Taya: Si bova vzela čas. (smeh)

Lea: Kje boste za novo leto?

Taya: Če bo vse po sreči, na nemški skakalni novoletni turneji.

Lea: Bo Jernej z vami ali bo spet imel kakšno tekmo?

Taya: Oni imajo takoj naslednji dan po novem letu tekmo, jaz pa seveda tekmo spremljam in navijam zanj. Seveda vmes skačem naokoli še s fotoaparatom in vse zagreto fotodokumentiram.

Lea: Kako se soočate s tem, da se tako malo vidita?

Taya: V osnovi je tako že od začetka pri obeh. Včasih je težje, včasih lažje, odvisno, koliko se zamotim z delom.

Lea: Ste stroga žena?

Taya: Majčkeno.

Lea: Kaj je bilo zadnje, kar ste ukazali možu?

Taya: Da naj uživa, zdaj ko je šel v Lillehammer, in se sprosti.

Lea: Pa pred tem?

Taya: Povedala sem mu, kaj hočem jesti.

Lea: In vam je skuhal?

Taya: Potem smo se morali jaz in njegovi starši prilagoditi njemu, saj nas je peljal v restavracijo po lastni izbiri.

Lea: Jernej Damjan ni samo eden najboljših slovenskih športnikov, ampak tudi zelo simpatičen moški, na katerem si pogled rada spočije marsikatera ženska. Nam daste nasvet, kako uloviti takega moškega, kot je vaš mož?

Taya: Z mojega vidika predvsem s sproščenostjo in malo ignorance.

Priporočamo